Το κουδούνι χτύπησε χθες στα 331 Δημοτικά Σχολεία που λειτουργούν, δάσκαλοι και μαθητές «έπιασαν δουλειά», αλλά τα προβλήματα δεν έγινε κατορθωτό να επιλυθούν στην ολότητά τους. 
 
Πέραν από τις περιφράξεις και την τοποθέτηση θυροτηλεφώνων, που ως γνωστόν σε αριθμό σχολικών μονάδων έμειναν πίσω, και εκτός από τα αναμενόμενα εργοτάξια που λειτουργούν παράλληλα με το σχολικό πρόγραμμα, εκπαιδευτικοί και διευθυντές εκφράζουν παράπονα για την στελέχωση και συγκεκριμένα για μη τοποθέτηση αντικαταστατών εκπαιδευτικών. Καταγγελίες από διάφορα σχολεία αναφέρουν ότι τα μαθήματα ξεκίνησαν, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις Τμήματα δεν είχαν δάσκαλο καθώς δεν υπήρχαν αντικαταστάτες.
 
Από Δημοτικό Σχολείο αναφέρθηκε στον «Φ» ότι από την ΕΕΥ τους λέχθηκε πως υπάρχουν οδηγίες να μην σταλούν ακόμα αντικαταστάτες μέχρι να ολοκληρωθούν οι μεταθέσεις εκπαιδευτικών, διαδικασία που είναι άγνωστο πότε θα ολοκληρωθεί. Παράλληλα, καταγγελίες έγιναν και για αποκοπές σε ώρες στήριξης παιδιών με μαθησιακές δυσκολίες, αλλόγλωσσων παιδιών και μαθητών με πιθανότητες αναλφαβητισμού. Επικεφαλής σχολείου ανέφερε στον «Φ» ότι με τις πολιτικές του το υπουργείο Παιδείας άφησε χωρίς στήριξη παιδιά που πραγματικά τη χρειάζονται. 
 
Από πλευράς του ο πρόεδρος της ΠΟΕΔ, Φίλιος Φυλακτού, ανέφερε ότι «το υπουργείο Παιδείας παίρνει κόκκινη κάρτα για τις ελλείψεις και τις πολιτικές που μονομερώς εφάρμοσε ενάντια στο καλό των παιδιών, ιδιαίτερα των αλλόγλωσσων και των παιδιών με πιθανότητες αναλφαβητισμού». Ο κ. Φυλακτού σημείωσε ακόμη πως «δεν τους δίνουμε συγχωροχάρτι. Ως ΠΟΕΔ ζητήσαμε επείγουσα συνάντηση και απαιτούμε ειλικρινή και με διαφάνεια ενημέρωση για όλες τις παραμέτρους της στελέχωσης. Παραμέτρους, που σχετίζονται και επηρεάζουν τη μαθησιακή διαδικασία, την ομαλή και εύρυθμη λειτουργία των σχολικών μονάδων». 
 
Όσον αφορά στη Μέση Εκπαίδευση, πληροφορίες αναφέρουν πως αντιπροσωπεία της ΟΕΛΜΕΚ θα παρευρεθεί την Πέμπτη σε σχολείο της Λευκωσίας, το οποίο απέστειλε επιστολή στην οποία αναφέρει πως παρουσιάζεται «γκετοποίηση», καθώς εκεί φαίνεται να στέλνουν παιδιά που άλλα σχολεία δεν επιθυμούν να φοιτήσουν κοντά τους. 
 
Τα φώτα στα «πρωτάκια»
 
Η χθεσινή ήταν αναμφίβολα η μέρα των μικρών μαθητών. Τα «πρωτάκια» έφτασαν τις 8.674, δειλά – δειλά άφησαν το χέρι των γονέων και πέρασαν την πύλη του σχολείου κάνοντας αρχή στην καινούργια τους ζωή. Στα ευχάριστα της χθεσινής μέρας περιλαμβάνονται πρωτοβουλίες εκπαιδευτικών για το καλωσόρισμα των παιδιών. Μερικές από αυτές είναι η υποδοχή των μαθητών στο Δημοτικό Σχολείο ΔΡΑΣΕ Ζ’ Πάφου Αγίου Κενδέα (το 91% των παιδιών είναι με μεταναστευτική βιογραφία), με μπισκότα και μπαλόνια που έγραφαν το «καλημέρα» σε όλες τις γλώσσες, καθώς και η χορευτική «φάρσα» που ετοίμασαν δάσκαλοι στο Ε’ Δημοτικό  Σχολείο Αγίου Ιωάννη Λεμεσού. Στο μεταξύ, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η περίπτωση του Δημοτικού Σχολείου του Κάμπου της Τσακκίστρας, το οποίο έχει μόνο πέντε μαθητές και μία δασκάλα.
 
Σε σχολείο STEM o υπουργός Παιδείας
 
Όπως και στην έναρξη της σχολικής χρονιάς στη Μέση Εκπαίδευση, έτσι και στην έναρξη στη Δημοτική, ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Χαμπιαούρης, επέλεξε να δώσει το παρών του σε σχολείο που αρχίζει με καινοτομία. Την περασμένη Παρασκευή ο υπουργός παρευρέθηκε στο Γυμνάσιο Ομόδους όπου λειτούργησαν νέοι κλάδοι Τεχνικής Εκπαίδευσης καθώς και στη Σχολή Μιτσή στη Λεμύθου όπου μετεξελίχθηκε σε Οικονομική – Εμπορική Σχολή ειδικού ενδιαφέροντος και λειτούργησε ο λυκειακός της κύκλος, ενώ χθες σήμανε την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς από το Α΄ Δημοτικό Σχολείο Μακεδονίτισσας. Πρόκειται για ένα από τα σχολεία στα οποία θα εφαρμοστεί πιλοτικά το πρόγραμμα STEM (Science, Technology, Engineering and Mathematics). 
 
Σε δηλώσεις του ο κ. Χαμπιαούρης ανέφερε πως είναι όλα έτοιμα να ξεκινήσει με τον πιο καλό τρόπο η σχολική χρονιά και στη Δημοτική Εκπαίδευση. «Δεν είναι τυχαία που έχουμε επιλέξει το συγκεκριμένο σχολείο. Είμαστε εδώ γιατί θέλουμε να δώσουμε το στίγμα της πολιτικής μας και συγκεκριμένα είναι ένα από τα εννέα σχολεία που από φέτος θα λειτουργήσει ως σχολείο STEM, δηλαδή σχολείο ειδικού ενδιαφέροντος, που ήταν μέσα στις προγραμματικές δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, μια προτεραιότητα την οποία είχαμε δει με πολύ σοβαρότητα και μεθοδικότητα και υπάρχει εδώ ο εξοπλισμός», πρόσθεσε αναφέροντας ότι τα παιδιά δύο φορές την εβδομάδα θα πηγαίνουν σε απογευματινό χρόνο, να παρακολουθούν μαθήματα STEM, τα οποία δίνουν έμφαση στις θετικές επιστήμες. Για το πρόγραμμα οι εγγραφές αναμένεται να κυμανθούν από 10 έως 13. Ο υπουργός ξεναγήθηκε στο σχολείο και παρακολούθησε επίδειξη με τα ρομπότ εδάφους, σημειώνοντας πως τα παιδιά που θα παρακολουθήσουν θα έχουν το δικό τους ηλεκτρονικό υπολογιστή και τα δικά τους ρομπότ. 
Σε μια από τις τάξεις που επισκέφθηκε, τα παιδιά με τη δασκάλα τους είχαν δημιουργήσει έναν ιστό με τα ονόματά τους και οποίος συμβολίζει τη φιλία, τη δύναμη της ομάδας και την αγάπη. «Να ξέρετε ότι σας αγαπάμε. Συνεχίστε έτσι, μέσα σε αυτό το πνεύμα που έχετε δημιουργήσει αυτή την στιγμή, του ιστού, που περνά αυτά τα ωραία μηνύματα και εμείς, είμαστε εδώ να σας στηρίξουμε», δήλωσε ο υπουργός.
 
Eκτονώθηκε η κρίση στο Λύκειο Απ. Βαρνάβα
 
Στην ομαλότητά του επέστρεψε χθες το Λύκειο Αποστόλου Βαρνάβα στον Στρόβολο, μετά το επεισόδιο της περασμένης Παρασκευής, όταν μαθήτρια εκδιώχθηκε από τον διευθυντή, Λοΐζο Σέπο, επειδή φορούσε μαντίλα.
 
Το σχολείο υποδέχτηκε τον νέο του διευθυντή Χρήστο Ζαντήρα, ο οποίος μετακινήθηκε από την ΕΕΥ και το Υπουργείο Παιδείας την Κυριακή το απόγευμα, από τα Κρατικά Ινστιτούτα Επιμόρφωσης στο συγκεκριμένο Λύκειο, ανταλλάζοντας θέσεις με τον κ. Σέπο. Από νωρίς το πρωί της Δευτέρας, στο σχολείο βρίσκονταν λειτουργοί του υπουργείου, αντιπροσωπεία της ΟΕΛΜΕΚ με επικεφαλής τον πρόεδρό της Κώστα Χατζησάββα και τον πρόεδρο της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης Κυριάκο Νικηφόρου, οι οποίοι παρακάθησαν σε σύσκεψη με τον νέο διευθυντή, δηλώνοντας μετά πως το θέμα διευθετήθηκε και το σχολείο προχωρά κανονικά. 
 
Όσον αφορά τη 18χρονη μαθήτρια Άλαα, προσήλθε κανονικά στο σχολείο της φορώντας μαντίλα και χωρίς κανένα πρόβλημα, ενώ η εκδήλωση διαμαρτυρίας που ήταν προγραμματισμένη από τους συμμαθητές της για στήριξή της, ακυρώθηκε μετά την απόφαση για αλλαγή του διευθυντή. Στο σχολείο παρευρέθηκε για λίγο και ο πατέρας της, αναφέροντας πως το θέμα έκλεισε και η Άλαα παρουσιάστηκε κανονικά στο σχολείο της. 
 
Το περασμένο Σαββατοκύριακο έφταναν συνεχώς πληροφορίες σε διάφορες κατευθύνσεις για εκδήλωση έξω από το σχολείο το πρωί της Δευτέρας, στην οποία δεν αποκλειόταν η παρουσία εξωσχολικών συνόλων που υποστήριζαν τη μαθήτρια, αλλά και άλλων συνόλων που υποστήριζαν την ενέργεια του προηγούμενου διευθυντή. Μπροστά στο ενδεχόμενο να δημιουργείτο φασαρία και επεισόδια, πηγές αναφέρουν πως λήφθηκε η απόφαση για μετακίνηση του κ. Σέπου, παρά το ότι διεξάγεται έρευνα για το περιστατικό (το πόρισμα αναμένεται σήμερα) και παρά τη διευθέτηση του θέματος στο γραφείο του υπουργού το περασμένο Σάββατο. Σημειώνεται ότι έξω από το σχολείο χθες έκανε την εμφάνισή της από νωρίς η Αστυνομία, ενώ σε τοίχους γράφτηκαν συνθήματα εναντίον του προηγούμενου διευθυντή και του ρατσισμού γενικότερα. 
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι λίγο μετά το χτύπημα του κουδουνιού χθες με τους μαθητές να μπαίνουν στις τάξεις, στο σχολείο έκανε την εμφάνισή της ακόμα μία μαθήτρια φορώντας μαντίλα, η οποία θα φοιτήσει κανονικά τις επόμενες μέρες.     Ευαγγελία Σιζοπούλου