Αυξάνεται δραματικά τις τελευταίες ώρες η ένταση μεταξύ Ταϊβάν και Κίνας. Χθες η Ταϊβάν ανέπτυξε μαχητικά αεροσκάφη για να προειδοποιήσει 30 πολεμικά αεροσκάφη που έστειλε η Κίνα στη ζώνη αεράμυνάς της. Το περιστατικό αυτό αποτελεί τη μεγαλύτερη εισβολή κινεζικών αεροσκαφών στη ζώνη αεράμυνάς της από τον Ιανουάριο. Τα αεροπλάνα, ωστόσο, δεν πέρασαν στον εναέριο χώρο της Ταϊβάν, κάτι που θα είχε θεωρηθεί ως εχθρική ενέργεια.

Η ζώνη αναγνώρισης αεράμυνας (ADIZ) είναι μια περιοχή εκτός της επικράτειας και του εθνικού εναέριου χώρου μιας χώρας, όπου τα ξένα αεροσκάφη εξακολουθούν να εντοπίζονται, να παρακολουθούνται και να ελέγχονται για το συμφέρον της εθνικής ασφάλειας. Τεχνικά παραμένει διεθνής εναέριος χώρος. Η ADIZ είναι πολύ μεγαλύτερη από τον εναέριο χώρο της Ταϊβάν και σε ορισμένα σημεία τέμνεται με αυτή της Κίνας, ενίοτε ως ακόμη και με την επικράτειά της. Χάρτης πτήσεων που δημοσιοποίησε το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν δείχνει πως αεροσκάφη μπήκαν στη νοτιοδυτική γωνία της ADIZ, προτού αποχωρήσουν από αυτήν.

Το περιστατικό έρχεται επίσης λίγες μέρες αφότου ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε την Κίνα να μην εισβάλει στην Ταϊβάν και την ίδια μέρα που Αμερικανός αξιωματούχος επισκέφθηκε το νησί για να συζητήσει την ασφάλεια με τους ηγέτες.

Το Πεκίνο έχει αυξήσει τη συχνότητα των αεροπορικών του αποστολών τους τελευταίους μήνες, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για εκπαιδευτικές ασκήσεις. Οι κινήσεις όμως αυτές έχουν εξοργίσει την Ταϊπέι, αυξάνοντας τις εντάσεις στην περιοχή. Η Ταϊβάν αναφέρει εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο ότι κινεζικά αεροσκάφη πετούν στη ζώνη αεράμυνάς της, κάνοντας λόγο για πόλεμο «γκρίζας ζώνης» με στόχο τη δοκιμή της στρατιωτικής τους απόκρισης και την εξάντλησή τους.

Η νήσος ζει υπό τη μόνιμη απειλή στρατιωτικής εισβολής της Κίνας. Η Κίνα διεκδικεί την Ταϊβάν ως μέρος της επικράτειάς της από το 1949 όταν ο Μάο Τσε Τουνγκ εγκαθίδρυσε κομμουνιστικό καθεστώς στην ηπειρωτική Κίνα και η κυβέρνηση του Τσιάνγκ Κάι-Σεκ κατέφυγε στην Ταϊβάν. Ενώ η Κίνα έχει επανειλημμένως απειλήσει να ανακτήσει την Ταϊβάν με τη βία, αντ’ αυτού χρησιμοποίησε οικονομική και διπλωματική πίεση για να απομονώσει την Ταϊβάν από τη διεθνή κοινότητα.