Ph.D (Cambridge), Εγκληματολόγο, Καθηγητή, Πρόεδρο Τμήματος Νομικής Πανεπιστημίου Κύπρου

1. Πολλά λέγονται τελευταίως για το σοβαρό έγκλημα, είναι σε έξαρση; Ο όρος «σοβαρό έγκλημα» καλύπτει ένα ευρύ φάσμα σοβαρών ποινικών αδικημάτων, από κλοπές μέχρι φόνους εκ προμελέτης. Μερικά ποινικά αδικήματα όπως βιασμός, οικονομικά εγκλήματα και εγκλήματα που έχουν να κάνουν με τη διαφθορά που ερευνούνται από την Αστυνομία και τα βρίσκουμε στις επίσημες στατιστικές, αποτελούν τη μύτη του παγόβουνου. Υπάρχει το αφανές έγκλημα, το οποίο δυστυχώς δεν μετριέται από έρευνες του κράτους.  

2. Τι συμπεράσματα βγαίνουν από τις στατιστικές της Αστυνομίας; Με έκπληξη διάβασα ένα άρθρο τελευταία που υποστήριζε ότι δεν υπάρχει αυξητική τάση στο σοβαρό έγκλημα στην Κύπρο και διερωτήθηκα αν είχε δει τα στατιστικά στοιχεία της Κυπριακής Αστυνομίας για τα τελευταία 37 χρόνια. Όπως θα περίμενε κανείς με βάση τη διεθνή εμπειρία, διαχρονικά υπάρχει μια σημαντική αύξηση στον συνολικό αριθμό ανά έτος στα εξής: ληστείες, εμπρησμούς, βομβιστικές επιθέσεις, ναρκωτικά, οικονομικά εγκλήματα και εγκλήματα του διαδικτύου. 

3. Πώς εξηγείτε την αύξηση; Είναι πολλοί οι παράγοντες που συμβάλλουν. Η αποτυχία του κράτους διαχρονικά να πετύχει την πρόληψη των ναρκωτικών, το σύστημα της ποινικής δικαιοσύνης για δεκαετίες υπολειτουργεί, ο υποτροπιασμός των φυλακισμένων, η έλλειψη ενός κανονικού δικαστηρίου ανηλίκων, νέα εγκλήματα της ψηφιακής εποχής, η αποτυχία των κοινωνικών υπηρεσιών να συμβάλουν ουσιαστικά στη σωφρονιστική, η αστικοποίηση, η αποτυχία της παιδείας να φτιάξει εύνομους πολίτες, οι αρκετές δυσλειτουργικές οικογένειες και η κρίση αξιών. 

4. Τι μέλλει γενέσθαι; Η διαμόρφωση από μια ολιγομελή μεικτή ομάδα εμπειρογνωμόνων από το εξωτερικό και ντόπιους μίας εθνικής στρατηγικής για τη μείωση του σοβαρού εγκλήματος στην Κύπρο και τον ταυτόχρονο εκσυχρονισμό και αναβάθμιση του συστήματος της ποινικής δικαιοσύνης.

5. Τι λέτε για το «οργανωμένο έγκλημα»; Πάντα υπήρχε και θα υπάρχει αλλά μαθαίνοντας από την εμπειρία άλλων χωρών, μπορεί η αντιμετώπισή του να γίνει πιο αποτελεσματική, αν υπάρχει υπερκομματικά η αναγκαία πολιτική βούληση. Οι τελευταίες επιχειρήσεις της Αστυνομίας όμως είναι μια θετική εξέλιξη.

[email protected]