Επιστημονικό Λειτουργό Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας

1. Ανακοινώσατε πρόσφατα Πρόσκληση για υποβολή προτάσεων για τη διακρατική συνεργασία Κύπρου – Ισραήλ; Η Πρόσκληση «Κύπρου – Ισραήλ» του Προγράμματος «Διακρατικές Συνεργασίες» εντάσσεται στο πλαίσιο των Προγραμμάτων «RESTART 2016-2020» για Έρευνα, Τεχνολογική Ανάπτυξη και Καινοτομία. Αφορά την υποβολή προτάσεων για χρηματοδότηση έργων έρευνας και καινοτομίας που θα υλοποιηθούν από φορείς από την Κύπρο και το Ισραήλ, με εφαρμογή σε έναν από τους τομείς: Ενέργεια, Τουρισμό, Μεταφορές-Ναυτιλία, Γεωργία-Τρόφιμα, Δομημένο Περιβάλλον-Κατασκευές, και Υγεία ή/και στις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών και Αειφορία-Περιβάλλον.

2. Ποιος ο στόχος της Πρόσκλησης; Η ανάπτυξη συνεργασιών μεταξύ επιχειρήσεων από την Κύπρο και το Ισραήλ, μέσω της υλοποίησης κοινών ερευνητικών έργων που θα συνεισφέρουν στην ανάπτυξη νέων ή ουσιαστικά βελτιωμένων προϊόντων, υπηρεσιών και μεθόδων παραγωγής υψηλής προστιθέμενης αξίας με προοπτική εμπορικής αξιοποίησης.

3. Ποιοι μπορούν να συμμετάσχουν; Κατ’ ελάχιστο, σε μία πρόταση θα πρέπει να συμμετέχει μια επιχείρηση από την Κύπρο και μία από το Ισραήλ. Από κυπριακής πλευράς, μπορούν να συμμετέχουν ακόμα δύο συνεργαζόμενοι φορείς που μπορεί να είναι οργανισμοί έρευνας, επιχειρήσεις ή άλλοι φορείς. 

4. Πώς θα γίνει η αξιολόγηση; Η κάθε χώρα θα ακολουθήσει ανεξάρτητη ανταγωνιστική διαδικασία, ενώ η τελική επιλογή των προτάσεων θα γίνει από τη Μικτή Επιτροπή Κύπρου – Ισραήλ, με βάση τις αξιολογήσεις των δύο πλευρών. Οι φορείς από την Κύπρο θα χρηματοδοτηθούν από το ΙΠΕ και οι φορείς από το Ισραήλ από το ISERD (Israel-Europe R&I Directorate). Η μέγιστη χρηματοδότηση για τους φορείς από την Κύπρο ανέρχεται σε €100.000, ενώ ο συνολικός προϋπολογισμός της Πρόσκλησης είναι €500.000. 

5. Με ποιο τρόπο μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλουν την πρότασή τους; Οι συμμετέχοντες υποβάλλουν πρόταση σε εθνικό επίπεδο, μέχρι τη 19η Ιουλίου 2018, σύμφωνα με τις διαδικασίες των δύο χωρών. Για τους κυπριακούς φορείς, η υποβολή γίνεται μέσω της Πύλης Ηλεκτρονικών Υπηρεσιών IRIS. Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα του Ιδρύματοςwww.research.org.cy ή την Ηλεκτρονική Πύλη IRIS https://iris.research.org.cy του ΙΠΕ.