*Δήμαρχος Αραδίππου
 
1.Πώς κρίνετε την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, να αναλάβει το κράτος δάνεια δήμων και κοινοτήτων; Η απόφαση αποτελεί σίγουρα θετική εξέλιξη και δείχνει την πρόθεση της Κυβέρνησης να στηρίξει έμπρακτα τον θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Πρόκειται για δάνεια τα οποία το κράτος είχε έτσι κι αλλιώς εγγυηθεί, άρα δεν μιλάμε για ανάληψη νέας ή πρόσθετης υποχρέωσης.

2.Επωφελείται ο Δήμος Αραδίππου από την απόφαση αυτή; Επωφελείται με ένα μικρό ποσό, όμως αυτό δεν επηρεάζει τη θετική προσέγγισή μας έναντι της απόφασης. Δεν πρέπει κάθε απόφαση ή ενέργεια να την κρίνουμε με συμφεροντολογικά κριτήρια, αλλά να βλέπουμε το γενικότερο όφελος. 

3.Η οικονομική κατάσταση όμως αρκετών δήμων παραμένει πολύ δύσκολη. Αυτό είναι γεγονός και οφείλεται πρωτίστως στη δραστική μείωση της κρατικής χορηγίας προς τους δήμους την περίοδο 2011-2012, αλλά και στις δυσκολίες που αντιμετώπισαν οι δημότες μας τα τελευταία χρόνια να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους έναντι των Τοπικών Αρχών. Προσπαθούμε, μέσα σ’ αυτές τις δύσκολες συνθήκες, με υπεύθυνη και συνετή διαχείριση των πόρων που έχουμε στη διάθεσή μας, να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας έναντι των δημοτών μας και να υλοποιήσουμε έργα που έχουν ανάγκη.

4.Κάποιοι είπαν ότι με την απόφαση αυτή ενθαρρύνονται εκ νέου οι σπατάλες και η κακοδιαχείριση στους δήμους. Δεν ισχύει αυτό γιατί πρόκειται για δάνεια τα οποία αφορούν δημιουργία νέων υποδομών και αναπτυξιακών έργων και όχι λειτουργικά έξοδα ή δαπάνες Τοπικών Αρχών.   

5.Ποια η γνώμη σας για τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, πρέπει ή όχι να προχωρήσει; Ασφαλώς πρέπει να προχωρήσει. Οι συνθήκες κρίσης που βιώσαμε τα τελευταία χρόνια ανέδειξαν θεσμικές και λειτουργικές αδυναμίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Στο πλαίσιο, συνεπώς, της συνολικής μεταρρύθμισης του κράτους πρέπει να μεταρρυθμιστεί και η Τοπική Αυτοδιοίκηση, με τρόπο που το όλο μοντέλο να καταστεί πιο ευέλικτο, αποτελεσματικό και διαφανές. Χρειαζόμαστε περισσότερη και καλύτερη τοπική αυτοδιοίκηση, εφοδιασμένη με τις εξουσίες και τους πόρους που απαιτεί ο σύγχρονος ρόλος και αποστολή της.