Εκπρόσωπο Τύπου Γραφείου Ευρωκοινοβουλίου στην Κύπρο

«Εκλογή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής 2019 – 2024»

1 Πότε ψηφίζεται η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή; Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα εγκρίνει ή θα απορρίψει τη λίστα των υποψηφίων που θα προτείνει η εκλεγείσα Πρόεδρος, Ursula von der Leyen, και το Συμβούλιο στο σύνολό της, με απλή πλειοψηφία στην ονομαστική ηλεκτρονική ψηφοφορία που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τετάρτη 27 Νοεμβρίου στις 12:00 τοπική ώρα. 

2 Ποια διαδικασία θα ακολουθηθεί; Η ψηφοφορία θα λάβει χώρα αφού η εκλεγείσα Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen, παρουσιάσει την ομάδα και το πρόγραμμά της, καθώς και την επακόλουθη συζήτηση στη σύνοδο της ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου.

3 Πότε ολοκληρώθηκαν οι ακροάσεις; Μετά την ανταλλαγή απόψεων με τους τρεις ορισθέντες εκτελεστικούς Αντιπροέδρους της Επιτροπής, Frans Timmermans, Margrethe Vestager και Valdis Dombrovskis, η Διάσκεψη των Προέδρων του Ευρωκοινοβουλίου, ο Πρόεδρος Sassoli και οι επικεφαλής των πολιτικών ομάδων πραγματοποίησαν την τελική αξιολόγηση των ακροάσεων όλων των ορισθέντων Επιτρόπων και κήρυξαν το τέλος των ακροάσεων την περασμένη Πέμπτη 21 Νοεμβρίου.

4  Πόσο χρόνο διήρκησε η διαδικασία; Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος Sassoli κατά τους τελευταίους δύο μήνες, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο διετέλεσε τον δημοκρατικό του ρόλο, ελέγχοντας εξονυχιστικά τις επιδόσεις των υποψηφίων Επιτρόπων. Οι ακροάσεις υπήρξαν λεπτομερείς, και κάποιες φορές δύσκολες, αλλά αποτέλεσαν έναν πολύτιμο και διαφανή τρόπο για να επιβεβαιώσουν τα μέλη του Ευρωκοινοβουλίου ότι οι ορισθέντες Επίτροποι είναι έτοιμοι να αναλάβουν τα καθήκοντά τους. 

5 Ο Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου έκανε αναφορά στα επόμενα πέντε χρόνια; Ναι, είπε ότι η Ευρώπη θα πρέπει να αντιμετωπίσει πληθώρα ζητημάτων, από την εξεύρεση μακροπρόθεσμων λύσεων για τη μετανάστευση και το άσυλο μέχρι την ανάγκη να ηγηθεί στον παγκόσμιο αγώνα ενάντια στην κλιματική αλλαγή. Χρειαζόμαστε μια Ευρωπαϊκή Επιτροπή έτοιμη να αναλάβει δράση για τα ζητήματα που απασχολούν τους Ευρωπαίους. Ως ο συνδετικός κρίκος με τους πολίτες της ΕΕ, το Κοινοβούλιο θα συνεχίσει να ελέγχει το έργο της Επιτροπής και να διασφαλίζει ότι εκπληρώνει τις υποσχέσεις της.

[email protected]