Χρήζει διερεύνησης ο διορισμός του προέδρου του ΠΙΣ Πέτρου Αγαθαγγέλου στο διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας, αποφάσισε η επιτροπή για το ασυμβίβαστο η οποία από χθες κιόλας ζήτησε από το Υπουργικό Συμβούλιο να καταθέσει τόσο τη σχετική του απόφαση όσο και «το υλικό που έλαβε υπόψη του για να αποφασίσει, περιλαμβανομένης της γνωμάτευσης του Γενικού Εισαγγελέα». 

Αυτά ανέφερε μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο η πρόεδρος της Επιτροπής Ηλιάνα Νικολάου, η οποία απαντώντας σε ερώτηση για το κατά πόσον η Επιτροπή δεν θα προχωρούσε σε διερεύνηση εάν έκρινε ότι δεν τίθεται θέμα ασυμβίβαστου από τον διορισμό, ανέφερε επί λέξει, «Όχι. Θα λέγαμε από σήμερα ότι δεν υπάρχει ασυμβίβαστο και το θέμα θα τελείωνε εδώ». 

Όπως είπε η κ. Νικολάου, «η Επιτροπή, συνήλθε σήμερα (χθες) και επιλήφθηκε του θέματος διότι μας έστειλε αίτημα την περασμένη Παρασκευή η Βουλή. Κατ’ αρχάς αποφασίσαμε ότι εμπίπτει στις αρμοδιότητες μας το θέμα και θα ακολουθηθεί η διαδικασία που προβλέπεται από τη νομοθεσία. Ζητήθηκε ήδη από σήμερα από τον κ. Αγαθαγγέλου να υποβάλει την υπεύθυνη δήλωση, που πάντα ζητειται σε τέτοιες περιπτώσεις. Είναι μια δήλωση που υποβάλλεται πάντα πριν την ανάληψη των καθηκόντων τους από τους αξιωματούχους και τώρα η Επιτροπή θα προχωρήσει στη διαδικασία διερεύνησγης και θα ακούσει και τον κ. Αγαθαγγέλου εάν το επιθυμεί. Θα συνεδριάσουμε εντός Αυγούστου». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Υπενθυμίζοντας ότι «η επιτροπή αποτελείται από κυβερνητικούς αξιωματούχους που προέρχοναι από το γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα, του Γενικού Ελεγκτή, η διευθύντρια της Βουλής κ.λπ. και άρα δεν μπορεί να συνεδριάζει συχνά» και απαντώντας σε ερώτηση για το κατά πόσον η παρουσία εκπροσώπου του Γενικού Εισαγγελέα ο οποίος γνωμάτευσε ήδη ότι δεν υπάρχει ασυμβίβαστο θα επηρεάσει το αποτέλεσμα της έρευνας της Επιτροπής, η κ. Νικολάου ανέφερε ότι «η Επιτροπή σέβεται ασφαλώς τις θέσεις του Γενικού Εισαγγελέα αλλά δεν δεσμεύεται από αυτές και δεν υπάρχει κάτι που να επηρεάζει και το μέλος μας από αυτή τη γνωμάτευση. Εμείς πιστεύουμε ότι υπάρχει θέμα προς διερεύνηση». 

Η καταρχήν απόφαση της Επιτροπής για το ασυμβίβαστο, γέρνει προς το παρόν την πλάστιγγα προς την πλευρά όσων την τελευταία εβδομάδα διαφωνούν δημόσια με τον διορισμό του προέδρου του ΠΙΣ στο διοικητικό συμβούλιο του ΟΑΥ και ταυτόχρονα προκαλεί νέες φουρτούνες στο κυβερνητικό στρατόπεδο το οποίο βρίσκεται πλέον σε πολύ δύσκολη θεση ενώ το σκηνικό περιέπλεξε ακόμα περισσότερο η δημοσίευση της απόφασης του διορισμού του κ. Αγαθαγγέλου στην επίσημη εφημερίδα της Δημοκρατίας χωρίς ωστόσο ο υπουργός Υγείας να έχει αποστείλει ακόμα την προβλεπόμενη επιστολή διορισμού του στον ΟΑΥ. 

Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι ο Μιχάλης Χατζηπαντέλα, επίσημα δεν αποστέλλει την επιστολή, από την οποία εξαρτάται άλλωστε, όπως όλα δείχνουν και η παραίτηση του προέδρου του δ.σ. του ΟΑΥ Θωμά Αντωνίου οποίος με δηλώσεις του επιβεβαίωσε τα όσα είδαν από το πρωί το φως της δημοσιότητας για πρόθεση του να αποχωρήσει από τον ΟΑΥ εάν η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου δεν ανακληθεί. 

«Αναμένω τον διορισμό του Πέτρου Αγαθαγγέλου να έρθει επίσημα ως επιστολή από τον υπουργό Υγείας και ακολούθως θα ενημερώσω τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας προτού εκφράσω με σαφήνεια την πρόθεσή μου», είπε ο κ. Αντωνίου και πρόσθεσε: «Εξέφρασα στο δ.σ. τη δική μου ανάγνωση των πραγμάτων και δεν έκρυψα ούτε δημοσίως την ενόχληση μου και τις απόψεις μου σχετικά με τον συγκεκριμένο διορισμό».

Ο διορισμός δημοσιεύθηκε, η επιστολή δεν στάλθηκε

Η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για διορισμό του προέδρου του ΠΙΣ στο δ.σ. του ΟΑΥ δημοσιεύθηκε χθες και στην επιστήμη εφημερίδα της Δημοκρατίας, προκαλώντας μεταξύ άλλων και μπέρδεμα καθώς ο πρόεδρος του ΟΑΥ είχε ενημερωθεί από τον υπουργό Υγείας ότι ο διορισμός θα ισχύσει αφού πρώτα σταλθεί η επιστολή διορισμού στον Οργανισμό. Με το σκεπτικό αυτό άλλωστε, έλαβε και τις αποφάσεις του ο Θωμάς Αντωνίου. 

Βεβαίως, η σχετική δημοσίευση ξεκαθάρισε και το σκηνικό σε σχέση με το ποιάν από τις δύο εργοδοτικές οργανώσεις θα εκπροσωπεί ο Πέτρος Αγαθαγγέλλου στο συμβούλιο του Οργανισμού. Συγκεκριμένα και όπως αναφέρεται, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε «να διορίσει ύστερα από σύσταση του υπουργού Υγείας τον Δρα Πέτρο Αγαθαγγέλου, εκπρόσωπο του Κυπριακού Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (ΚΕΒΕ)». Από πλευράς της ΟΕΒ δεν αναμένονται αντιδράσεις, αφού ο κ. Αγαθαγγέλου αποτελούσε και δική της εισήγηση. 

Ανεβάζει τους τόνους η ΟΣΑΚ

Έτοιμη να κλιμακώσει τις αντιδράσεις της η Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου, η οποία προειδοποιεί μάλιστα ότι, εάν οι Σύνδεσμοι μέλη της το αποφασίσουν, θα προχωρήσει σε άρση της εμπιστοσύνης της προς τον υπουργό Υγείας και θα καλέσει τον εκπρόσωπο της στο διοικητικό συμβούλιο του ΟΑΥ να απέχει από τις συνεδριάσεις του συμβουλίου καθόσον χρόνο θα συμμετέχει σε αυτές ο πρόεδρος του ΠΙΣ. Στις συγκεκριμένες προτάσεις κατέληξε το βράδυ της Πέμπτης κατόπιν εξέτασης των γεγονότων των τελευταίων ημέρων, η εκτελεστική επιτροπή της ΟΣΑΚ και αναμένεται ότι την ερχόμενη Τρίτη θα συζητήσει σχετικά το διοικητικό συμβούλιο της ομοσπονδίας στο οποίο θα κληθούν να συμμετέχουν όλοι οι πρόεδροι των συνδέσμων/μελών της.