Yφυπουργοί και αξιωματούχοι από την Ελλάδα και άλλες χώρες χαιρέτισαν την Τετάρτη το Παγκόσμιο Συνέδριο Κυπρίων της Διασποράς με μηνύματα για συνεργασία με την Κύπρο στο θέμα των αποδήμων.

Ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, στο Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας, Ιωάννης Χρυσουλάκης δήλωσε ότι στο συνέδριο είναι συγκεντρωμένο ένα πολύ σημαντικό κομμάτι του ελληνισμού, που είναι η κυπριακή Διασπορά.

Έπλεξε το εγκώμιο των ομογενών που μετουσίωσαν τις αξίες και τις παραδόσεις τους σε πρόοδο και προκοπή, σε κοινωνική και επαγγελματική ανέλιξη στις νέες τους πατρίδες, από ανθρώπους αξιοθαύμαστα δημιουργικούς, από λαμπρούς επιστήμονες, από ικανότατους επιχειρηματίες με τη καρδιά και το μυαλό στην πατρίδα που έχει μοιραστεί στα δυο. Πρόσθεσε ότι ο καθένας αγωνίζεται από το μετερίζι του για να κλείσει η πληγή που λέγεται Αττίλας, που μετρά χιλιάδες νεκρούς και αγνοούμενους.

Όσον αφορά τους 120 νέους και νέες της ΝΕΠΟΜΑΚ, ανέφερε ότι όταν οι νέοι παίρνουν τη σκυτάλη ο ελληνισμός δεν φοβάται τίποτα. «Εσείς της ΝΕΠΟΜΑΚ είστε το εθνικό μας κεφάλαιο, είστε ο πλούτος για την Κύπρο και για όλο τον Ελληνισμό», είπε ζητώντας τους να γίνουν φύλακες και συνεχιστές της κληρονομιάς τους.

Όσον αφορά τη συνεργασία με την Κύπρο σε θέματα διασποράς ανέφερε, ότι με τον Επίτροπο Προεδρίας Φώτη Φωτίου έχουν κάνει πολλά βήματα και σχεδιάζουν ακόμα περισσότερα όπως διμερείς και τριμερείς συμφωνίες, εκθέσεις, συναυλίες, γαστρονομία και νέα κοινά εκπαιδευτικά προγράμματα και προγράμματα για τα απόδημα παιδιά.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Απόδημου Ελληνισμού στη Βουλή των Ελλήνων, Σάββας Αναστασιάδης έστειλε το μήνυμα ότι ο Ελληνισμός είναι ενιαίος, αδιαίρετος, διαχρονικός και ισχυρός. Όπως είπε, μετά τις συμμαχίες και συμφωνίες των τελευταίων χρόνων που πέτυχαν Ελλάδα και Κύπρος είναι ισχυρότερος από ποτέ. Πρόσθεσε ότι Ελλάδα και Κύπρος μπορούν να απαντούν με επάρκεια στις προκλήσεις που δέχονται.

Μετέφερε τους θερμούς χαιρετισμούς του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων Κωνσταντίνου Τασούλα, προσθέτοντας ότι πρωτοβουλίες όπως αυτό το συνέδριο συμβάλουν τα μέγιστα και ενισχύουν τις σχέσεις των απόδημων με τη μητέρα πατρίδα.

Αναφερόμενος στην τρέχουσα συγκυρία και τις προκλήσεις της Τουρκίας, είπε ότι κάνει πιο σαφή από ποτέ την ανάγκη συνεργασίας Ελλάδας – Κύπρου στον στο τομέα της Διασποράς και στην από κοινού ενίσχυση των εθνικών θεμάτων και συμφερόντων, στο σύγχρονο γεωπολιτικό πλαίσιο αβεβαιότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο.

Πρόσθεσε ότι η παρούσα Κυβέρνηση της Ελλάδας προωθεί την περαιτέρω αναβάθμιση των δεσμών με τον απανταχού Ελληνισμό που αποτελεί πολλαπλασιαστή ισχύος των χωρών μας και είναι όχημα για αποτελεσματική προώθηση των κοινών εθνικών θεμάτων και συμφερόντων.

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Σερβίας, αρμόδιος για θέματα Διασποράς, Nemanja Starovic είπε ότι ήρθε στην Κύπρο με δύο ιδέες. Η πρώτη, όπως είπε, είναι να μάθει για το θεσμικό πλαίσιο και τις καλές πρακτικές για τη Διασπορά που έχει η Κύπρος, καθώς η Σερβία έχει μεγάλη διασπορά που δεν είναι τόσο οργανωμένη όσο η κυπριακή. Επαίνεσε τη συμφωνία για τη Διασπορά που υπογράφηκε πριν από 3,5 χρόνια μεταξύ της Σερβίας και της Κύπρου, με πολλές δραστηριότητες που θα μπορούσαν να κάνουν οι δύο χώρες μαζί. Η δεύτερη ιδέα, όπως είπε, ήταν να απευθύνει έκκληση, ειδικά στους νέους όταν επιστρέψουν στις χώρες τους, να προσπαθήσουν να επικοινωνήσουν με τους γείτονές τους που ανήκουν στην κοινότητα της Σερβίας.

Ο Ύπατος Αρμοστής για θέματα Διασποράς της Αρμενίας, Zareh Sinanyan ανέφερε ότι η Αρμενία, η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας για θέματα της Διασποράς. Πρόσθεσε ότι υπάρχουν μεγάλες προοπτικές συνεργασίας με την κυπριακή Διασπορά για την προστασία των κοινών συμφερόντων σε όλο τον κόσμο, τη δημιουργία νεανικών και επαγγελματικών δικτύων και στενότερη συνεργασία μεταξύ της νεολαίας της κυπριακής και της αρμενικής Διασποράς στις χώρες που διαμένουν.

Αναφερόμενος στην αυξανόμενη επιθετικότητα της Τουρκίας, είπε ότι είναι επιτακτική ανάγκη η Ελλάδα, η Κύπρος και η Αρμενία να αυξήσουν το επίπεδο συνεργασίας σε όλους τους τομείς, συμπεριλαμβανομένων των σχέσεων με τη Διασπορά.

Ο Υφυπουργός της Ρουμανίας για θέματα Διασποράς, Georghe-Florin Cârciu, αναφέρθηκε στο Μνημόνιο Συνεννόησης που υπογράφηκε μεταξύ Κύπρου και Ρουμανίας. Εξέφρασε την υποστήριξή της χώρας στη συνεργασία της Διασποράς των δύο κρατών.

Πρόσθεσε ότι η Ρουμανία έχει πολύ μεγάλο αριθμό πολιτών της στο εξωτερικό και ότι στην Κύπρο έχει μια καλά ενσωματωμένη κοινότητα. Είπε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι ένα καλό μοντέλο όσον αφορά τις σχέσεις της με τα μέλη των κοινοτήτων της στο εξωτερικό, αποτελώντας καλό παράδειγμα για τη Ρουμανία. Εξέφρασε επίσης την επιθυμία της χώρας για μια γόνιμη συνεργασία στο θέμα της Διασποράς με την Κύπρο.

ΚΥΠΕ