Η προαναγγελθείσα πρόθεση του υπουργείου Δικαιοσύνης για συμμόρφωση με το δεδικασμένο και δη τον σεβασμό αποφάσεων του Διοικητικού Δικαστηρίου, δεν φαίνεται να ισχύει απόλυτα…

Σ’ αυτό το συμπέρασμα οδηγεί χαρακτηριστική περίπτωση ανώτερου αξιωματικού της αυτονομημένης πλέον Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, που απασχολεί τους τελευταίους μήνες την Επίτροπο Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Μαρία Στυλιανού Λοττίδου.

Παραπονούμενος στην προκειμένη περίπτωση είναι ο Νίκος Λογγίνος. Ο εν λόγω αξιωματικός, σύμφωνα με δικαστική απόφαση, παραγνωρίστηκε σε προαγωγές του 2017 για τη θέση του Αστυνόμου Β’, παρά την ξεκάθαρη σύσταση του τότε αρχηγού Αστυνομίας, Ζαχαρία Χρυσοστόμου, ο οποίος τον είχε αξιολογήσει με τον ύψιστο βαθμό («εξαίρετος») και τον είχε χρίσει ως έναν εκ των δύο καταλληλότερων για τις τρεις διεκδικούμενες θέσεις.

Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Ιωνάς Νικολάου, ωστόσο, είχε αποφασίσει να διαφοροποιηθεί. Σύμφωνα και με ετυμηγορία του Διοικητικού Δικαστηρίου, δεν τήρησε ενιαίο μέτρο σύγκρισης και κατά συνέπεια «έκοψε» τον εν λόγω υποψήφιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ξέμεινε από βοηθούς αρχηγούς η Αστυνομία

 

Όλα τα πιο πάνω αναγνωρίστηκαν πλήρως και με δικαστική βούλα, αφού το αρμόδιο Δικαστικό Σώμα δικαίωσε τον αξιωματικό της Πυροσβεστικής με απόφασή του στις 22 Δεκεμβρίου του 2021. Ωστόσο, δεν δόθηκε θεραπεία στην περίπτωσή του, αφού δεν προήχθη αναδρομικά. Κι αυτό παρ’ όλο που αρμόδιο πρόσωπο του υπουργείου Δικαιοσύνης είχε δεσμευτεί γραπτώς για επανεξέταση των δεδομένων και συμμόρφωση με το δεδικασμένο.

Όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, μάλιστα, η Μαρία Στυλιανού Λοττίδου, μετά που έλαβε γνώση για το όλο ζήτημα, το τελευταίο τρίμηνο αποτάθηκε επανειλημμένως στο υπουργείο Δικαιοσύνης, ζητώντας σχόλια και απόψεις για την υπόθεση, επισημαίνοντας τα επίμαχα γεγονότα. Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ανταπόκριση. Αναπάντητη παραμένει και η τελευταία επιστολή της Επιτρόπου προς το υπουργείο, που στάλθηκε κατά το δεύτερο μισό του περασμένου Ιουλίου.

Το όλο θέμα επηρεάζει και τη θέση του Αρχιπύραρχου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, που είναι η πρώτη τη τάξει διοικητική βαθμίδα στο Πυροσβεστικό Σώμα. Να σημειωθεί ότι η θητεία του νυν Αρχιπύραρχου κ. Πολύβιου Χατζηβασιλείου, ο οποίος θα αφυπηρετούσε την περασμένη άνοιξη, επεκτάθηκε με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για περίοδο οκτώ μηνών, μέχρι να προκύψει διάδοχη κατάσταση. Αν όμως διδόταν η ανάλογη θεραπεία μετά τη δικαστική δικαίωση του κ. Λογγίνου, ο τελευταίος θα καθίστατο και ο μοναδικός υποψήφιος για τη θέση και δεν θα προέκυπτε το προαναφερθέν κενό εξουσίας. Ούτε θα χρειαζόταν επέκταση της θητείας του κ. Χατζηβασιλείου. 

Αυτή η παράμετρος θίγεται και σε επιστολή της Επιτρόπου Διοικήσεως, Μαρίας Στυλιανού Λοττίδου, που είχε αποστείλει προς το υπουργείο Δικαιοσύνης τον περασμένο Απρίλιο. Σημείωνε χαρακτηριστικά: «Σύμφωνα με το πιο πάνω δεδικασμένο και τη συγκριτική εικόνα των υποψηφίων που κρίθηκαν προσοντούχοι για προαγωγή στο βαθμό του Αστυνόμου Β’, ο παραπονούμενος εύλογα ανέμενε την προαγωγή του, κατά την επανεξέταση της υπόθεσής του. 

Ο παραπονούμενος ισχυρίζεται ότι με την απόφαση της κ. υπουργού να επαναπροάξει αναδρομικά τα Ε/Μ, αντί του ίδιου στη θέση του Αστυνόμου Β’, έχει διαμορφωθεί μια αρνητική υπηρεσιακή κατάσταση σε βάρος του, σε σχέση με τη σειρά ιεραρχίας στη βάση της που προάγετο αναδρομικά στη θέση Αστυνόμου Β’ από 22/12/2017, θα υπερείχε σε αρχαιότητα έναντι των συναδέλφων του και θα ήταν ο μόνος που θα πληρούσε τα προσόντα για την πλήρωση της θέσης Αρχιπύραρχου, η οποία κενούται στις 31/12/2022».

Η κ. Λοττίδου, στην ίδια επιστολή, παρέπεμπε στο άρθρο 18 του περί Αστυνομίας Νόμου του 2004 και καλούσε τον γενικό διευθυντή του υπουργείου Δικαιοσύνης, Λούη Παναγή, να εξετάσει το ενδεχόμενο αναδρομικής πλήρωσης θέσης Αστυνόμου Β’ από 22/12/2017 από τον παραπονούμενο, δεδομένου ότι οι δύο υπό αναφορά προαχθέντες έχουν εν τω μεταξύ αφυπηρετήσει». Η Επίτροπος στην επιστολή της, ημερομηνίας 20/04/2022, κατέληγε σημειώνοντας ότι αναμένει τις θέσεις του υπουργείου Δικαιοσύνης για διερεύνηση των ισχυρισμών του παραπονούμενου εντός των επόμενων τριών εβδομάδων. Παρ’ όλα αυτά, μέχρι και τον Ιούλιο δεν υπήρξε σχετική απάντηση.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

«Αντιφατικότητα…»

Η υπόθεση του αξιωματικού της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας που πασχίζει να δικαιωθεί από το 2017, είναι ενδεικτική της γενικότερης εικόνας που επικρατεί στον δημόσιο τομέα. Αν και στην προκειμένη, η ανάγκη για αξιοκρατία είναι ακόμη μεγαλύτερη, καθώς έχουμε να κάνουμε με σώμα ασφαλείας.

Αρκεί να σημειώσουμε ότι ο αξιωματικός, φερόταν να ήταν κάτοχος μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών, να έχει επιχειρησιακή πείρα και να υπηρέτησε σε νευραλγικά πόστα.

Όταν αξιολογήθηκε, βέβαια, από τον υπουργό, παραγνωρίστηκαν τα προσόντα του. Το Διοικητικό Δικαστήριο (Αγνή Ευσταθίου – Νικολετοπούλου) επεσήμανε ότι ο πολιτικός προϊστάμενος «δεν τήρησε ενιαίο μέτρο σύγκρισης των υποψηφίων διά της επιλεκτικής αναφοράς και βαρύτητας στα διάφορα στοιχεία κρίσης, με αποτέλεσμα να διαπιστώνεται αντιφατικότητα στην αιτιολογία της απόφασης».