Η θλίψη του Προέδρου Αναστασιάδη για την απώλεια της συνεργάτιδάς του στην Κυβέρνηση, Υπουργού Εργασίας Ζέτας Αιμιλιανίδου, λέει πολλά. Όπως και των απλών ανθρώπων που βίωσαν την αποτελεσματικότητά της. Γιατί ο κόσμος αποχαιρετώντας την έκανε αναφορά στην τιμιότητά της και στην αποτελεσματικότητά της. Στέλλοντας σαφή μηνύματα προς όλους όσους είτε κρατούν πρώτο τραπέζι πίστα στα πολιτικά δρώμενα του τόπου είτε θέλουν να εξασφαλίσουν μια θέση σε αυτό το τραπέζι. Ο κόσμος, όλων των αποχρώσεων, τι μηνύματα έστειλε προς όλες τις κατευθύνσεις για όσους υπηρετούν το πολιτικό σύστημα; Ότι θέλει ανθρώπους καθαρούς, δουλευταράδες, που να έχουν την ικανότητα να ακούνε τι τους λένε, να βρίσκουν λύσεις που να αντέχουν στο χρόνο και να μην μιλούν πολύ, απλώς και μόνο για να κερδίσουν κάποιο χρόνο προβολής…  

Τον τελευταίο καιρό ο Πρόεδρος μιλά στο στενό του περιβάλλον για ευεργετηθέντες από τον ίδιο που τον πίκραναν. Για τη Ζέτα τι είπε; Πως «η μοναδική πράξη που με πίκρανε, καθ’ όλη τη μακρόχρονη φιλία και συνεργασία μας ήταν αυτό που σήμερα μου επέβαλες. Να απευθύνομαι, όχι για να έχω τον πολύτιμο αντίλογό σου, αλλά μονολογώντας να σε αποχαιρετώ, εκφράζοντας από τη μια τη θλίψη και τον καθολικό συγκλονισμό για τον αδόκητο χαμό σου και από την άλλη τη βαθιά ευγνωμοσύνη για όσα πρόσφερες σε εμένα, την Κυβέρνησή μας, αλλά το σημαντικότερο, στον λαό και την πατρίδα μας». 

Ο απολογισμός του έργου της Κυρίας της κυπριακής πολιτικής σκηνής δεν έγινε γιατί την πρόλαβε το κακό. Και όλοι αυτοί οι επιτιμητές του έργου της είναι καταδικασμένοι να δουλέψουν όπως η Ζέτα. Πρωτίστως όμως να φέρουν αποτελέσματα όπως η Ζέτα. Γιατί στο τέλος αυτό που μετρά είναι  η ανάρτηση της μάνας ατόμου με αναπηρία ότι «τώρα μπορεί να πεθάνει» αφού στήθηκαν τα σπίτια υποστηριζόμενης διαβίωσης ατόμων με σοβαρές αναπηρίες και δεν θα έχει την έγνοια τι θα απογίνει το παιδί της όταν η ίδια φύγει από τη ζωή. Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΟΣΑΚ Δ. Λαμπριανίδης χαρακτήρισε -στο ΡΙΚ- το έργο, ως ένα από τα σημαντικότερα έργα, στα θέματα κοινωνικής πρόνοιας, που αφήνει πίσω της η τεθνεώσα. Τα σπιτάκια υποστηριζόμενης διαβίωσης για άτομα με σοβαρές αναπηρίες αποτελούν δομές για τη φροντίδα τους.

Η Ζέτα, όπως μαρτύρησε η καθαρίστρια του Υπουργείου της, δούλευε ατέλειωτες ώρες, ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσης. Δεν πιστεύω να της άρεσε που επιτροπές της Βουλής ανέβαλαν τις εργασίες τους λόγω του θανάτου της. Δεν θα θεωρούσε την αναβολή, απότιση φόρου τιμής… Την ώρα μάλιστα που άλλοι βουλευτές μιλούν για λουφαδόρους συναδέλφους τους, για επιτροπές που υπολειτουργούν… Παραγωγή έργου γίνεται όπως οι ίδιοι λεν από πολύ συγκεκριμένες επιτροπές και πολύ συγκεκριμένα μέλη αυτών των επιτροπών. Ο θάνατος της Υπουργού δεν ήταν παρά μια δικαιολογία για αποχή από το κοινοβουλευτικό έργο και είναι κάτι που πρέπει να προσεχτεί όσο είναι νωρίς, γιατί στο παρόν Κοινοβούλιο οι πλείστοι εκπρόσωποι του λαού είναι νεαροί πολιτικοί… Ενώπιον της Βουλής εκκρεμούν πολλά και σημαντικά νομοσχέδια που αφορούν και αναγκαίες για το κράτος, μεταρρυθμίσεις. Αντί να φυγοπονούν, να λαϊκίζουν για να κερδίσουν δημοσιότητα, ας καθίσουν να δουλέψουν. Να παράξουν έργο που θα έχει απόδοση στην καθημερινότητα των πολιτών. Για να έχουν σημασία τα λόγια πρέπει να συνοδεύονται από έργα… Για να μην είναι λόγια του αέρα όσα είπαν ή έγραψαν για τη Ζέτα, είναι καταδικασμένοι να τα κάνουν πράξη στο επόμενο διάστημα. 

Ναι, η Ζέτα έβαλε ψηλά τον πήχη της πολιτικής για να βρει επάξιους μιμητές στο έργο της. Όχι για να περνούν από κάτω… και να συνεχίσουν να μας κοροϊδεύουν για την… καπατσοσύνη τους να επιβιώνουν παντός καιρού…