Τις προτεινόμενες ρυθμίσεις του υπουργού Παιδείας, Κώστα Χαμπιαούρη για την εφαρμογή των εξετάσεων ανά τετράμηνο, απέρριψε χθες το Κεντρικό Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΕΛΜΕΚ.

Όπως εξήγησε στον «Φ» ο πρόεδρος των οργανωμένων καθηγητών, η εν λόγω πρόταση δεν λαμβάνει υπόψη της, το 76% των εκπαιδευτικών Μέσης Εκπαίδευσης που ψήφισε ενάντια στα τετράμηνα. Ως αποτέλεσμα οι καθηγητές επιθυμούν εντατικό διάλογο με το Υπουργείο, όλους τους εμπλεκόμενους φορείς καθώς και τα κοινοβουλευτικά κόμματα.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Παιδείας, υπογράμμισε στον «Φ» πως επιθυμεί τον ενδελεχή διάλογο με καθηγητές, γονείς και μαθητές, για την εξεύρεση λύσης. Ωστόσο, όπως είπε για ακόμη μια φορά, οι εξετάσεις ψηφίσθηκαν από τη Βουλή, εκφράζοντας παράλληλα την άποψη πως πρέπει να αξιολογούνται και οι μαθητές αλλά και οι εκπαιδευτικοί και το έργο τους.

Να ξεκινήσει εντατικός διάλογος

«Θεωρούμε ότι με αυτήν την πρόταση δεν αντιμετωπίζεται το πρόβλημα. Η ξεκάθαρη βούληση της ΟΕΛΜΕΚ είναι ότι το Υπουργείο θα πρέπει να στραφεί σε έναν εντατικό διάλογο, που θα κινείται προς την κατεύθυνση που ψήφισε το 76% των καθηγητών, δηλαδή προς την κατάργηση των εξετάσεων ανά τετράμηνο», είπε στον «Φ» ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, Γιάννος Σωκράτους και πρόσθεσε: «Οι εκπαιδευτικοί δεν ψήφισαν –για παράδειγμα– αν θα συμπεριλαμβάνεται όλη η ύλη του τετραμήνου ή η μισή στα διαγωνίσματα. Ψήφισαν κατά των εξετάσεων και αυτό δεν λαμβάνεται υπόψη στη νέα πρόταση».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Είπαν «όχι» οι καθηγητές στις εξετάσεις τετραμήνων

Επιπλέον, ο πρόεδρος των οργανωμένων καθηγητών σημείωσε πως το Κεντρικό Διοικητικό Συμβούλιο, εξουσιοδότησε τη γραμματεία της ΟΕΛΜΕΚ να προχωρήσει σε διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, «πέρα από το υπουργείο Παιδείας, με τους γονείς, τους μαθητές, τα κοινοβουλευτικά κόμματα, ώστε να δοθεί περαιτέρω ώθηση στο θέμα που συζητάμε». 

Ο κ. Σωκράτους ξεκαθάρισε ακόμη ότι το Συμβούλιο δεν εξέτασε επιμέρους κάθε μια από τις ρυθμίσεις που συμπεριλαμβάνονται στην πρόταση του υπουργού Παιδείας. Ωστόσο, ανέφερε πως υπάρχουν σημαντικά σημεία που έχουν θετικό πρόσημο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι απαντά στο κύριο ζητούμενο. «Η εξαγγελία για τη μείωση του όγκου της διδακτέας ύλης φυσικά και κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, όμως, δεν διευθετεί το μείζον και καίριο θέμα». Ανέφερε παράλληλα ότι υπάρχουν θολά σημεία στις ρυθμίσεις. «Περιέχει ασάφειες και αοριστίες. Για παράδειγμα, δεν διευκρινίζεται αν θα είναι όλη η ύλη του τετράμηνου στο κοινό διαγώνισμα ή αν θα είναι η ύλη που θα αποφασίζει ο εκπαιδευτικός», σημείωσε, χωρίς όμως να μεταφέρει τη θέση του Κεντρικού Διοικητικού Συμβούλιου. 

Σχετικά με την πιθανότητα να ληφθούν μέτρα, ο κ. Σωκράτους επανέλαβε ότι «ούτε ήταν, ούτε είναι αυτοσκοπός τα μέτρα. Το σημαντικό είναι να κατανοήσουν τα επιχειρήματα όλων εκείνων των ανθρώπων που ζουν μέσα στο σχολείο και είναι να ξεκινήσει ένας εντατικός διάλογος για να διορθωθούν πράγματα πριν να είναι πολύ αργά», ξεκαθαρίζοντας πάντως, πως δεν μπορεί να γνωρίζει τι θα γίνει στο μέλλον. «Θέλω να πιστεύω πως το Υπουργείο θα λάβει σοβαρά υπόψη του τις θέσεις της ΟΕΛΜΕΚ και ότι θα μπορέσει να ξεπεραστεί αυτό το σοβαρό πρόβλημα».