Όλα τα κράτη μέλη καλούνται να προσφέρουν σε όσους εγκαταλείπουν την Ουκρανία τους ίδιους όρους για τη μετατροπή των χαρτονομισμάτων σε γρίβνα, στο τοπικό νόμισμα, ανεξάρτητα από το κράτος μέλος υποδοχής τους, με στόχο οι πρόσφυγες να καλύψουν τις επείγουσες ανάγκες ρευστότητας και τα βασικά τους έξοδα. 

Την Παρασκευή, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε πρόταση, σχετικά με τη μετατροπή των χαρτονομισμάτων του ουκρανικού νομίσματος γρίβνα, στο νόμισμα των κρατών μελών υποδοχής από τους ανθρώπους που εγκαταλείπουν την Ουκρανία εξαιτίας του πολέμου. Η εν λόγω πρόταση συμπληρώνει την ανθρωπιστική βοήθεια που παρέχει η ΕΕ σε όσους εγκαταλείπουν την Ουκρανία, ιδίως όταν ταξιδεύουν στα κράτη μέλη της Ένωσης, και συνάδει πλήρως με το κεκτημένο της ΕΕ στον τομέα του ασύλου και με την εξωτερική δράση της ΕΕ. Από τότε που ξεκίνησε η ρωσική στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία, πάνω από 3,8 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν φθάσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση στην προσπάθειά τους να ξεφύγουν από τον πόλεμο.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πώς κατέρρευσαν οι αγορές όταν η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία

Η ΕΕ και τα κράτη μέλη της καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και προσωρινής προστασίας στα άτομα αυτά, παρέχοντάς τους, μεταξύ άλλων, πρόσβαση στην αγορά εργασίας, στέγη, ιατρική βοήθεια και εκπαίδευση για τα παιδιά. Μία από τις άμεσες ανάγκες των προσφύγων είναι να μετατρέψουν τα χαρτονομίσματα σε γρίβνα στο νόμισμα της χώρας υποδοχής τους.

Η προσέγγιση αυτή ήταν αναγκαία λόγω του ότι η Κεντρική Τράπεζα της Ουκρανίας αναγκάστηκε να αναστείλει την ανταλλαγή χαρτονομισμάτων του νομίσματος γρίβνα με ξένα μετρητά, προκειμένου να προστατευθούν τα περιορισμένα συναλλαγματικά αποθέματα της Ουκρανίας. Κατά συνέπεια, τα πιστωτικά ιδρύματα στα κράτη μέλη της ΕΕ δεν ήταν πρόθυμα να προβούν σε μετατροπή συναλλάγματος λόγω της περιορισμένης μετατρεψιμότητας των χαρτονομισμάτων της γρίβνα και της έκθεσης σε συναλλαγματικό κίνδυνο. Ορισμένα κράτη μέλη εξετάζουν το ενδεχόμενο να θέσουν σε εφαρμογή εθνικά προγράμματα που να στηρίζουν τη μετατροπή περιορισμένου αριθμού χαρτονομισμάτων γρίβνα ανά άτομο, ενώ στόχος της Επιτροπής είναι να προωθήσει μια συνεκτική προσέγγιση όσον αφορά τα προγράμματα αυτά. Τα προγράμματα θα πρέπει να προβλέπουν ανώτατα όρια 10.000 γρίβνα ανά άτομο, χωρίς επιβαρύνσεις, με βάση την επίσημη συναλλαγματική ισοτιμία που δημοσιεύεται από την Κεντρική Τράπεζα της Ουκρανίας. Τα προγράμματα θα πρέπει να διαρκέσουν τουλάχιστον τρεις μήνες.

Σημειώνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ότι η πρόταση αυτή είναι πλήρως συνεπής με το κεκτημένο της ΕΕ για το άσυλο, σχετικά με τα ελάχιστα πρότυπα για την παροχή προσωρινής προστασίας σε περίπτωση μαζικής εισροής εκτοπισθέντων και σε μέτρα που προωθούν την ισορροπία των προσπαθειών μεταξύ των κρατών μελών για την υποδοχή τέτοιων προσώπων. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα κράτη μέλη θα πρέπει να διευκολύνουν την μετατροπή του ουκρανικού νομίσματος σε εθνικό νόμισμα σε κάθε εκτοπισμένο άτομο που προσκομίζει αποδεικτικά στοιχεία ότι δικαιούται προσωρινά προστασία όπως προβλέπεται στην οδηγία 2001/55/ΕΚ ή επαρκή προστασία σύμφωνα με το εθνικό δίκαιο και επίσης θα πρέπει να καθοριστούν ανώτατα όρια ανά άτομο. Θα πρέπει επίσης με σκοπό τη διασφάλιση της χρηστής δημοσιονομικής διακυβέρνησης και όπου χρειάζεται, τα κράτη μέλη να εξετάσουν το ενδεχόμενο να συμφωνήσουν με την Κεντρική Τράπεζα της Ουκρανίας λεπτομέρειες για μια μελλοντική ανταλλαγή τραπεζογραμματίων του εθνικού νομίσματος της χώρας.