Επιστολή προς την Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Αννίτα Δημητρίου απέστειλε ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Παύλος Μυλωνάς, ενόψει της ομιλίας Ζελένσκι ενώπιον του Σώματος, με την οποία επισημαίνει πως ως βουλευτής αναμένει στην προσφώνησή της θα προβεί σε ανάλογους παραλληλισμούς της περίπτωσης της εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής της Κύπρου από την Τουρκία με αυτήν της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. 

Αυτούσιες οι εισηγήσεις Μυλωνά: 

Με αφορμή την ειδική συνεδρία της Βουλής στην οποία θα απευθυνθεί με ομιλία του ο Πρόεδρος της Ουκρανίας κ. Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος Παύλος Μυλωνάς με επιστολή του στην Πρόεδρο της Βουλής κ. Αννίτα Δημητρίου εισηγείται τα ακόλουθα:

«Θεωρώ εκ των ων ουκ άνευ ότι οποιαδήποτε εισβολή μιας χώρας σε ανεξάρτητο κράτος συνιστά κατάφορη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας, καθώς και παραβίαση των θεμελιωδών αρχών του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και ως τέτοια πρέπει να καταδικάζεται από όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΟΗΕ.

»Ως βουλευτής του Κυπριακού Κοινοβουλίου, αναμένω ότι στη δική σας προσφώνηση θα προβείτε στους ανάλογους παραλληλισμούς της περίπτωσης της εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής της Κύπρου από την Τουρκία με αυτήν της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Παράλληλα, έχω την άποψη ότι πρέπει να επισημανθεί πως η Τουρκία, όντας η ίδια κατοχική δύναμη, δεν δύναται να αποτελεί δύναμη εγγύησης της ειρήνης, της ασφάλειας και της ανεξαρτησίας της Ουκρανίας, όταν επέλθει τελική συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.  

»Είναι πλέον πασιφανές ότι η Τουρκία, παρά το γεγονός ότι είναι υπό ένταξη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν εφαρμόζει τις αποφάσεις αυτής, τηρώντας υποκριτική ουδετερότητα, και σε κάθε περίπτωση εξυπηρετεί τα δικά της συμφέροντα, παραγνωρίζοντας τις περιοριστικές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης έναντι της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

»Τέλος, σας καταθέτω ως εισήγηση, πριν από την ομιλία του Ουκρανού Προέδρου, όπως προβληθεί σε συνεννόηση με το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, δίλεπτο οπτικοακουστικό υλικό το οποίο να παραθέτει τις θηριωδίες αφενός της Τουρκίας το 1974 στην Κύπρο και αφετέρου της εισβολής της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ουκρανία».