Σενάρια για επιβολή capital controls, δέσμευση καταθέσεων, ακόμα και για χρεοκοπία άρχισαν να κυκλοφορούν στην Τουρκία μετά την προειδοποίηση του Τούρκου καθηγητή Ιζέτ Οζγκέντς ότι οι πολίτες “θα πρέπει να είναι έτοιμοι για την κήρυξη κατάσταση έκτακτης ανάγκης, από τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ως απότοκο της οικονομικής κρίσης”.

Με αφορμή την τοποθέτηση αυτή η πρόεδρος του Καλού Κόμματος, Μεράλ Ακσενέρ, εξαπέλυσε επίθεση κατά της κυβέρνησης Ερντογάν. Η κα Ακσενέρ επισήμανε ότι η αναφορά του καθηγητή Ιζέτ για κατάσταση έκτακτης ανάγκης, δημιουργεί ανησυχία για capital controls όπως και τη δέσμευση καταθέσεων συναλλάγματος. “Αυτό μπορεί να οδηγήσει την Τουρκία σε χρεοκοπία”, δήλωσε χαρακτηριστικά η Ακσενέρ και πρόσθεσε απευθυνόμενη στον Ερντογάν: “Μην τολμήσεις να κάνεις μια τέτοια κίνηση”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Προς γενικευμένη οικονομική κρίση η Τουρκία

Ο καθηγητής Ιζέτ Οζγκέντς προκάλεσε συζήτηση με το tweet του και η φράση “OHAL”, η τουρκική συντομογραφία της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, έγινε αμέσως δημοφιλές θέμα στο Twitter: “Η συνεχιζόμενη απώλεια αξίας της τουρκικής λίρας έναντι του ξένου νομίσματος ξεκίνησε τη διαδικασία που θα οδηγήσει σε βαριά οικονομική κρίση”, είπε ο Οζγκέντς.

“Εμείς, ως κοινωνία, θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που θα μπορούσε να κηρυχθεί ως αποτέλεσμα μιας βαριάς οικονομικής κρίσης που φαίνεται αναπόφευκτη”, ανέφερε.

Στο μεταξύ, βουλευτές της αντιπολίτευσης, θέλοντας να αναδείξουν το θέμα της ακρίβειας, έφεραν μαζί τους ψωμί, φακές και πορτοκάλια, ρίχνοντας τα επιδεικτικά μέσα στο χώρο του τουρκικού κοινοβουλίου.

Όπως είπαν, μέσα σε έναν μήνα η τιμή της φακής έχει αυξηθεί κατά 48% και του ψωμιού κατά 30%.

Η ισοτιμία της λίρας υποχωρεί την Τετάρτη κατά 1,5% στις 14,59 έναντι του δολαρίου. Η λίρα έχει αγγίξει το 15 έναντι του δολαρίου στις 13 Δεκεμβρίου, ωθώντας την κεντρική τράπεζα να παρέμβει για τέταρτη φορά μέσα σε δύο εβδομάδες, με κινήσεις που έχουν εξανεμίσει πάνω από 3 δισ. δολάρια από τα ισχνά αποθεματικά της.

Πηγή: Capital.gr