Μια εβδομάδα πριν από το ταξίδι στη Γενεύη, για ένα κρίσιμο ραντεβού για το Κυπριακό, και δύο 24ωρα μετά την επίσκεψη Μεβλούτ Τσαβουσογλου στα κατεχόμενα ο Ερσίν Τατάρ καταγράφει στον «Φ» τους στόχους της τουρκοκυπριακής πλευράς στη άτυπη συνάντηση 5+1. Δηλώνει έτοιμος να συζητήσει λύση του Κυπριακού προβλήματος, πλην όμως «αυτή στη φορά θα πρέπει να είναι διαφορετική». 

Ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων, στη δήλωσή του στον «Φ» εκφράζει την ελπίδα ότι «αυτή τη φορά οι δύο πλευρές θα έχουν την ευκαιρία να εκφράσουν τα αληθινά τους συναισθήματα». Σύμφωνα με τον Ερσίν Τατάρ, μέχρι σήμερα οι Τουρκοκύπριοι θεωρούνταν η αδύνατη πλευρά, «τα αουτσάιντερ» κατά την έκφρασή του. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μικροί και μεγάλοι στόχοι στη Γενεύη

Τα «θέλω» του ιδίου και της τουρκοκυπριακής πλευράς από αυτή τη διαδικασία κινούνται στον άξονα της λύσης του προβλήματος και της αποφυγής ενός νέου 1974». Για το τι ακριβώς επιδιώκει η τουρκοκυπριακή πλευρά ο Ερσίν Τατάρ αναφέρει: «Θέλουμε μια διευθέτηση, θέλουμε η ειρήνη και η σταθερότητα να συνεχιστούν». 

Συνεχίζοντας ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων σημειώνει: «Δεν θέλουμε να υπογράψουμε μια λάθος συμφωνία η οποία μπορεί να μας οδηγήσει πίσω στην προ του 1974 κατάσταση». 

Και γι’ αυτά του τα «θέλω» ο Ερσίν Τατάρ ζητά από τους Ελληνοκύπριους να τον καταλάβουν: «Επιθυμούμε οι γείτονές μας να μας κατανοήσουν». Γιατί, όπως εξηγεί, επιδίωξη της τουρκοκυπριακής πλευράς είναι «να υπάρξει ευημερία για όλους τους Κύπριους». 

Για τον ίδιο αυτό που μπορεί να γίνει είναι μια συνεργασία «δύο ίσων, κυρίαρχων κρατών που θα βασίζεται στην κυριαρχική ισότητα». Εξηγώντας ότι μέσω αυτή της οδού «τα δύο κράτη θα μπορούν να συνεργαστούν σε πολλά θέματα όπως το νερό, το φυσικό αέριο, ο ηλεκτρισμός, το έγκλημα και πολλά άλλα». 

Υπογραμμίζει ακόμα τη σημασία που έχει να υπάρχει περιφερειακή σταθερότητα. Για να ξεκαθαρίσει ακολούθως τη σημασία που έχει για τους ίδιους η διατήρηση των τουρκικών εγγυήσεων: «Η Τουρκία είναι ο εγγυητής μας και ο προστάτης μας». 

Ακολούθως καταγράφει τη θέση του για την ύπαρξη δύο χωριστών κρατών στο νησί. Σύμφωνα με τον Ερσίν Τατάρ «οι Τουρκοκύπριοι διοικούν το δικό τους κράτος από το 1963» και «είμαστε εξίσου κυρίαρχοι όσο είναι και οι Ελληνοκύπριοι». Για να προσθέσει πως «το γεγονός ότι η Κυπριακή Δημοκρατία αναγνωρίζεται και τώρα είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν αλλάζει την πραγματικότητα ότι θα πρέπει να έχουμε τη δική μας κυριαρχία». Τονίζοντας στη συνέχεια ότι «αυτό που αναμένουμε είναι ο σεβασμός». 

Θεωρεί επίσης ως επιζήμια εξέλιξη το γεγονός ότι η ΚΔ «έγινε δεκτή και εντάχθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση πριν από την επίτευξη λύσης του Κυπριακού». Μια εξέλιξη που, όπως δηλώνει καθημερινά, είχε ως αποτέλεσμα η ΕΕ να έχει απωλέσει την ουδετερότητά της. Η ΕΕ, ανέφερε ο Ε. Τατάρ, δεν μπορεί να λέει ότι είναι ουδέτερη αφού επέτρεψε στην ελληνοκυπριακή πλευρά το βέτο εναντίον της Τουρκίας, μιας χώρας 85 εκατομμυρίων.

Ο ίδιος εκτιμά ότι μέχρι τώρα οι Τουρκοκύπριοι υπήρξαν θύματα της δικής τους καλής διάθεσης και των καλών προθέσεων που είχαν επιδείξει στο Κυπριακό. 

Ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων ετοιμάζεται για να ταξιδέψει στη Γενεύη προκειμένου να διαπραγματευτεί λύση του Κυπριακού, η οποία θα είναι διαφορετική αυτή τη φορά: «Είμαστε έτοιμοι να διαπραγματευτούμε για να επιτύχουμε λύση του Κυπριακού, αλλά αυτή τη φορά θα πρέπει να είναι διαφορετική». Καθώς σύμφωνα με τις θέσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς τόσο το Σχέδιο Ανάν το 2004 όσο και οι διαπραγματεύσεις του 2017 στο Κραν Μοντάνα της Ελβετίας «αποδείχθηκε ότι ήταν μια ματαιότητα». 

Ο Ερσίν Τατάρ επανέλαβε ότι η ομοσπονδία τέλειωσε στο Κραν Μοντάνα όπου η ελληνοκυπριακή πλευρά εγκατέλειψε τις συνομιλίες». Απαντώντας και στη θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς ότι οι συνομιλίες πρέπει να συνεχιστούν από το σημείο που είχαν διακοπεί στο Κραν Μοντάνα, ο Ερσίν Τατάρ διαμηνύει πως «δεν είναι εφικτό να επιστρέψουμε εκεί» γιατί θεωρεί πως «οι προσπάθειες για την ομοσπονδία έχουν εξαντληθεί».