Η τελευταία ατάκα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ μετά την άτυπη διάσκεψη της Γενεύης 27-29 Απριλίου, ενώ μοιάζει να ήταν απλοϊκή, αποδεικνύεται εξαιρετικά περιεκτική και εύστοχη καθότι είχε πολλή ουσία και συγκεκριμένους παραλήπτες.

Θυμίζω ότι ο Αντόνιο Γκουτέρες, τονίζοντας ότι δεν πρόκειται να τα παρατήσει εύκολα, είπε: «Η ατζέντα μου είναι πολύ απλή. Είναι αυστηρά να αγωνιστώ για την ασφάλεια και την πρόοδο των Κυπρίων, των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων που δικαιούνται να ζήσουν μαζί σε συνθήκες ειρήνης και ευημερίας». Τα έλεγε πρωτίστως για να τα ακούσει ο Τ/κ ηγέτης Ερσίν Τατάρ, ο οποίος πήγε στη Γενεύη όχι για να διερευνήσει το ενδεχόμενο λύσης αλλά για να καταγραφεί στην ιστορία ως ο πρώτος που έβαλε στο τραπέζι των συνομιλιών πρόταση για δύο κράτη ώστε ως αρχή να καταγραφεί, ως ελπίζει, σε κάποιο ψήφισμα του Σ.Α. 

Τα έλεγε επίσης και στον Νίκο Αναστασιάδη που από το Κραν Μοντάνα το 2017 και εντεύθεν, έκανε το γύρο της γης βολιδοσκοπώντας για το ενδεχόμενο λύσης δύο κρατών ενταγμένων στην Ε.Ε. Άλλωστε αυτό το γνωρίζουν όλοι όσοι ασχολούνται με το Κυπριακό. Το είχα γράψει πολλάκις στη στήλη μου, αφού μου εξήγησε ο ίδιος ο κ. Αναστασιάδης το σκεπτικό του για λύση δύο κρατών στο Προεδρικό Γραφείο. 

Το έγραψαν και άλλοι έγκυροι συνάδελφοι, ενώ δηλώθηκε και από πολιτικούς αρχηγούς στον τόπο, ενώ ο λαλίστατος αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος ο Β’, στις 22.12.20 σε συνέντευξη του στον «Π» είχε πει: «Όταν ο Πρόεδρος μου μίλησε για δύο κράτη διαφώνησα μαζί του». 

Στον πρώτο όμως που φαίνεται να μίλησε για δύο κράτη ο Νίκος Αναστασιάδης, όπως ο ίδιος είπε, στο Κραν Μοντάνα, ήταν στον Τούρκο ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, πράγμα που επιβεβαίωσε και ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ πριν μερικές μέρες κι αφού λίγο πριν τη Γενεύη Αναστασιάδης και Τσαβούσογλου, είχαν μια ενδεικτική «ανταλλαγή φιλοφρονήσεων», παραδοχή στην ουσία, ότι στο Κραν Μοντάνα ηχογραφούσαν η μια πλευρά την άλλη και έχουν τις καταγραμμένες τις κουβέντες ο ένας του άλλου! 

Έτσι μετά από όλα αυτά το μόνο που φαίνεται να άλλαξε στην αντίληψη Γκουτέρες από το Κραν Μοντάνα μέχρι τη Γενεύη ήταν ότι, ενώ εκείνη τη φορά, μας ευχήθηκε -Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, «Καληνύχτα και καλή τύχη», τώρα μας είπε σαφέστατα ότι δεν σας αποχαιρετώ, αλλά «θα αγωνιστώ για την ασφάλεια και την πρόοδο των Κυπρίων». Δηλαδή ο Γκουτέρες έδειξε ότι έχει πολύ καλά αντιληφθεί ότι οι άνθρωποι που έχει ενώπιον του και γύρω από το τραπέζι προς λύση του Κυπριακού δεν αγωνίζονται για την ασφάλεια και την πρόοδο των Κυπρίων οι οποίοι και δικαιούνται να ζήσουν μαζί  σε συνθήκες ειρήνης και ευημερίας αλλά προφανέστατα έχουν τις δικές τους ατζέντες κι εκείνες υπηρετούν. 

Μετά από τη Γενεύη εκείνο που θα πρέπει αρχικά να λεχθεί είναι ότι στο διεθνές σκηνικό ουδείς καίγεται να λύσει το Κυπριακό, διότι είναι ένα ζήτημα που εκκρεμεί κοντά μισό αιώνα και που δεν προκαλεί ιδιαίτερους πονοκεφάλους στις μεγάλες δυνάμεις. Αντίθετα με το κεφάλαιο Τουρκία που τόσο για τις μεγάλες δυνάμεις, όπως και για τη δική μας Ε.Ε., αποτελεί ζήτημα κλειδί. Αρχικά για την Ε.Ε. λόγω των 180 δισ. ετησίως, εμπορικών συναλλαγών. Παράλληλα για τα τρία και πλέον εκατομμύρια των προσφύγων που φιλοξενεί στο έδαφος της η Τουρκία και δεν αφήνει να φύγουν προς την Ευρώπη και για τα οποία λαμβάνει ανάλογο ευρωπαϊκό κονδύλι.

Επίσης ενδιαφέρει τόσο την Ευρώπη όσο και τις άλλες μεγάλες δυνάμεις η ατζέντα της Τουρκίας σε σχέση με την Αίγυπτο και το Ισραήλ, τη Λιβύη, τις χώρες του Κόλπου, τους Κούρδους και το Ιράν, όπως και το ΝΑΤΟ. Κάτω από αυτό το φακό η Κύπρος, με τον τρόπο που συμπεριφέρεται διεθνώς, σαν μηχανισμός ξεπλύματος χρήματος και πολιτογράφησης ακόμα και εγκληματιών λευκού κολάρου, όχι μόνο δεν ενδιαφέρει την Ε.Ε. αλλά την ανησυχεί.

Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες μας από έγκυρη ευρωπαϊκή πηγή, η Κομισιόν που παρακολουθεί πολύ στενά τις εξελίξεις με την Ερευνητική Νικολάτου και έχει αρχίσει διεξοδική μελέτη του Ενδιάμεσου Πορίσματος, ετοιμάζεται να πάρει θέση έναντι της κατάστασης αυτής, του ξεπουλήματος ευρωπαϊκών διαβατηρίων από την Κυπριακή Δημοκρατία και μάλιστα με τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να παραδέχεται ότι το δικηγορικό Γραφείο που φέρει το όνομα του έκαμε 57 διαβατήρια. Ήταν δε εντυπωσιακό ότι η πηγή με την οποία μιλήσαμε είχε σημειωμένη τη δήλωση Αναστασιάδη πως δεν είχε υπόψη του γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα του 2015, ότι ήταν παράνομες οι πολιτογραφήσεις συγγενών των επενδυτών, ενώ γελώντας, η ίδια πηγή αναφέρθηκε και στη συνέντευξη του Αρχιεπισκόπου Χρυστόμου του Β’, στον «Π» (26.01.21) με τίτλο: «Πρόεδρε πρέπει να σταματήσουμε να κλέβουμε».

Το ερώτημα είναι τι θα γίνει τώρα; Η εκτίμηση μας είναι ότι η τουρκική πλευρά θα προχωρήσει τα σχέδια της για εποικισμό των Βαρωσίων ενώ ο Νίκος Αναστασιάδης, αντί να δώσει ουσιαστικό περιεχόμενο στη διακήρυξη ότι επιδιώκει οι συνομιλίες να συνεχιστούν από εκεί που διακόπηκαν στον Κραν Μοντάνα, θα συνεχίσει στο ίδιο τέμπο «του παγωμένου χρόνου». Επειδή ακριβώς αντιλαμβάνεται ότι το status quo δεν είναι καθόλου στατικό αλλά εμπεδώνει τα τετελεσμένα κι αυτό είναι που επιδιώκει ώστε να συντηρήσει ένα κράτος έστω και μισό, που να κυβερνάται από μια «σύμπραξη συμφερόντων» ανέλεγκτη και ανεξέλεγκτη, κάτω από τη σημαία ενός κράτους μέλους του ΟΗΕ και της Ε.Ε.

Η εκτίμηση μας όμως έχει και την άλλη όψη. Ο κόσμος της Κύπρου, αυτός για τον οποίο μίλησε ο Γκουτέρες, δεν είπε ακόμα την τελευταία λέξη. Εικάζω ότι θα την πει λίαν συντόμως και δεν εννοώ μόνο τις βουλευτικές εκλογές.    

Φιλελεύθερα, 9.5.2021.