Ο Οργανισμός Κώστα Παπαέλληνα δραστηριοποιείται την τελευταία πενταετία στην προετοιμασία της εγκατάστασης ενός σημαντικού κέντρου θεραπείας για τον καρκίνο. Πρόκειται για την πρώτη μονάδα Σύγχρονης Ακτινοθεραπείας σε όλη την Νοτιοανατολική Μεσόγειο, με την χρήση δέσμης πρωτονίων υψηλής ενέργειας και ακρίβειας.

Η Πρωτονοθεραπεία θεωρείται σήμερα η πιο προηγμένη τεχνική της Ακτινοθεραπείας, με εξαιρετικά αποτελέσματα σε πολλούς και διαρκώς αυξανόμενους τύπους καρκίνου, ξεκινώντας από τον παιδικό και φτάνοντας στους πιο διαδεδομένους όπως εκείνους του προστάτου αδένα και του μαστού.

Ο αριθμός των κέντρων Πρωτονοθεραπείας και των ασθενών που εξυπηρετούνται σε αυτά, αυξάνεται στην Ευρώπη αλλά και παγκόσμια με γεωμετρική πρόοδο, γεγονός που αποδεικνύει έμπρακτα την ωφέλεια της χρήσης της τόσο στην θεραπεία όσο και στην σημαντική βελτίωση της ποιότητας ζωής των καρκινοπαθών. Ο ευρωπαϊκός έντυπος και ηλεκτρονικός τύπος αναφέρεται καθημερινά στην τεχνολογική αυτή πρόοδο με πρόσφατη αναφορά του π.χ. στην Ισπανική El Pais με την ανακοίνωση διαγωνισμού του Ισπανικού κράτους για την προμήθεια 10 μονάδων πρωτονοθεραπείας και την αγγλική Sunday Times, να αφιερώνει ολοσέλιδο άρθρο για τα πλεονεκτήματα της μεθόδου και την ανερχόμενη εισαγωγή της με νέα κέντρα στο Ηνωμένο Βασίλειο. 

H Κυπριακή Κυβέρνηση ακολουθώντας τις εξελίξεις αυτές, ενέταξε πρόσφατα στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τον καρκίνο, την Πρωτονοθεραπεία και ο ΟΑΥ εκδήλωσε ήδη την πρόθεση συνεργασίας με το Κέντρο Πρωτονοθεραπείας όταν είναι έτοιμο για κλινική χρήση.

Στην πλήρη του ανάπτυξη το Κέντρο Πρωτονοθεραπείας μπορεί να υποδεχθεί 350 νέες περιπτώσεις καρκινοπαθών ετησίως. Αυτοί θα προέρχονται τόσο από την χώρα μας, όσο και από όμορες χώρες όπως η Ελλάδα, τα Βαλκάνια, το Ισραήλ, και όλες οι χώρες της Μέσης Ανατολής αφού καμμιά τους δεν διαθέτει αντίστοιχη μονάδα.

Ο Οργανισμός Κώστα Παπαέλληνα αντιπροσωπεύοντας  την μεγαλύτερη παγκόσμια εταιρεία παραγωγής και εγκατάστασης μονάδων πρωτονοθεραπείας, θα θέσει σε κλινική λειτουργία το έργο εντός 26 μηνών από την ημερομηνία ολοκλήρωσης των γραφειοκρατικών διαδικασιών,  στην περιοχή της Λευκωσίας.

Ήδη το επενδυτικό ενδιαφέρον είναι μεγάλο, τόσο από θεσμικούς όσο και από μεμονωμένους επενδυτές που θα καλύψουν το κόστος αγοράς και εγκατάστασης που ξεπερνά τα 30 εκατομμύρια ευρώ.

Παράλληλα υπογράφτηκε μεταξύ του Οργανισμού Κώστα Παπαέλληνα, του Κυπριακού Ινστιτούτου Ερευνας για τον Καρκίνο (CCRI) και του μεγαλύτερου Κέντρου Πρωτονοθεραπείας στον κόσμο, εκείνο του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια στην Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ, ένα σημαντικό Μνημόνιο τεχνολογικής, εκπαιδευτικής και ερευνητικής συνεργασίας, καθιστώντας την Κύπρο πόλο έλξης ερευνητών επιστημόνων, αυξάνοντας τις εξειδικευμένες θέσεις εργασίας και συμβάλλοντας στην εξωστρέφεια της χώρας μας στην ευρύτερη περιοχή, ενδυναμώνοντας παράλληλα την γεωπολιτική της σημασία και στον χώρο της Υγείας.