Σε ηλεκτρονικό μήνυμα, που μου έστειλαν από το Γενικό Σχέδιο Υγείας (ΓεΣΥ), διαβάζω: «Σχετικά με τις πιο πάνω εργαστηριακές εξετάσεις, σας ενημερώνουμε για την επικαιροποιημένη κατάσταση συμπληρωμής:

*Μέγιστη ετήσια συμπληρωμή: €150

*Συνολικό ποσό που έχει καταβληθεί για το τρέχον έτος: €60

*Ενδεδειγμένη συμπληρωμή για τις παρούσες εργαστηριακές εξετάσεις: €2».

Και η απορία μου:

Πότε λήγει η ετήσια συμπληρωμή των €150; Την 1η Ιουνίου 2020, έναν δηλαδή χρόνο μετά που τέθηκε σε εφαρμογή το ΓεΣΥ, ή την 31η Δεκεμβρίου 2019 που αποχαιρετούμε τη χρονιά; Και κάτι άλλο σχετικό: Όλοι οι δικαιούχοι του ΓεΣΥ δικαιούνται συμπληρωμή €150 ή η συμπληρωμή τους είναι ανάλογη με την ηλικία και τις εισφορές τους; Μαρίνος Χ.

 

Τα όσα αναφέρει ο αναγνώστης μας, τα μεταφέραμε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο Κέντρο Εξυπηρέτησης του ΓεΣΥ και αυθημερόν λάβαμε απάντηση.

Σύμφωνα με αυτήν, συμπληρωμή είναι το ποσό που πρέπει να καταβάλλουν οι δικαιούχοι στους παροχείς υπηρεσιών φροντίδας υγείας κατά τη λήψη υπηρεσιών, το ύψος της οποίας καθορίζεται ως εξής:

Ανά φαρμακευτικό προϊόν €1, ανά ιατροτεχνολογικό προϊόν ή υγειονομικό είδος €1, ανά εργαστηριακή εξέταση ή ομάδα εργαστηριακών εξετάσεων €1 με μέγιστη χρέωση ανά κατηγορία €10, ανά επίσκεψη σε νοσηλευτή ή μαία €6, ανά επίσκεψη σε ειδικό ιατρό εξαιρουμένων ιατρών με ειδικότητα στην ακτινολογία/ακτινοδιαγνωστική, κυτταρολογία και παθολογική ανατομία €6, ανά υπηρεσία φροντίδα υγείας που διενεργείται από ειδικό ιατρό με ειδικότητα στην ακτινολογία/ακτινοδιαγνωστική €10, ανά επίσκεψη σε άλλο επαγγελματία υγείας €10, ανά επίσκεψη σε νοσηλευτήριο για τη λήψη υπηρεσιών φροντίδας υγείας σε περιπτώσεις ατυχημάτων και επειγόντων περιστατικών €10.

Για το τρέχον έτος η ετήσια οροφή συμπληρωμής των €150 αναφέρεται για τη χρονική περίοδο από 01 Ιουνίου 2019 – 31 Δεκεμβρίου 2019. Με την έναρξη του νέου έτους η ετήσια οροφή συμπληρωμής θα αναφέρεται στη χρονική περίοδο από 01 Ιανουαρίου 2020 – 31 Δεκεμβρίου 2020.

Το μέγιστο ετήσιο ποσό συμπληρωμής που μπορεί να καταβάλει ένας δικαιούχος διαφοροποιείται ανάλογα με την κατηγορία στην οποία ανήκει.

Οι δικαιούχοι που είναι λήπτες ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, οι χαμηλοσυνταξιούχοι και οι ηλικίας κάτω των 21 ετών, €75.

Οι δικαιούχοι που δεν ανήκουν σε οποιαδήποτε από τις πιο πάνω κατηγορίες €150.

Στις περιπτώσεις όπου ο δικαιούχος φτάσει το ύψος της μέγιστης συμπληρωμής (αθροιστικά), τότε δεν θα καταβάλλει οποιαδήποτε επιπρόσθετη συμπληρωμή για τις υπηρεσίες φροντίδας υγείας που θα λάβει κατά τη διάρκεια του έτους.