Αναπόφευκτα, οι καθυστερήσεις στην παράδοση εμβολίων από την AstraZeneca, αλλά και ο πόλεμος που μαίνεται μεταξύ Ε.Ε. και εταιρείας επηρεάζει την Κύπρο η οποία, μέσω του αρχικού προγραμματισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα έπρεπε να είχε λάβει πριν το τέλος του 2020, 119.204 δόσεις, κάτι το οποίο βεβαίως δεν έγινε (όπως δεν συνέβη γενικά λόγω της καθυστέρησης που παρατηρήθηκε στην ολοκλήρωση των κλινικών μελετών για το συγκεκριμένο εμβόλιο).  

Όπως παραδέχθηκε σε δηλώσεις του ο σύμβουλος του υπουργείου Υγείας σε θέματα εμβολιασμών για τον κορωνοϊό, Καθηγητής Χρίστος Πέτρου, “το εν λόγω ζήτημα αναμένεται να προκαλέσει καθυστέρηση, καθώς το πρόγραμμα προσαρμόζεται στις πραγματικότητες και τα εμβόλια που φτάνουν στη χώρα”.  Με τις παραγγελίες που δήλωσαν ότι θα φτάσουν στην Κύπρο η Pfizer και η Moderna αλλά και τις μειωμένες από την AstraZeneca, είπε, “θα εμβολιαστούν μέχρι τον Μάρτιο περί τις 100.000 άτομα. Προσωπικά περίμενα να ήταν διπλάσιος ο αριθμός αυτών που θα εμβολιάζονταν, δεδομένου ότι θα είχαμε και τις ποσότητες που είχε υποσχεθεί η AstraZeneca”. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μαίνεται ο «πόλεμος» για τα εμβόλια

Αναφέρεται ότι η Κύπρος, σύμφωνα με τον προγραμματισμό που είχε γίνει, πέραν της ποσότητας που θα λάμβανε πριν το τέλος του 2020, θα έπαιρνε κατά το πρώτο τρίμηνο του 2021, άλλες 158.939 δόσεις. Συνολικά η Κύπρος, είχε δεσμεύσει μέσω των διαδικασιών της Ε.Ε. ποσότητα 1.192.043 δόσεων. 

Στην ίδια αλλά και χειρότερη από την Κύπρο κατάσταση βρίσκονται κράτη της Ε.Ε. 

Η Ισπανία ανέστειλε όλες τις νέες δόσεις του εμβολίου για τουλάχιστον 10 ημέρες, τη στιγμή που έγινε γνωστό ότι οι προμήθειες εμβολίων τελειώνουν και στην Καταλονία. «Αύριο, τα ψυγεία θα είναι άδεια», δήλωσε ο Γιοσέπ Μαρία Αρχιμόν, κορυφαίος Ισπανός αξιωματούχος στον τομέα της Υγείας. Στην Τσεχία, το υπουργείο Υγείας, συνέστησε να σταματήσουν οι εμβολιασμοί με την πρώτη δόση για δύο εβδομάδες. Στην Ιταλία, ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε ανέφερε πως θα κινηθεί νομικά η χώρα καθώς παρατηρούνται προβλήματα τόσο με την Astrazeneca, όσο και με την Pfizer.