Μήνυμα σε όλους τους εργαζόμενους στον νέο πάροχο στα λεωφορεία των επαρχιών Λευκωσίας και Λάρνακας απέστειλε η ΠΕΟ, για ετοιμότητα για απεργιακά μέτρα, ενώ έχει ήδη γίνει προσφυγή στο υπουργείο Εργασίας για μεσολάβησή του. Αιτία, σειρά ενεργειών των εταιρειών Nicosia Public Tranport και Larnaca Pulic Transport (κάτω από το κοινό καπέλο της επωνυμίας Cyprus Public Transport), που οι συντεχνίες θεωρούν ως συνέχιση των μονομερών ενεργειών, εκ των οποίων μάλιστα κάποιες ξεπερνούν τις κόκκινες γραμμές. 

Η εταιρεία, από την πλευρά της, ενόψει και της πρόθεσης τουλάχιστον της ΠΕΟ σε πρώτο στάδιο, να συγκαλέσει γενικές συνελεύσεις για άμεσα απεργιακά μέτρα, είχε χθες τρίωρη συνάντηση με τους επικεφαλής των συντεχνιών και έδειξε να υποχωρεί από ορισμένες από τις ενέργειές της. Συγκεκριμένα, ανακάλεσε τα προγράμματα των μηχανικών της εταιρείας, με τα οποία όριζε βάρδιες σε επταήμερη βάση αντί πενθήμερη που ίσχυε μέχρι τώρα και υπερωριακής εργασίας τα Σαββατοκύριακα. Από χθες οι μηχανικοί επανήλθαν στο προηγούμενό τους πρόγραμμα. Επίσης, οι συντεχνίες αναμένουν γραπτώς διαβεβαιώσεις και δεσμεύσεις της διεύθυνσης της εταιρείας ότι δεν θα προβαίνει σε μονομερείς ενέργειες, οι οποίες μέχρι και χθες δεν είχαν δοθεί. 

Αιτία πολέμου, χαρακτηρίζονται και τα νέα ωράρια των οδηγών, που πολλές φορές καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας ξεπερνούν τις 14-15 ώρες την ημέρα, με ενδιάμεσα διαλείμματα εκτός χώρων που θα μπορούσαν να ξεκουραστούν –σε στάσεις ή σταθμούς λεωφορείων. Ξεκινούν στις 5:00 το πρωί για να φτάσουν στις 5:40 στο υπό διαμόρφωση αμαξοστάσιο στη βιομηχανική περιοχή Γερίου, να πάρουν το λεωφορείο και να επιστρέψουν στο Άγαλμα Σολωμού ή άλλες αφετηρίες για να ξεκινήσουν δρομολόγιο και επιστρέφουν στο σπίτι τους στις 10:00-11:00 το βράδυ, σύμφωνα με τα στοιχεία των συντεχνιών. Έχουν ενδιάμεσα διαλείμματα, ωστόσο αυτά γίνονται σε χώρους που δεν μπορούν να ξεκουραστούν ή «τρώγονται» από τον χρόνο που χρειάζεται να μεταβούν στη νέα αφετηρία για να εκτελέσουν διαφορετικά δρομολόγια. 

Οι συντεχνίες αναμένουν σήμερα την έμπρακτη εφαρμογή των δεσμεύσεων της εταιρείας, που θεωρούν ότι μέχρι τώρα δεν υπήρξε, για να αποφασίσουν τα μέτρα που θα λάβουν, ενώ προσδοκούν και σε αποτελέσματα με τη διαμεσολάβηση του υπουργείου Εργασίας.