Προφανώς δεν συγκαταλέγομαι στους οκτώ από τους δέκα καταναλωτές οι οποίοι πηγαίνουν στα εμπορικά κέντρα με συχνότητα πέραν των δύο φορών μηνιαίως, όπως προκύπτει από σχετική έρευνα. Προφανώς ανήκω στη μειοψηφία που επιλέγει να πηγαίνει μόνο μερικές φορές τον χρόνο. Ωστόσο, ελέω διακοπών άδραξα την ευκαιρία να πάω σε μερικά malls. Μεσούντος του καλοκαιριού μετά δυσκολίας υπήρχαν χώροι στάθμευσης. Συνωστισμός καταναλωτών. Η πλειονότητα περιοριζόταν στο λεγόμενο window shopping και στον καφέ.
Στέκομαι στην κοινωνική διάσταση που απορρέει από τη συγκέντρωση του κόσμου στα εμπορικά κέντρα. Η επίσκεψη σε αυτά εξελίχθηκε σε μόδα ανάμεσα σε όλες τις ηλικίες των αγοραστών και σε είδος οικογενειακής αναψυχής. Στρεβλής αντίληψης για την αναψυχή.
Σε μια καταναλωτική κοινωνία ευκολότατα περνά στην αντίληψη του ατόμου και της κοινωνίας, ότι οι επισκέψεις στα malls είναι τρόπος ζωής, χειμώνα, καλοκαίρι «γιατί έχει και δροσιά».
Πρέπει να κινούμε την οικονομία, η κατανάλωση βελτιώνει τους δείκτες, ο παράς πρέπει να αλλάζει χέρια. Αλλά με μέτρο. Υπάρχουν και πολλά άλλα να ασχοληθεί ένα άτομο και μια οικογένεια. Πολύ περισσότερο εποικοδομητικά και ευχάριστα.
Επιλογές που δεν είναι κατ’ ανάγκη δαπανηρές. Αρκεί να βγούμε από την όποια βιτρίνα-κουτί και να σκεφθούμε δημιουργικά και παραγωγικά.
Αντωνία Λαμπράκη