Αποσυντονίστηκαν οι διαδικασίες στο Γενικό Σύστημα Υγείας, αφού παρά το γεγονός ότι στην ενδονοσοκομειακή περίθαλψη και τη δεύτερη φάση εφαρμογής του Συστήματος τα πάντα προς το παρόν κυλούν ομαλά, η κατάσταση στην εξωνοσοκομειακή περίθαλψη παρουσιάζει τις τελευταίες δύο εβδομάδες δείγματα ακαταστασίας. Αυτό επειδή, όπως οι προσωπικοί γιατροί του ΓεΣΥ αναφέρουν, οι πολίτες, ύστερα και από τους δύο μήνες των περιορισμών και των ειδικών ρυθμίσεων που επέτρεπαν την εξ αποστάσεως εξυπηρέτησή τους, έχουν επιστρέψει, όπως διαπιστώνεται, στις συνήθειες των πρώτων μηνών εφαρμογής της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και χρησιμοποιούν τον γιατρό τους ως «ιδιαιτέρα γραμματέα» απαιτώντας να εκδίδει συνταγές για φάρμακα και παραπεμπτικά για ειδικούς γιατρούς χωρίς να εξετάζει πρώτα ο ίδιος τον ασθενή του. 
 
Μάλιστα, έχει διαπιστωθεί από τους ίδιους τους γιατρούς, ότι σε κάποιες περιπτώσεις οι δικαιούχοι παρακάμπτουν τον προσωπικό γιατρό, επισκέπτονται κατευθείαν τον ειδικό γιατρό τον οποίο καλούν στη συνέχεια να μεσολαβήσει και να επικοινωνήσει ο ίδιος με τον προσωπικό τους γιατρό για να εκδώσει παραπεμπτικό τη συγκεκριμένη στιγμή, προκειμένου οι ίδιοι να μην καταβάλουν την συνεισφορά των €25 για την απευθείας πρόσβαση, αλλά μόνο τη συμπληρωμή των €6 που προνοείται για την επίσκεψη σε ειδικό γιατρό. Σε άλλες περιπτώσεις, και όπως οι προσωπικοί γιατροί έχουν καταγγείλει στον ΟΑΥ, οι δικαιούχοι κλείνουν από μόνοι τους ραντεβού με ειδικό γιατρό, μεταβαίνουν στο ιατρείο του και τηλεφωνούν στον προσωπικό τους γιατρό απαιτώντας από εκείνον να εκδώσει χωρίς καθυστέρηση το απαραίτητο παραπεμπτικό. 
 
Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, ανέφερε στον «Φ» ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΟΑΥ, Άθως Τσινωντίδης, «ο Οργανισμός δέχεται πάρα πολλά παράπονα από προσωπικούς γιατρούς, οι οποίοι μας αναφέρουν περιπτώσεις δικαιούχων τους οι οποίοι επικοινωνούν μαζί τους και απαιτούν να τους καταχωρήσουν εκείνη τη στιγμή παραπεμπτικό για ειδικό γιατρό συγκεκριμένης ειδικότητας με τον οποίο έχουν ήδη διευθετήσει ραντεβού ή ζητούν και πάλι χωρίς να τους δει ο γιατρός τους να εκδώσει παραπεμπτικό για εξετάσεις, αναλύσεις κ.λπ.». 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 
 
Τα φαινόμενα αυτά, είπε ο κ Τσινωντίδης, «έχουν ενοχλήσει τους γιατρούς μας οι οποίοι απευθύνονται σε εμάς προκειμένου να καλέσουμε τους δικαιούχους του ΓεΣΥ να ακολουθούν τις διαδικασίες, να μην παρακάμπτουν τον προσωπικό τους γιατρό και να προχωρούν πρώτα σε επίσκεψη στον γιατρό τους, ο οποίος εάν το κρίνει απαραίτητο θα τους συμβουλεύσει ανάλογα και θα τους παραπέμψει, αν πραγματικά το χρειάζονται σε όλες τις απαραίτητες εξετάσεις, αναλύσεις ή σε ειδικό γιατρό». 
 
«Ο ΟΑΥ», πρόσθεσε, «ανταποκρινόμενος στο αίτημα των γιατρών προχώρησε σε μια εκ νέου ενημέρωση των δικαιούχων, οι οποίοι πρέπει να γνωρίζουν ότι οι περιορισμοί που εφαρμόζονταν κατά τη διάρκεια της πανδημίας και η τηλεφωνική εξυπηρέτησή τους από τον προσωπικό τους γιατρό ή γενικά από τους γιατρούς του Συστήματος έχουν λήξει και πρέπει τώρα να επανέλθει και το ΓεΣΥ στην κανονικότητά του». Για αυτό, έχουν εκδοθεί ξανά οι διαδικασίες «και καλούμε τους δικαιούχους μας να τις ακολουθούν». Όπως εξήγησε ο κ. Τσινωντίδης και όπως αναφέρεται και στο σχετικό ενημερωτικό δελτίο του ΟΑΥ, οι δικαιούχοι του ΓεΣΥ πρέπει: 
 Να επισκέπτονται τον προσωπικό τους γιατρό ο οποίος και θα αποφασίζει για τα περαιτέρω. Δηλαδή, «ο προσωπικός ιατρός εκδίδει το παραπεμπτικό στα πλαίσια επίσκεψης του δικαιούχου και εφόσον ο ίδιος κρίνει ότι συντρέχουν ιατρικοί λόγοι για έκδοση παραπεμπτικού προς συγκεκριμένη ειδικότητα». Στη συνέχεια, ο προσωπικός γιατρός «εκτυπώνει και δίδει το παραπεμπτικό στον δικαιούχο». 
 
Όταν ο δικαιούχος επισκέπτεται ειδικό γιατρό, «ο ειδικός ιατρός εξακριβώνει ότι ο δικαιούχος διαθέτει το απαραίτητο παραπεμπτικό και καλεί τον δικαιούχο όπως καταβάλει το ποσό των 6 ευρώ (ή 10 ευρώ αν πρόκειται για ακτινοδιαγνωστική δραστηριότητα)».  
 
Όπως υπενθυμίζει ο ΟΑΥ, στην περίπτωση κατά την οποία «ο δικαιούχος επισκεφθεί τον ειδικό ιατρό απευθείας, χωρίς δηλαδή να διαθέτει το απαραίτητο παραπεμπτικό, τότε αφού ο ειδικός ιατρός εξακριβώσει ότι δεν υπάρχει παραπεμπτικό, καλεί τον δικαιούχο όπως καταβάλει το ποσό των 25 ευρώ».
 
Σημειώνει παράλληλα ότι «ο ειδικός ιατρός δεν πρέπει να ζητά την έκδοση παραπεμπτικού από τον προσωπικό ιατρό, ουσιαστικά εκ των υστέρων, για την εν λόγω επίσκεψη».