Πήγαν σε λατομείο σε κρατικό δάσος να καταστρέψουν κροτίδες και φωτοβολίδες! Ξέχασαν να αφοπλίσουν μια φωτοβολίδα κι αυτή η αφιλότιμη πετάχτηκε στο δάσος και άναψε φωτιά! Οι Αρχές έστειλαν επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις επί τόπου. Μας καθησύχαζαν για ώρες ότι δεν υπήρχε λόγος ανησυχίας και πως ήταν υπό έλεγχο η πυρκαγιά! Τελικά, όμως, δεν ήταν. Μετά το μεσημέρι ανακάλυψαν πως ήταν ανεξέλεγκτη η πυρκαγιά! Βλέπετε, μόνο ένα πυροσβεστικό πτητικό μέσο είχαν στη διάθεσή τους!

Όταν άρχισε να απειλείται μεγάλη καταστροφή και η αρμόδια υπουργός πήγε επί τόπου, ανακάλυψαν πως δεν διέθεταν άλλα πυροσβεστικά αεροπλάνα! Τα περιμένουμε τον Ιούνιο είπε η Υπουργός! Δεν είναι σίγουρο, όμως. Μπορεί και τον Ιούλιο… Κάτι εκκωφαντικές δηλώσεις που έγιναν τον περασμένο μήνα περί 10 δικών μας πτητικών μέσων, αφορούσαν το μακρινό μέλλον!

Όχι, δεν πρόκειται περί μυθοπλασίας της στήλης. Όλα πραγματικά γεγονότα στο βασίλειο της Δανιμαρκίας! Εξωφρενικά. Αδιανόητα. Εξαιρετικά δύσκολο να αντιληφθεί κάποιος πώς μπορεί να συμβαίνουν τόσο πολλά στρεβλά σε έναν τόσο μικρό τόπο. Και όμως. Έχουν καταστεί κανόνας!

Το ίδιο θλιβερό σενάριο και επαναλαμβάνεται χρόνια τώρα. Ειδικά από το 2016 και την τεράστια πυρκαγιά στη Σολέα. Έκαναν συσκέψεις επί συσκέψεων. Μελέτες επί μελετών. Σχεδιασμούς επί σχεδιασμών. Αποτέλεσμα, όμως, ένα και μόνο: Μια τρύπα στο νερό! Φτάσαμε στην άλλη τεράστια καταστροφή στον Αρακαπά και στην Ορά. Η ίδια επανάληψη του ιδίου εξοργιστικού σεναρίου. Με πρωταγωνιστές ένα τσούρμο ανίκανους.

Μέχρι και ο ανεκδιήγητος Νίκαρος αναγκάστηκε να συγκαλέσει συσκέψεις στο Προεδρικό, σε μια προσπάθεια να διασφαλίσει ότι θα λαμβάνονταν αποτελεσματικά μέτρα. Φευ… Ο τότε Κυβερνητικός Εκπρόσωπος διακήρυττε ότι θα είχαμε στη διάθεσή μας 10 πτητικά μέσα.  Πριν καν προλάβουμε να ανοίξουμε σαμπάνιες, μάθαμε πως ούτε καν τα δύο ρωσικά Kamov, τα οποία μίσθωνε τα τελευταία χρόνια η Δημοκρατία δεν θα είχαμε. Ήταν Απρίλιος του 2022 και η διαδικασία για μίσθωσή τους είχε ξεκινήσει μόλις τον Μάρτιο, όταν τα σοβαρά κράτη κλείνουν συμφωνίες από το προηγούμενο Φθινόπωρο!

Έφυγε ο Νίκαρος και ήρθε ο Νίκος. Έσπευσε να κάνει συσκέψεις σε μια προσπάθεια να αποφύγει τα τραγικά λάθη του παρελθόντος. Τρεις συσκέψεις πρόλαβε να κάνει το Προεδρικό. Ακούσαμε τη βαρύγδουπη εξαγγελία περί 10 δικών μας πτητικών μέσων (πάλι). Αυτή τη φορά ήμασταν υποψιασμένοι. Δεν βγάλαμε τις σαμπάνιες από το ψυγείο…

Ευτυχώς, διότι ήρθε η χθεσινή μέρα να μας απειλήσει με εγκεφαλικό επεισόδιο. Πυρκαγιά από φωτοβολίδα στη Λεμεσό και πυρκαγιά στην Πάφο από ρίψη βεγγαλικών (με άδεια). Τέλος Απριλίου, με το θερμόμετρο να θυμίζει Ιούλιο, μετά από ένα εξαιρετικά ήπιο χειμώνα, αλλά διαθέτουμε μόλις ένα πτητικό μέσο. Τα υπόλοιπα που χρειάζονται για να διαθέτουμε στοιχειώδη δύναμη αντιμετώπισης των πυρκαγιών, τα αναμένουμε Ιούνιο-Ιούλιο!

Αυτή η εγκληματική αμέλεια καταγράφεται ως συνέχεια πολλών άλλων, που έγιναν αιτία κάθε χρόνο να παρακολουθούμε τις πύρινες φλόγες να κατασπαράζουν τον ένα πνεύμονα πρασίνου μετά τον άλλο σε αυτή τη μικρή αλλά τόσο αγαπημένη πατρίδα. Όπως για παράδειγμα το ότι 114 πυρκαγιές από το 2012 μέχρι το 2023 προκλήθηκαν εξαιτίας γυμνών καλωδίων της ΑΗΚ τα οποία συζητούν από το 2020 για να τα καλύψουν!

Όπως το ότι η γειτονική Ιορδανία διαθέτει ελικόπτερα, η χωρητικότητα των οποίων σε τόνους νερού είναι δεκαπενταπλάσια αυτής των κυπριακών ελικοπτέρων. Όπως το ότι η ΕΕ μας παρακαλούσε να κάνει μόνιμη βάση στην Κύπρο με πυροσβεστικά αεροπλάνα Canadair, που έχουν διπλάσια χωρητικότητα σε νερό από τα AirTractor που διαθέτει η Κύπρος, για να καλύπτει την ευρύτερη περιοχή. Όμως, οι φωστήρες μας επέμεναν στα δικά μας αεροπλανάκια, με αποτέλεσμα η ΕΕ να μας γυρίσει την πλάτη. Και σωρεία άλλων «κατορθωμάτων».

Είναι πλέον ξεκάθαρο: Από τύχη υπάρχει αυτός ο δύσμοιρος τόπος! Είναι πλέον επιβεβαιωμένο: Η λατρεμένη μας πατρίδα είναι διάσπαρτη από σωρεία μικρών και μεγάλων «Μαρί». Απλώς, δεν γνωρίζουμε πότε θα υπάρξει η επόμενη «έκρηξη».

Αυτή τη φορά υπάρχουν ξεκάθαρες ευθύνες. Φωτοβολίδα σε κρατικό δάσος. Βεγγαλικά σε άλλη δασώδη περιοχή. Πριν και πάνω απ’ όλα, τέλος Απριλίου και δεν έχουμε πτητικά μέσα. Τα αναμένουμε Ιούνιο και Ιούλιο! Όλα αυτά είναι εγκληματικά! Θα αποδοθεί έστω και μια φορά ευθύνη; Α μπα, νέα κυβέρνηση αλλά παλιά μυαλά!