Αρνητική πρωτιά για μια σειρά οικονομικών δεικτών προκύπτει μέσα από την τελευταία έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ για το 2019 όσο αφορά την κυπριακή οικονομία. Παρά το ότι η χώρα μας κράτησε αναλλοίωτη τη θέση της συγκριτικά με το 2018 (44η από 140), εντούτοις κάποιοι δείκτες συνεχίζουν να παραμένουν προβληματικοί.
Ειδικότερα, όπως σημειώνεται στην έκθεση, η Κύπρος κατατάσσεται στην πρώτη θέση ανάμεσα σε 140 χώρες όσο αφορά το ιδιωτικό χρέος το οποίο ανέρχεται στο 226% του ΑΕΠ. Τα τρωτά σημεία της κυπριακής οικονομίας έχουν να κάνουν επίσης με το υψηλό επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων το οποίο όταν λήφθηκαν τα στοιχεία ξεπερνούσε το 31,4% επί του συνόλου του δανειακού χαρτοφυλακίου. Παράλληλα, σημαντική έλλειψη κουλτούρας επιχειρηματικής καινοτομίας παρουσιάζεται για την Κύπρο η οποία κατατάσσεται στην 104η θέση από 140 χώρες σε αυτή την πτυχή. Το γεγονός αυτό αντικατοπτρίζεται και στο χαμηλό ποσοστό των δαπανών σε έρευνα και ανάπτυξη που ανέρχεται στο 0,5% του ΑΕΠ ένα γεγονός που επισημαίνει συχνά η Κομισιόν στις εκθέσεις της αλλά και στο ότι το κόστος δημιουργίας μιας επιχείρησης είναι σημαντικά υψηλό.
Το σημαντικότερο όμως σημείο στο οποίο φαίνεται να υστερεί σημαντικά η οικονομία της Κύπρου, με βάση πάντα την έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, είναι η αποδοτική εφαρμογή του νομικού πλαισίου για διευθέτηση διαφορών τόσο εμπορικών όσο και πολιτικών. Συγκεκριμένα, η χώρα μας σε αυτό τον τομέα κατατάσσεται στην 87η θέση.  Αυτό το σημείο είναι ιδιαιτέρως σημαντικό και γνωστό στις αρμόδιες Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας κάτι άλλωστε που φαίνεται και στην προσπάθεια που έχει ξεκινήσει το κράτος για μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης.
 
Ένας ακόμα δείκτης ο οποίος συνεχίζει να παραμένει ελλειμματικός είναι αυτός που αφορά την κριτική σκέψη στο εκπαιδευτικό μας σύστημα καθώς κατατασσόμαστε στην 74η θέση από τις 140. Και αυτό το σημείο είναι επίσης ένα γεγονός το οποίο καταδεικνύεται στις κατά καιρούς μελέτες Διεθνών Οργανισμών όσο αφορά την εκπαίδευση. Τέλος, η χώρα μας κατατάσσεται στην 58η θέση σε σχέση με τη χρήση συστημάτων υψηλής τεχνολογίας και πληροφορικής στις επιχειρήσεις.
Όσο αφορά τα θετικά στοιχεία για την Κύπρο αυτά έχουν να κάνουν με την υψηλή κατάρτιση του εργατικού δυναμικού της χώρας μας. Η χώρας μας στον δείκτη αυτό καταλαμβάνει την 35η θέση ανάμεσα στις 140 χώρες. Ιδιαίτερα σημαντική θέση καταλαμβάνει το ανθρώπινο προσωπικό στον τομέα της υγείας καθώς πετυχαίνει βαθμολογία 96 από τα 100 και βρίσκεται στην 13η θέση από το σύνολο των 140 χωρών ξεπερνώντας πολλές ανεπτυγμένες χώρες.
Να σημειώσουμε πως τα ευρήματα της έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ όπως καταγράφονται το 2019 θα τεθούν ενώπιον μιας υποεπιτροπής που θα συσταθεί από το Συμβούλιο Εθνικής Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας ώστε να εξεταστούν τα σημεία που η χώρα μας υστερεί σημαντικά και να δοθούν εισηγήσεις για βελτίωση τους.