Βάρος στη συνάντηση του Αντόνιο Γκουτέρες με τους Νίκο Αναστασιάδη και Μουσταφά Ακιντζί θέλουν να ρίξουν τα Ηνωμένα Έθνη. Κι αυτό για να πετύχουν μια συμφωνία επί των όρων η οποίο θα τεθεί στη συνέχεια ενώπιον των τριών εγγυητριών δυνάμεων για τελική απόφαση. 

Έναν μήνα πριν από το ραντεβού των δύο ηγετών με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών αυτό που ξεκαθαρίζει είναι, από τη μια, η αποφασιστικότητα του Αντόνιο Γκουτέρες να βγάλει αποτέλεσμα από τη συνάντηση. Παράλληλα δείχνει να επενδύει αρκετά στην πρώτη συνάντηση, δηλαδή τη λεγόμενη τριμερή, κατά την οποία εκτιμάται ότι θα επιχειρηθεί να υπάρξει μία μίνιμουμ συμφωνία επί των όρων αναφοράς. 

Για τους δύο ηγέτες το γεγονός ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ δείχνει μια αποφασιστικότητα ως προς την πραγματοποίηση της συνάντησής τους είναι σημαντικό μήνυμα προς εκείνες τις πλευρές που υποκινούσαν την αναβολή. Η θετική ανταπόκριση Αναστασιάδη – Ακιντζί ήταν το πρώτο βήμα προς την πραγματοποίηση τριμερούς συνάντησης. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Σε παύση το Κυπριακό λόγω εξελίξεων

Η εκτίμηση που υπάρχει αυτή τη στιγμή, έναν μήνα πριν από το κρίσιμο ραντεβού είναι πως ο Γενικός Γραμματέας θα επιδιώξει μια συμφωνία ή μια συναντίληψη κατά την τριμερή με τους δύο ηγέτες. Το αποτέλεσμα αυτής της συνάντησης θα το κρατά ο ίδιος στα χέρια του και θα το θέσει στη συνέχεια ενώπιον της πενταμερούς. Γι’ αυτό και δεν αναμένεται (με τα σημερινά πάντα δεδομένα) ότι μετά την τριμερή θα γίνουν ανακοινώσεις. 

Εκτιμάται ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ θα πάρει το αποτέλεσμα της τριμερούς ενώπιον των εγγυητριών δυνάμεων καλώντας ουσιαστικά να πουν εάν συμφωνούν ή όχι. Σε μια τέτοια περίπτωση Ελλάδα και Βρετανία δεν δείχνουν να έχουν κάποιο ζήτημα, ούτε και θα υπάρξει ζήτημα αλλαγής της βάσης. 

Κομβικό σημείο θα είναι η αντίδραση της Τουρκίας. Ισχυρό το ενδεχόμενο, η τουρκική πλευρά να θέσει θέμα αλλαγής της βάσης των συνομιλιών, αλλά για να επιτευχθεί αυτός της ο στόχος θα πρέπει να υπάρξει σύμφωνη γνώμη και από τα άλλα εμπλεκόμενα μέρη. 

Ερωτηματικό που προκύπτει από τώρα: Η Τουρκία θα δεχθεί τους όρους αναφοράς όπως θα της παρουσιαστούν μπροστά της ή θα οδηγήσει την όλη διαδικασία σε ένα αδιέξοδο; 

Αυτό θα φανεί τη δεδομένη στιγμή και περί τα τέλη Νοεμβρίου ή αρχές Δεκεμβρίου. Βεβαίως τη μη επίτευξη προόδου η Τουρκία μπορεί να την επιδιώξει και για να εξυπηρετήσει τις δικές τις προθέσεις στα κατεχόμενα. Και κυρίως για να φέρει σε δύσκολη θέση τον Μουσταφά Ακιντζί ενόψει «εκλογών». Γιατί κοινή είναι η εκτίμηση πως συνομιλίες ευνοούν την πλευρά του Μουσταφά Ακιντζί και τον ενισχύουν στην κάλπη, ενώ από την άλλη μια Τουρκία που τα έχει με τον νυν ηγέτη των Τουρκοκυπρίων το τελευταίο που θέλει είναι κινήσεις που θα τον βοηθούν εκλογικά. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΠτΔ: Ικανοποίηση για υιοθέτηση Συμπερασμάτων για ΑΟΖ

Ίσως και Βερολίνο 

Ο ακριβής χρόνος πραγματοποίησης της τριμερούς θα καθοριστεί μέσα στον ερχόμενο μήνα και σύμφωνα με το πρόγραμμα του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. Η επιλογή της τελευταίας εβδομάδας του Νοεμβρίου δεν είναι τυχαία γιατί ο Αντόνιο Γκουτέρες θα βρίσκεται στην Ευρώπη. 

Στον χάρτη της τριμερούς φαίνεται να μπαίνει για τα καλά το Βερολίνο καθώς την περίοδο αυτή (26-29 Νοεμβρίου) στη γερμανική πρωτεύουσα θα πραγματοποιηθεί διεθνές συνέδριο υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Αυτό ωστόσο δεν προεξοφλεί ότι η τριμερής θα γίνει στο Βερολίνο, αλλά είναι ένας προορισμός που φαίνεται στο παρασκήνιο να συζητείται. 

Ετοιμάζεται η έκθεση 

Η έκθεση που είχε ζητήσει το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για τις Καλές Υπηρεσίες στο Κυπριακό φαίνεται πως θα ετοιμαστεί στη βάση των έως τώρα δεδομένων και χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι συναντήσεις του Νοεμβρίου, ίσως και του Δεκεμβρίου. Μέσα στο τρέχον δεκαήμερο αναμένεται να ολοκληρωθεί το προκαταρκτικό προσχέδιο της έκθεσης που ετοιμάζει η Ελίζαμπεθ Σπέχαρ. Η ειδική αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο θα το στείλει στη Νέα Υόρκη όπου θα γίνουν οι προσθέσεις από την Τζέιν Χολ Λουτ. Γ’ αυτό και δεν αποκλείεται πολύ σύντομα να δούμε κάποιες κινήσεις από την Τζέιν Χολ Λουτ οι οποίες ενδεχομένως να έχουν ως στόχο να δώσουν μια πιο καθαρή εικόνα για τις θέσεις των μερών στο Κυπριακό. 

Επαφές ενδεχομένως να έχουμε και από πλευράς της Ελίζαμπεθ Σπέχαρ η οποία βλέπει τους δύο ηγέτες κατά τη διαδικασία προετοιμασίας των περιοδικών της εκθέσεων. Πληροφορίες που είχαν δει πρόσφατα το φως της δημοσιότητας έλεγαν ότι «αυτή τη φορά ο ΓΓ ηγείται των προσπαθειών και έτσι αυτός και οι άνθρωποί του στη Νέα Υόρκη θα είναι σε καλύτερη θέση να δώσουν ενημέρωση» προς το Συμβούλιο Ασφαλείας. 

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών είχε ζητήσει από τον ΓΓ του ΟΗΕ, με το ψήφισμά του που εγκρίθηκε στις 25 Ιουλίου για ανανέωση της θητείας της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ), να υποβάλει, μέχρι τις 15 Νοεμβρίου, έκθεση για τις καλές του υπηρεσίες.