Σύστημα δημοσιοποίησης όλων των δημόσιων συμβάσεων προωθούν οι αρμόδιες υπηρεσίες, στο οποίο θα φαίνονται ποιοι ανέλαβαν έργα, για ποια ποσά και πόσες συμβάσεις τους ανατέθηκαν. Αυτό ανέφερε χθες ο Φίλιππος Κατράνης, προϊστάμενος Διεύθυνσης Δημόσιων Συμβάσεων του Γενικού Λογιστηρίου της Δημοκρατίας σε ημερίδα με θέμα: Πρόληψη και Καταπολέμηση της Διαφθοράς στις Δημόσιες Συμβάσεις για λειτουργούς συνδέσμους, που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών. 
 
Η δημοσιοποίηση θα περιλαμβάνει όλα τα στοιχεία, όπως τιμές, τα πρακτικά κ.λπ, ώστε να μπορεί ο οποιοσδήποτε να προβαίνει σε έλεγχο για το ποιοι αναλαμβάνουν έργα του Δημοσίου. Σύμφωνα με τον κ. Κατράνη, επαγγελματισμός, διαφάνεια, ενημέρωση είναι το τρίπτυχο αντιμετώπισης της διαφθοράς, επισημαίνοντας ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα στη μάχη κατά της διαφθοράς είναι να πειστεί ο απλός πολίτης ότι γίνονται βήματα για την καταπολέμησή της.
 
Ο προϊστάμενος Διεύθυνσης Δημοσίων Συμβάσεων του Γενικού Λογιστηρίου της Δημοκρατίας ανέλυσε τις βασικές αρχές δημοσίων συμβάσεων, οι οποίες είναι οι εξής: α) διαφάνεια, β) ίση μεταχείριση, γ) αναλογικότητα, δ) ανάπτυξη ανταγωνισμού και ε) αμοιβαία αναγνώριση
 
Στην ημερίδα σκιαγραφήθηκε το προφίλ του διεφθαρμένου ο οποίος, όπως λέχθηκε, συνήθως είναι εκείνος ο οποίος γνωρίζει πολύ καλά τις διαδικασίες και καταφέρνει να καλύπτει τα νώτα του. Στην εκπαιδευτική ημερίδα, την οποία διοργάνωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης για λειτουργούς του Δημοσίου, που ασχολούνται με θέματα δημοσίων συμβάσεων στο πλαίσιο εφαρμογής της Εθνικής Στρατηγικής κατά της Διαφθοράς, μίλησε και η Μαρία Στυλιανίδου, διδάκτορας του Φορολογικού Δικαίου της Νομικής Σχολής Αθηνών, μέλος της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων.
 
Όπως είπε, το 1/5 του ΑΕΠ της Ευρωπαϊκής Ένωσης δαπανάται ετησίως από τις δημόσιες αρχές και τους οργανισμούς δημοσίου δικαίου για την προμήθεια αγαθών, έργων και υπηρεσιών. «Οι δημόσιες συμβάσεις αποτελούν έναν τομέα επιρρεπή σε πρακτικές διαφθοράς και η ορθή και αποτελεσματική του λειτουργία αποτελεί ένα από τους σημαντικότερους δείκτες διαφάνειας, χρηστής διαχείρισης και αξιοποίησης του δημοσίου χρήματος», ανέφερε.