Κόντρα με το γάντι στην Ολομέλεια της Βουλής με φόντο τη συζήτηση για την επέκταση της κρατικής χορηγίας προς τον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας για άλλο ένα χρόνο. O αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ κάλεσε τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΑΚΕΛ να δηλώσει ότι το κόμμα του τάσσεται υπέρ της διοικητικής και οικονομικής αυτονόμησης των νοσοκομείων και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ απάντησε προκαλώντας τον Ευθύμιο Δίπλαρο να δεσμευτεί ότι το κόμμα του δεν πρόκειται να δεχθεί ιδιωτικοποίηση των κρατικών νοσηλευτηρίων.

Η πρόκληση ήρθε πρώτα από τον Ευθύμιο Δίπλαρο ο οποίος ανέφερε στην αρχική του τοποθέτηση (η οποία ακολούθησε της τοποθέτησης του Γιώργου Λουκαϊδη) ότι «είναι επί εποχής δικής μας διακυβέρνησης που εφαρμόστηκε η μεταρρύθμιση στον τομέα της Υγείας αλλά δεν ακούσαμε ποτέ το ΑΚΕΛ να δηλώνει ξεκάθαρα ότι τάσσεται υπέρ της διοικητικής και οικονομικής αυτονόμησης των κρατικών νοσοκομείων και δεν μας είπαν ποτέ ξεκάθαρα εάν εκείνο που θέλουν είναι η επιστροφή των κρατικών νοσηλευτηρίων στο υπουργείο Υγείας».

Ο Γιώργος Λουκαϊδης σήκωσε το γάντι και ζητώντας εκ νέου το λόγο, υπενθύμισε τη συμφωνία που είχε επιτευχθεί στο Προεδρικό Μέγαρο τον Ιούλιο του 2016 μεταξύ ΑΚΕΛ και Κυβέρνησης, βάσει της οποίας, το ΓεΣΥ θα ήταν μονοασφαλιστικό και τα κρατικά νοσοκομεία θα αυτονομούνταν με την ίδρυση του ΟΚΥπΥ. Κάλεσε δε τον Ευθύμιο Δίπλαρο να πει ξεκάθαρα εάν το κόμμα του είναι υπέρ ή κατά της ιδιωτικοποίησης των κρατικών νοσοκομείων. «Εμείς τιμήσαμε την τότε συμφωνία. Ο ΔΗΣΥ δεν μας είπε ποτέ εάν δεν θα δεχθεί ιδιωτικοποίηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων και καλώ τον κ. Δίπλαρο να τοποθετηθεί».

Ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ πήρε και πάλι το λόγο, δηλώνοντας ότι το κόμμα του δεν θα δεχθεί ιδιωτικοποίηση και κάλεσε εκ νέου τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΑΚΕΛ να δηλώσει εάν το κόμμα του στηρίζει την οικονομική και διοικητική αυτονόμηση των νοσοκομείων.

Ανταπαντώντας ο Γιώργος Λουκαϊδης ανέφερε ότι το κόμμα του όπως μέχρι τώρα τίμησε την συμφωνία για την διοικητική αυτονόμηση των νοσοκομείων θα συνεχίσει να το κάνει και εξέφρασε ικανοποίηση, επειδή, όπως είπε, «πρώτη φορά ακούμε από τον ΔΗΣΥ να λέει ότι δεν θα δεχθεί ιδιωτικοποίηση των νοσοκομείων».

Επί της ουσίας, η Ολομέλεια ενέκρινε την τροποποίηση του νόμου και η καταβολή κρατικής χορηγίας προς τον ΟΚΥπΥ επεκτείνεται μέχρι την 31η Μαϊου 2025.