Με την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία θα ανοίξει και πάλι η συζήτηση σχετικά με τις ιώσεις που απειλούν τα παιδιά. Δεν είναι μόνο ο covid που, όπως φαίνεται θα εξακολουθήσει να απασχολεί την παγκόσμια κοινότητα και την επόμενη σχολική χρονιά. Είναι και η γρίπη, όπως και οι εποχικές ιώσεις, που γνωρίζουν συχνές περιόδους έξαρσης μέσα στο χειμώνα, καθώς ο συγχρωτισμός των παιδιών στο σχολείο -το οποίο αποτελεί «φυτώριο» μικροβίων- ευνοεί τη μεταδοτικότητά τους.

 

Ένα παιδί που απουσιάζει λόγω ιώσεων σημαίνει μια αλυσίδα προβλημάτων: θα πρέπει να μείνει στο σπίτι με κάποιον να το προσέχει, είναι επίσης πολύ πιθανό να νοσήσουν παράλληλα και άλλα άτομα στο σπίτι, ενώ το ίδιο το παιδί θα χρειαστεί να μείνει κάποιες μέρες μακριά από το σχολείο.   

 

Σύμφωνα με έρευνες1, οι απουσίες αυτές των παιδιών από το σχολείο, εκτός από τη διακοπή της ομαλής ροής της παρακολούθησης των μαθημάτων, έχουν και μία άλλη μακροχρόνια επίπτωση: ότι μένουν μακριά από την καθημερινή συναναστροφή με τους συμμαθητές τους, γεγονός που εμποδίζει την ομαλή, ανεμπόδιστη ανάπτυξη κοινωνικών και συναισθηματικών δεξιοτήτων, οι οποίες αποτελούν τη βάση για την καλλιέργεια πολύτιμων αρετών, όπως η αυτοπεποίθηση. 

 

Για όλους αυτούς τους λόγους, η Unilever Tseriotis Cyprus με το brand Κlinex, σε συνεργασία με την Παγκύπρια Συντονιστική Επιτροπή Σχολικών Εφορειών, θα συνεχίσουν και φέτος, για 2η χρονιά, το πρόγραμμα «Καθαροί Ζούμε στο Σχολείο». Μέσα από αυτό, θα προσφέρουν και πάλι δωρεάν καθαριστικά και απολυμαντικά προϊόντα Klinex σε 110 δημόσια δημοτικά σχολεία σε Λευκωσία, Λάρνακα, Λεμεσό, Πάφο και Αμμόχωστο. Τα προϊόντα που θα προσφερθούν καλύπτουν σημαντικές ανάγκες για την υγιεινή καθαριότητα των τάξεων και των υπόλοιπων σχολικών χώρων. 

Το πρόγραμμα πραγματοποιείται με την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας.

 

Ξέρατε ότι: 

  • Το 40% των γονιών αγνοεί τις διαδικασίες υγιεινής και καθαριότητας που ακολουθούνται στα σχολεία των παιδιών τους2
  • Ένα μικρό παιδί κρυολογεί 6 έως 10 φορές3, κατά μέσο όρο, το χρόνο. 
  • Το μέσο σχολικό θρανίο «φιλοξενεί» περισσότερα από 20.000 μικρόβια4
  • Σε έκθεση της UNICEF αναγνωρίζεται πως το περιβάλλον του σχολείου και η καθαριότητα του σχολικού κτιρίου μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την υγεία και την ευεξία των παιδιών. 
  • Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υποστηρίζει ότι ένα υγιεινό και καθαρό σχολικό περιβάλλον μπορεί να ενισχύσει άμεσα την υγεία των παιδιών και την αποτελεσματική μάθηση, συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτόν στην ανάπτυξη υγιών ενηλίκων, ως καταρτισμένων και παραγωγικών μελών της κοινωνίας. 

     

1 www.aecf.org

 2 http://www.cmmonline.com/articles/print/232264-sca-release-1016

 3 http://www.cardiff.ac.uk/common-cold-centre/the-common-cold

 4 http://www.thehealthyschoolsproject.com