Σε τεντωμένο σκοινί βρίσκονται Δύση και Μόσχα, εν αναμονή σωρείας οικονομικών, εμπορικών και τραπεζικών κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, ως απόηχο της θηριωδίας που σημειώθηκε στην πόλη Μπούτσα. Αυτό, μάλιστα, ενώ ολοένα και σκληραίνει τη στάση της η ΕΕ, η οποία για πρώτη φορά συζητά κυρώσεις και για ενεργειακά προϊόντα (άνθρακα και πετρέλαιο). Την ίδια στιγμή, υπό το φόβο μιας σφοδρής επίθεσης στα ανατολικά της Ουκρανίας βρίσκεται το Κίεβο, το οποίο απευθύνει έκκληση προς τους αμάχους να απομακρυνθούν όσο ακόμη προλαβαίνουν. Σήμερα, σε ψηφοφορία θα προχωρήσει η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ σχετικά με αίτημα δυτικών χωρών, να ανασταλεί η συμμετοχή της Ρωσίας στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Οι δράστες πρέπει να πληρώσουν, δήλωσε η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μιλώντας στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο για τον πόλεμο στην Ουκρανία. «Σε αυτή την κρίσιμη στιγμή του πολέμου πρέπει να αυξήσουμε την πίεση στον Πούτιν γι’ αυτό προτείνουμε να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο τις κυρώσεις». Προσέθεσε ότι οι κυρώσεις είναι σκληρές για να μειώνουν τις πολιτικές και οικονομικές επιλογές του Κρεμλίνου και «έξυπνες γιατί επηρεάζουν τη Ρωσία πιο πολύ από ό,τι εμάς». Επίσης επισήμανε ότι δεν πρόκειται για τις τελευταίες κυρώσεις. «Τώρα απαγορεύουμε τον άνθρακα. Αλλά τώρα πρέπει να δούμε το πετρέλαιο και πρέπει να δούμε τα έσοδα που λαμβάνει η Ρωσία από τα ορυκτά καύσιμα», σημείωσε η κ. Φον ντερ Λάιεν. Παρά τη στήριξη της Γαλλίας, η Γερμανία, η Αυστρία και η Ουγγαρία κατάφεραν να εξαιρέσουν το πετρέλαιο από το νέο πακέτο κυρώσεων, με αντίλογο τις πληθωριστικές πιέσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Ενόσω συνεχίζονται οι συζητήσεις για τις κυρώσεις από ΗΠΑ και ΕΕ, η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης, Ιρίνα Βέρεστσουκ, απηύθυνε έκκληση προς τους κατοίκους τριών περιφερειών –του Χάρκοβο, του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ– να φύγουν το συντομότερο δυνατόν, όσο ακόμα είναι ανοικτοί διάδρομοι διαφυγής. Προειδοποίησε ότι οι ρωσικές δυνάμεις εξακολουθούν να συγκεντρώνουν στρατεύματα και βαριά όπλα γύρω από τις τρεις περιοχές και ότι αναμένεται να έχουν ολοκληρώσει αυτές τις προετοιμασίες σε περίπου τρεις ημέρες.

«Εάν ο ρωσικός στρατός εξαπολύσει μεγάλη επίθεση, δεν θα μπορούμε πλέον να σας βοηθήσουμε, θα είναι αδύνατον να σταματήσουμε τις μάχες», είπε η κ. Βέρεστσουκ και πρόσθεσε: «Πρέπει να εκκενωθούν οι περιοχές όσο υπάρχει ακόμα αυτή η ευκαιρία. Και προς το παρόν υπάρχει». Οι παραπάνω δηλώσεις της κ. Βερεστσούκ έρχονται τη στιγμή που υπάρχουν φόβοι ότι οι ρωσικές δυνάμεις προετοιμάζονται για μια μεγάλης κλίμακας επίθεση στα ανατολικά της χώρας.

Υπενθυμίζεται ότι τα ρωσικά στρατεύματα πρόσφατα αποσύρθηκαν από την περιοχή γύρω από το Κίεβο και μεταφέρονται στα ανατολικά της Ουκρανίας, ενισχυμένα με άλλες δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένων ξένων μαχητών και μισθοφόρων. Σύμφωνα με αξιωματικούς του ΝΑΤΟ, αναμένεται μια μεγάλη ρωσική επίθεση στα ανατολικά της Ουκρανίας, καθώς τονίζουν ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θα ήθελε να είναι σε θέση να κηρύξει κάποιο είδος νίκης, έστω και περιορισμένης, έως τις 9 Μαΐου, όταν η Ρωσία πραγματοποιεί την ετήσια παρέλαση (την Ημέρα της Νίκης, σηματοδοτώντας την ήττα της ναζιστικής Γερμανίας στο τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου).