Το ενοίκιο στις ευάλωτες ομάδες θα πληρώνει το κράτος αν δεν φθάνουν τα μηνιαία εισοδήματά τους για να πάρουν μέρος στο σχέδιο mortgage to rent (ενοίκιο αντί υποθήκης) που θέλει να εφαρμόσει το κράτος, για να μειωθούν όσο το δυνατόν περισσότερο τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Κύριος παράγοντας της επιτυχίας της κυβερνητικής πρόθεσης είναι η ένταξη των δανειοληπτών στο σχέδιο, ώστε να αποφεύγεται η εκποίηση και συνεπώς να διατηρούν τη διαμονή στην κύρια κατοικία και επαγγελματική στέγη.

Σύμφωνα με τις πρόνοιες του σχεδίου που επεξεργάζεται το Υπουργείο Οικονομικών, στην περίπτωση που οι ιδιοκτήτες και διαμένοντες στο ακίνητο κατά την 31/12/2021 είναι πέραν των 65 ετών, θα δύνανται να διαμένουν στην κατοικία τους εφ’ όρου ζωής, νοουμένου ότι καταβάλλεται το σχετικό ενοίκιο. Οι συμμετέχοντες στο σχέδιο προβλέπεται ότι θα έχουν τη δυνατότητα επαναγοράς του ακινήτου και θα αφαιρούνται τα ενοίκια που έχουν καταβληθεί. Δικαίωμα επαναγοράς με βάση τους ίδιους όρους έχουν και οι πρώτου βαθμού συγγενείς των ιδιοκτητών (τέκνα, πατέρας/μητέρα). Το Υπουργείο Οικονομικών, λαμβάνοντας υπόψη τις εποπτικές απαιτήσεις για μείωση των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων έχει ξεκινήσει τις επαφές με τις αρμόδιες γενικές διευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για εξέταση της δυνατότητας μετεξέλιξης της ΚΕΔΙΠΕΣ σε εθνική εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων (National Asset Management Company). Περί τα τέλη Ιουνίου, οι κυπριακές αρχές θα υποβάλουν επίσημο αίτημα στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της ΕΕ για την υλοποίηση του σχεδίου ενοικίου έναντι υποθήκης. 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Η ΚΕΔΙΠΕΣ, με τη λήψη των σχετικών εγκρίσεων από τις αρμόδιες αρχές, θα δύναται μέσω των διαθέσιμων από τις εργασίες της (αναδιαρθρώσεις, πωλήσεις ακινήτων, πωλήσεις δανείων κ.λ.π) να αποκτά ακίνητα από πιστωτικά ιδρύματα και άλλες εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων, υπό την προϋπόθεση ότι τα δάνεια αυτά: ήταν μη εξυπηρετούμενα κατά την 31/12/2020 και είχαν ως εξασφάλιση την 1η κατοικία ή την 1η επαγγελματική στέγη, με μέγιστη αγοραία αξία εξασφάλισης τις €350.000. 

Από το Υπουργείο Οικονομικών μεταφέρεται η άποψη ότι οι πρώτες αντιδράσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι θετικές και η συζήτηση επικεντρώνεται κυρίως στην αγοραία αξία των αναφερόμενων χαρτοφυλακίων, αξία η οποία δεν πρέπει να αξιολογηθεί ως άμεση ή έμμεση κρατική ενίσχυση προς τα πιστωτικά ιδρύματα και τις εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων καθώς και στις άμεσες/έμμεσες επιπτώσεις στα δημόσια οικονομικά.

Στο σχέδιο αυτό, η ΚΕΔΙΠΕΣ ενοικιάζει το ακίνητο στους πρώην δανειολήπτες/ιδιοκτήτες σε συγκαταβατικά ενοίκια κάτω του επιπέδου των ενοικίων στην ελεύθερη αγορά. Το σχέδιο βρίσκεται υπό μελέτη και πτυχές όπως όροι επαναγοράς ακινήτων, χειρισμός επιπλέον περιουσιακών στοιχείων του δανειολήπτη, κάλυψη ενοικίων ευάλωτων ομάδων όπως οι λήπτες Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, αξιολογούνται και θα περιληφθούν, εφόσον κριθεί σκόπιμο.

Με βάση προκαταρκτικά στοιχεία, το σχέδιο θα καλύψει δυνητικά ένα χαρτοφυλάκιο της τάξης των €1,5 δισ. περίπου. Το ποσό αυτό είναι προκαταρκτικό και δεν λαμβάνει τυχόν εισοδηματικά κριτήρια που θα τεθούν και τα οποία θα μειώσουν την περίμετρο ακόμη περισσότερο.