To Top
19:21 Τετάρτη
18 Ιουλίου 2018
Επόμενο
Προηγούμενο
Νέα σελίδα με Υφυπ. Τουρισμού και κατάργηση ΚΟΤ
ΑΡΧΙΚΗΟΙΚΟΝΟΜΙΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Νέα σελίδα με Υφυπ. Τουρισμού και κατάργηση ΚΟΤ
Τελευταία Ενημέρωση: 11 Ιουλίου 2018, 10:12 πμ

Μετά από ενάμιση χρόνο συζήτησης, το υφυπουργείο Τουρισμού πήρε χθες το πράσινο φως από τη Βουλή. Έτσι, επικεφαλής της τουριστικής βιομηχανίας του νησιού θα είναι από την 2α Ιανουαρίου 2019 ο αρμόδιος Υφυπουργός. 

Σύμφωνα με τη νομοθεσία που ψηφίστηκε, ο Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού (ΚΟΤ) και το Διοικητικό του Συμβούλιο θα καταργηθούν, ενώ το προσωπικό του Οργανισμού θα μεταφερθεί στο υφυπουργείο Τουρισμού. Επομένως, το υπουργείο Εμπορίου παύει να έχει σχέση με το τουριστικό χαρτοφυλάκιο.

Ο σχεδιασμός του Υφυπουργείου έχει πάρει πολλές μορφές τα τελευταία δύο χρόνια που κατατέθηκε το εν λόγω νομοσχέδιο στη Βουλή. Υπενθυμίζεται ότι ο αρχικός σχεδιασμός της Κυβέρνησης ήθελε το Υφυπουργείο να είναι μετεξέλιξη του ΚΟΤ. Ωστόσο, για σκοπούς επίτευξης συναίνεσης έγινε προσπάθεια και ετοιμάστηκε αναθεωρημένο κείμενο σχεδίου νόμου από την Εκτελεστική Εξουσία, που προνοούσε για τη διατήρηση του ΚΟΤ με την παράλληλη λειτουργία του Υφυπουργείου Τουρισμού. Μετέπειτα, η Κυβέρνηση έκανε δεύτερες σκέψεις καθώς σε περαιτέρω συζητήσεις που διεξήχθησαν μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων διεφάνη ότι κάτι τέτοιο δε θα ήταν εφικτό, καθότι θα υπήρχε ο κίνδυνος διαρχίας. Συναφώς, αποφάσισε να επανέλθει στην αρχική της θέση, σύμφωνα με την οποία με τη θεσμοθέτηση Υφυπουργείου Τουρισμού εξυπακούεται παράλληλα η κατάργηση του ΚΟΤ.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η Βουλή ψήφισε «ναι» για Υφυπουργείο Τουρισμού

Στο νομοσχέδιο, που ψηφίστηκε σε νομοθεσία, προνοούνται τα ακόλουθα:   

- Ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω σε θέματα Τουρισμού διορίζεται από τον εκάστοτε Πρόεδρο της Δημοκρατίας, έχει την αποκλειστική πολιτική ευθύνη του χαρτοφυλακίου του, διαχειρίζεται ζητήματα και υποθέσεις που εμπίπτουν στις εξουσίες και στα καθήκοντα που του ανατίθενται, καταρτίζει τον προϋπολογισμό του υφυπουργείου, υποβάλλει ετήσιες εκθέσεις στο Υπουργικό Συμβούλιο και στη Βουλή, λογοδοτεί απευθείας στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, παρακάθεται στις συνεδρίες του Υπουργικού Συμβουλίου για θέματα που αφορούν το χαρτοφυλάκιό του και μπορεί να υποβάλλει προτάσεις πολιτικής κατόπιν εντολών του Προέδρου της Δημοκρατίας.

- Ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω σε θέματα Τουρισμού δεν υποβάλλει προτάσεις για νομοθετικές ρυθμίσεις και δεν έχει δικαίωμα ψήφου, προς αποφυγή συνταγματικών κωλυμάτων. Οι νομοθετικές ρυθμίσεις υποβάλλονται μέσω Υπουργείων, κατ’ αναλογίαν προς την υφιστάμενη πρακτική που εφαρμόζεται στην περίπτωση του Υφυπουργού παρά τω Προέδρω.

- Το Υφυπουργείο Τουρισμού λειτουργεί με διοικητική αυτονομία, κατ’ αναλογίαν προς τη λειτουργία των υπουργείων, και έχει ως κύριες αρμοδιότητες τις ακόλουθες:

α. Τη χάραξη τουριστικής πολιτικής και τον επιτελικό σχεδιασμό της τουριστικής ανάπτυξης της Κύπρου στο πλαίσιο της κυβερνητικής πολιτικής, περιλαμβανομένης και της διατύπωσης θέσεων για τη χωροθέτηση των τουριστικών τοποθεσιών.
β. Τον συντονισμό και την υλοποίηση της Εθνικής Στρατηγικής Τουρισμού, που περιλαμβάνει βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες δράσεις ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας του τουριστικού προϊόντος.
γ. Τη στήριξη των επενδύσεων στον τομέα του τουρισμού, περιλαμβανομένων της επεξεργασίας και της υλοποίησης κινήτρων, της προώθησης της τουριστικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, αλλά και της συντονισμένης επικοινωνιακής προβολής της εικόνας της Κύπρου στο εξωτερικό. 
δ. Την εποπτεία του τουριστικού τομέα, τη συνεργασία με άλλες εποπτικές Αρχές, καθώς και την ορθή πληροφόρηση και ενημέρωση των τουριστικών επιχειρήσεων και των καταναλωτών για τη νομοθεσία που αφορά τον στομέα του τουρισμού.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: ΠΑΣΥΞΕ, ΣΤΕΚ και ACTA χαιρετίζουν την ψήφιση του νόμου για Υφυπουργείο Τουρισμού

 

  Δήμητρα Λάντου   
Σχολιάστε την Είδηση

Τα σχόλια εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των χρηστών που τις δημοσιεύουν, τις οποίες και δεν υιοθετεί το philenews.com. Προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται.