Το νομοθετικό πακέτο για τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα είναι από τα πρώτα θέματα με τα οποία θα ασχοληθεί η Βουλή, μετά την επιστροφή των βουλευτών από τις θερινές τους διακοπές. Ήδη η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών έχει καθορίσει συνεδρία στις 9 Σεπτεμβρίου κατά τη διάρκεια της οποίας θα συζητηθούν τα νομοσχέδια για τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην παρουσία του υπουργού Εσωτερικών Νίκου Νουρή. Πρόκειται για τα νομοσχέδια για τα Επαρχιακά Συμπλέγματα, τους Δήμους και τις Κοινότητες.

Η αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια της Βουλής Τασούλα Ιερωνυμίδου, με επιστολή της προς το Γενικό Διευθυντή του υπουργείου Εσωτερικών Κώστα Κωνσταντίνου τον ενημερώνει πως η αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή θα δώσει προτεραιότητα στη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. « Ήδη η Πρόεδρος της Βουλής σε επικοινωνία της με τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών Άριστο Δαμιανού, πληροφορήθηκε ότι το υπό αναφορά ζήτημα τίθεται σε ύψιστη προτεραιότητα και ότι στις 9 Σεπτεμβρίου του 2021 η μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης περιλαμβάνεται στα θέματα τα οποία θα συζητηθούν στην παρουσία του υπουργού Εσωτερικών, στο πλαίσιο συνάντησης και συζήτησης ευρύτερα θεμάτων της αρμοδιότητας του», προσθέτει η κ.  Ιερωνυμίδου.

Αξίζει να σημειωθεί πως η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης περιλαμβάνεται στα προαπαιτούμενα που πρέπει να υλοποιήσει η Κύπρος για να αντλήσει ποσό €1,2 δισ. από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης. Για να εκταμιεύσει η Κύπρος τους ευρωπαϊκούς πόρους θα πρέπει να υλοποιήσει συνολικά 58 μεταρρυθμίσεις, 76 αναπτυξιακές επενδύσεις και να εγκριθούν μέχρι το τέλος 2025 συνολικά 51 νομοθετήματα από τη Βουλή. Τα νομοσχέδια για τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα πρέπει να εγκριθούν μέχρι το τέλος του χρόνου. Ήδη στη Βουλή εκκρεμούν 23 νομοσχέδια, εκ των οποίων τα 21 καθώς και ακόμη ένα που θα κατατεθεί, θα πρέπει να εγκριθούν μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του 2021 .

Η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου ενημερώνεται πλήρως για την πορεία των νομοθετημάτων που σχετίζονται με το Ταμείο Ανάκαμψης. Όπως επισημαίνει η αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια της Βουλής, στην επιστολή «η Πρόεδρος της Βουλής διαβεβαιώνει πως θα παρακολουθεί στενά την πορεία της συζήτησης με σκοπό την υποβολή των νομοσχεδίων στην Ολομέλεια προς ψήφιση το συντομότερο δυνατό με απώτερο στόχο, μεταξύ άλλων, την αξιοποίηση των πόρων από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της ΕΕ, σύμφωνα με τα εξαγγελθέντα προγράμματα».