Εγκρίθηκε μέσα στην εβδομάδα Διάταγμα του Υπουργείου Οικονομικών για χρήση κάρτας σε όλα τα σημεία λιανικής και σύμφωνα με πηγή της Τράπεζας Κύπρου, ένα  από τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την μείωση της χρήσης ρευστού, έχει να κάνει και με την φοροδιαφυγή.

Σε μεγάλο βαθμό, στον δημόσιο διάλογο η συζήτηση έχει εστιαστεί στην φοροδιαφυγή με επίκεντρο τα σημεία πώλησης. Εμμέσως αφήνεται να νοηθεί πως το βασικότερο ζήτημα είναι οι μικροπωλητές (πχ περίπτερα, αυτοεργοδοτούμενοι κτλ) που ενδέχεται να πωλούν αγαθά ή υπηρεσίες σε ρευστό και χωρίς αποδείξεις, με αποτέλεσμα να φοροδιαφεύγουν (εταιρικό, ΦΠΑ, εισοδήματος κτλ).

«Ωστόσο, η αυξημένη χρήση ρευστού στην Κύπρο έχει και μια άλλη, σημαντική, διάσταση. Η μείωση της χρήσης ρευστών και η στροφή σε άλλα μέσα (κάρτα, ηλεκτρονικά κτλ) έχει να κάνει και με την αδήλωτη και παράνομη εργασία. Αυτή η εργασία πληρώνεται σχεδόν αποκλειστικά σε ρευστό. Το 30% των νοικοκυριών της Κύπρου λαμβάνει τουλάχιστον από το 25% των εσόδων του σε ρευστό. Πρόκειται για ποσοστά πολύ υψηλότερα από άλλες χώρες της Ευρωζώνης. Μάλιστα, η πληρωμή μισθών κτλ σε ρευστό είναι σχεδόν διπλάσια από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης (16%). Τα στοιχεία προέρχονται από έρευνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Αυτό το στοιχείο καταδεικνύει και το μέγεθος της αδήλωτης και παράνομης εργασίας, που έχει τρομερές προεκτάσεις σε άλλα ζητήματα όπως την εκμετάλλευση εργαζομένων, τις κοινωνικές ασφαλίσεις, τα δικαιώματα, αλλά και την φοροδιαφυγή γενικότερα. Επιπλέον, δυσχεραίνουν την χρηματοδότηση των επιχειρήσεων και την γενικότερη σχέση τους με το χρηματοπιστωτικό σύστημα», αναφέρει πηγή της Τράπεζας Κύπρου. 

Η ίδια πηγή ανέφερε πως σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η προστασία της εργασίας και η πάταξη της παράνομης και αδήλωτης εργασίας, αποτελούν ένα από τους βασικότερους στόχους της στροφής προς το ηλεκτρονικό και το πλαστικό χρήμα.

«Η εστίαση, δηλαδή, δεν είναι τόσο στην φοροδιαφυγή του μικροπωλητή, αλλά στην συνολική χρησιμότητα που έχει στην οικονομία το ρευστό, το οποίο είναι εντελώς ανώνυμο. Με αυτό τον τρόπο, αποτελεί μέρος και του κοινωνικού προγράμματος: Όσο μειώνεται η χρησιμότητα του ρευστού (cash), τόσο μειώνεται και η ελκυστικότητα των πληρωμών κάτω από το τραπέζι, συμπεριλαμβανομένης, πάνω από όλα, της αδήλωτης και παράνομης εργασίας. Μέρος αυτής της προσπάθειας, ήταν και οι δραματικές μειώσεις που έχουν αποφασιστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στις χρεώσεις που επιβάλλονται για την χρήση κάρτας στους εμπόρους», υπογραμμίζει..

Κατά την Τράπεζα Κύπρου, από μόνο του αυτό το μέτρο δεν είναι σε θέση να ανατρέψει την αυξημένη αδήλωτη και παράνομη εργασία στην Κύπρο, ιδίως από τη στιγμή που εξαιρείται  από το Διάταγμα του Υπουργείου Οικονομικών, η μεταποίηση.

«Ωστόσο, αποτελεί σημαντικό μέτρο στο πλαίσιο της ευρύτερης στροφής της οικονομίας προς την ψηφιακή εξυπηρέτηση. Εντός του πλαισίου μιας ευρύτερης στρατηγικής από πλευράς της πολιτείας για ενίσχυση της ψηφιακής εξυπηρέτησης, μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό μέτρο με θετικές κοινωνικές προεκτάσεις όσον αφορά στην εκλογίκευση της αγοράς εργασίας και την πάταξη φαινομένων που δυσχεραίνουν και την χρηματοδότηση των ΜμΕ από πλευράς του τραπεζικού συστήματος», καταλήγει.