Σε νέα ιστορικά χαμηλά διολισθαίνει σήμερα η τουρκική λίρα μετά τις τελευταίες δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τις οποίες επανέλαβε την αντίθεση του στις αυξήσεις των επιτοκίων.

Τα επιτόκια, ο πληθωρισμός και το ξένο συνάλλαγμα είναι τα βασικά όπλα των εχθρών της Τουρκίας,ανέφερε ο Ερντογάν σήμερα, σύμφωνα με την ειδησεογραφική ιστοσελίδα Ahval.

Η λίρα υποχωρεί στο 7,4604 έναντι του δολαρίου, ενώ νωρίτερα κατρακύλησε έως το 7,4646, με το τουρκικό νόμισμα να καταγράφει πλέον συνολικές απώλειες άνω του 20% από την αρχή του έτους. Έναντι του ευρώ, στο μεταξύ, διολισθαίνει στο 8,8194.

Ο Τούρκος πρόεδρος έχει εκφράσει πολλές φορές στο παρελθόν την αντίθεση του στις αυξήσεις των επιτοκίων, φτάνοντας μέχρι και να απομακρύνει τον προηγούμενο διοικητή της κεντρικής τράπεζας της χώρας τον Ιούλιο του 2019 λόγω της αντίθεσης του σε περαιτέρω μειώσεις των τουρκικών επιτοκίων.

Μετά από ένα μπαράζ επιθετικών μειώσεων που κράτησαν σχεδόν δύο χρόνια – και κόστισαν στο βασικό επιτόκιο πολιτικής συνολικά 1.575 μονάδες βάσης – η κεντρική τράπεζα έχει κρατήσει σταθερά τα επιτόκια της στις τελευταίες τρεις συνεδριάσεις στο 8,25% αν και ο πληθωρισμός έχει εκτοξευτεί στο 11,8%.

Πηγή: Capital.gr