Το θερμόμετρο ανεβαίνει και πάλι επικίνδυνα στο Κόσοβο. Αυτή τη φορά αφορμή στάθηκαν οι τοπικές εκλογές του περασμένου Απριλίου, από τις οποίες απείχαν οι Σέρβοι της χώρας, ενώ η συμμετοχή έφτασε μόλις στο 3,4%, σχεδόν αποκλειστικά από το αλβανικό στοιχείο. Οι Αλβανοί προσπαθούν έκτοτε να εκμεταλλευτούν πολιτικά το γεγονός, οι Σέρβοι αντιδρούν και έτσι οι συγκρούσεις και τα βίαια επεισόδια είναι ξανά η καθημερινότητα της περιοχής.

Η διαμάχη μεταξύ των δύο πλευρών χρονολογείται. Η Σερβία εκτιμά την περιοχή ως την καρδιά του κράτους και της θρησκείας της, καθώς πολλά μεσαιωνικά σερβικά ορθόδοξα χριστιανικά μοναστήρια βρίσκονται στο Κόσοβο. Από την άλλη, το αλβανικό στοιχείο θεωρεί το Κόσοβο αποκλειστικά δική του χώρα, καταδικάζοντας και αντιστεκόμενο σε κάθε προσπάθεια καταστολής εκ μέρους των Σέρβων ανά τα χρόνια. Μάλιστα, δεν σβήνουν ποτέ οι φωνές που ζητούν ένωση με τη μητέρα-πατρίδα, την Αλβανία, τα στοιχεία της οποίας έχουν διασπαρεί σε όλη την περιοχή.

Το να εκτροχιαστεί η κατάσταση σε αυτή τη γωνιά της Ευρώπης και μια από τις φτωχότερες η αλήθεια να λέγεται περιοχές, δεν είναι κάτι δύσκολο. Δεν είναι τυχαίο ότι ονομάζεται «πυριτιδαποθήκη» των Βαλκανίων και ότι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο βρίσκεται τις περισσότερες φορές στο επίκεντρο των εξελίξεων. Η εθνοτική σύγκρουση στο Κοσσυφοπέδιο είναι πολύ πιο βαθιά στο χρόνο. Η αντιπαράθεση φέρνει στην επιφάνεια όλες τις διαφορές των δύο πλευρών, με αποτέλεσμα η συνεννόηση μεταξύ τους να είναι σχεδόν αδύνατη.

Και όπως συμβαίνει σε πολλές συγκρούσεις η ανάμειξη τρίτων χωρών απλά κάνει τα πράγματα χειρότερα, καθώς πρόκειται για μια ασταθή περιοχή. Η υποστήριξη των ΗΠΑ στο αλβανικό στοιχείο και της Ρωσίας στο σερβικό θυμίζει έντονα άλλες παρόμοιες περιπτώσεις που οι δύο χώρες προωθούν τα συμφέροντά τους ή προσπαθούν να πλήξουν η μια την άλλη διά αντιπροσώπων.

Ο φόβος ότι η κατάσταση μπορεί να εκτροχιαστεί είναι ορατός, αφού κανένας δεν μπορεί να αποκλείσει τον κίνδυνο κάποια στιγμή να εκραγεί το «ηφαίστειο». Μια πολεμική ανάφλεξη, έστω και περιορισμένης κλίμακας, όμως θα ήταν καταστροφική τόσο για τις δύο πλευρές, όσο και για όλη την περιοχή, όπως και για την Ευρώπη. Ειδικά μετά και τον πόλεμο στην Ουκρανία κανένας δεν διανοηθεί άλλη σύρραξη σε ευρωπαϊκό έδαφος. Ωστόσο και κανένας δεν μπορεί να το αποκλείσει και ακριβώς για αυτό το λόγο τα πράγματα είναι πολύ επικίνδυνα.