Δεν αποδέχεται την καταδίκη του ο τέως Κιτίου. Προχώρησε σε έφεση. Διεκδικεί αθώωσή του επειδή δεν έτυχε δίκαιης δίκης, λέει. Βεβαίως, είναι απορίας άξιο, υπό ποιο καθεστώς επικαλείται το προαναφερθέν επιχείρημα. Εκείνο της προηγούμενης υπόθεσης στην οποία κατηγορείτο για βιασμό (αθωώθηκε 23 Οκτωβρίου 2021) κατά την οποία είχε επιχειρήσει να εξαιρεθεί της διαδικασίας προφασιζόμενος ότι ήταν ανίκανος για λόγους υγείας να την παρακολουθήσει; Ή αυτό της πρόσφατης υπόθεσης στην οποία καταδικάστηκε για άσεμνη επίθεση εναντίον ανήλικης και στη διάρκεια της δίκης εμφανιζόταν εριστικός και προσβλητικός όπως επισήμανε το δικαστήριο;

Όποιο και από τα δύο αν ισχύει, ένα πράγμα οφείλει να θυμάται. Ότι η ετυμηγορία του Ανωτάτου Δικαστηρίου, όπου θα εξετασθεί η έφεσή του, είναι μόλις ένα από τα πέντε «δικαστήρια» από τα οποία θα περάσει για να κριθεί.

Ναι, ορθά διαβάσατε αγαπητοί φίλοι, πέντε! Το πρώτο ήταν το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας. Εκεί όπου η δικαστής Εύη Ευθυμίου θα μείνει στην Ιστορία για την τόλμη και την ευθυκρισία της να βρει ένοχο και να καταδικάσει τον άλλοτε πανίσχυρο ιεράρχη.

Το Ανώτατο Δικαστήριο θα είναι το επόμενο σώμα της Δικαστικής Εξουσίας το οποίο θα κρίνει τον τέως Κιτίου. Αν αποφανθεί ότι δεν έτυχε δίκαιης δίκης, δικαιώνοντας τον, θα ακυρωθεί και η απόφαση του πρώτου δικαστηρίου. Αν απορρίψει την έφεση, τότε θα είναι η δεύτερη καταδικαστική απόφαση για τον Χρυσόστομο.

Υπάρχουν, όμως, Χρυσόστομε τέως Κιτίου, άλλα τρία «δικαστήρια» από τα οποία θα κριθείς. Το ένα αφορά την Ιερά Σύνοδο, η οποία θα συνέλθει την ερχόμενη Τρίτη. Δεν είμαι σίγουρος αν οι Συνοδικοί θα προχωρήσουν να επιβάλουν ποινή ή αν θα δοθεί η ευκαιρία σε κάποιους εξ αυτών να επικαλεστούν την έφεση στο Α.Δ. και το ενδεχόμενο ακύρωσης της καταδίκης από το πρωτόδικο δικαστήριο, ώστε να μεταθέσουν τη δική τους «δίκη».

Πρέπει να γνωρίζουν, όμως, πως αν πράξουν κάτι τέτοιο θα βρεθούν οι ίδιοι στο μάτι του κυκλώνα και θα αντιμετωπίσουν την οργή της κοινωνίας. Αυτό το οποίο έχουν ενώπιον τους αυτή την στιγμή είναι την καταδίκη και την ποινή που επέβαλε το Επαρχιακό Δικαστήριο. Αυτά ισχύουν και στη βάση αυτών οφείλουν να τοποθετηθούν. Μάλιστα, δεν θα κουραστούμε να επαναλαμβάνουμε, ότι είναι μονόδρομος η καθαίρεση του καταδικασθέντος ρασοφόρου.

Αν το Ανώτατο Δικαστήριο στη συνέχεια, εντοπίσει νομικίστικους λόγους και ακυρώσει την απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου, τότε ας συνέλθουν εκ νέου οι Συνοδικοί και ας αλλάξουν την απόφασή τους. Αν τολμούν, βεβαίως, διότι όπως η τοπική κοινωνία της Λάρνακας άκουγε τόσα χρόνια διάφορες ιστορίες για τον συγκεκριμένο ιεράρχη, τα ίδια άκουγαν και οι Συνοδικοί. Δεν τόλμησαν ποτέ, όμως, να τα ερευνήσουν καν. Άρα έχουν και οι ίδιοι μερίδιο ευθύνης για τον εφιάλτη τον οποίο βίωσε η 16χρονη τότε.

Το τέταρτο «δικαστήριο», Χρυσόστομε τέως Κιτίου, είναι η κοινή γνώμη. Δεν πιστεύω να θεωρείς ότι σε αυτό το «δικαστήριο» υπάρχει πιθανότητα να αλλάξει η καταδίκη ό,τι και αν αποφασίσει το Ανώτατο Δικαστήριο. Δυστυχώς, για σένα, η απόφαση αυτού του «δικαστηρίου» είναι τελεσίδικη! Θα την κουβαλάς σε όλη την υπόλοιπη ζωή σου, όπου και αν πηγαίνεις.

Τέλος, επειδή ενδεχομένως να το ξεχνάς ή να το παραγνωρίζεις, σου υπενθυμίζουμε ότι υπάρχει και το πέμπτο «δικαστήριο». Το ύψιστο. Είναι πανίσχυρο. Σε αυτό ούτε έφεση δύνασαι να κάνεις, ούτε να προσποιηθείς ότι για λόγους υγείας αδυνατείς να παρακολουθήσεις τη «δίκη». Στη Θεία Δίκη, οι αποφάσεις είναι τελεσίδικες, όπως έπρεπε να γνωρίζεις καλύτερα από εμάς.

Γι’ αυτό, Χρυσόστομε τέως Κιτίου, δικαίωμά σου να αποταθείς στο Εφετείο. Ό,τι και αν αποφανθεί, όμως, να γνωρίζεις πως η ετυμηγορία των υπόλοιπων «δικαστηρίων» δεν πρόκειται να επηρεασθεί. Πριν και πάνω απ’ όλα, επειδή δεν είχες το κουράγιο, τουλάχιστον, να ζητήσεις συγχώρεση! Ακόμη και το θύμα σου βρήκε χθες τη δύναμη να πει πως αν ζητούσες συγχώρεση θα πήγαινε στην Ιερά Σύνοδο και θα τους καλούσε νε επιδείξουν επιείκεια. Εσύ όμως…