Δόθηκε παράταση στην προθεσμία συμμετοχής στη δημόσια διαβούλευση για κεντρικό σύστημα αποθήκευσης αλλά και για υβριδικά συστήματα σε πάρκα ΑΠΕ

Μια από τις σημαντικότερες αποφάσεις που έλαβε η νέα Κυβέρνηση για τα ενεργειακά ήταν η δημοσίευση δήλωσης πολιτικής για την αποθήκευση ηλεκτρισμού και η δημόσια διαβούλευση που εξήγγειλε για κεντρικό σύστημα αποθήκευσης αλλά και για υβριδικά -διάσπαρτα- συστήματα αποθήκευσης σε πάρκα ΑΠΕ. Η προετοιμασία ξεκίνησε από την προηγούμενη διοίκηση του Υπουργείου Ενέργειας, όμως η σημερινή έτρεξε ως κατεπείγον το θέμα. Και είναι κατεπείγον.

Χθες ήταν η τελευταία μέρα συμμετοχής στη διαβούλευση, όμως έγινε αποδεκτό αίτημα ιδιωτών παραγωγών από ανανεώσιμες πηγές για παράταση της προθεσμίας μέχρι τις 10 Αυγούστου. Σε περίπου ένα μήνα, δηλαδή, θα έχουμε πληροφόρηση για τη συμμετοχή που υπήρξε στη διαβούλευση και τον βαθμό αποδοχής των κυβερνητικών προθέσεων από άλλους φορείς του δημοσίου αλλά και από τον ιδιωτικό τομέα, ιδιαίτερα τον επιχειρηματικό. Και θέλουμε να πιστεύουμε ότι αυτή τη φορά θα μετρήσει πάνω απ’ όλα -και από όλους- το δημόσιο συμφέρον. Διότι με τα σημερινά ενεργειακά δεδομένα στην Κύπρο, περαιτέρω καθυστέρηση στην απόκτηση δυνατότητας ουσιαστικής αποθήκευσης ηλεκτρισμού, τα πράγματα θα γίνονται όλο και χειρότερα, με απώλειες εκατομμυρίων ευρώ.

Πρόσφατα ο «Φ» αναφέρθηκε σε ασφαλείς πληροφορίες ότι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ευνοεί την επικέντρωση των κρατικών και ιδιωτικών επενδύσεων προς την κατεύθυνση της ταχείας αύξησης της αποθηκευτικής δυνατότητας του κυπριακού ηλεκτρικού συστήματος, παρά τη διοχέτευση χιλιάδων εκατομμυρίων στη λύση της διασύνδεσης με άλλα ηλεκτρικά συστήματα, η οποία λύση υπό κάποιες περιστάσεις μπορεί να λειτουργεί, με το αζημίωτο, ως μια μεγάλη μπαταρία για το κυπριακό σύστημα. Η στήλη δεν είναι σε θέση να έχει άποψη κατά πόσο υπερτερεί η σημασία της αποθήκευσης ή εκείνη της διασύνδεσης, οφείλουν να το κρίνουν αυτό οι τεχνοκράτες του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου, σε συνεργασία με την Κυβέρνηση.

Αυτό που είναι δεδομένο μέσα από την τεχνοκρατική εμπειρία και γνώση στην Κύπρο και την Ευρώπη είναι πως η αποθήκευση πρέπει να τρέξει τάχιστα και πρέπει να εξελίσσεται τεχνολογικά, ώστε σταδιακά να καλύπτει χρονικά μεγαλύτερες ανάγκες, με λιγότερο κόστος.

Τις τελευταίες μέρες, με τα συνεχή 40άρια και βάλε, ήταν αναμενόμενη η ανησυχία κατά πόσο το ηλεκτρικό σύστημα θα κατάφερνε να ανταπεξέλθει στις αυξημένες ανάγκες της κατανάλωσης ηλεκτρισμού. Να κτυπήσουμε ξύλο, έως χθες καλύφθηκε με σχετική άνεση η ζήτηση, αφού δεν προέκυψε κάποια σοβαρή βλάβη στην παραγωγή. Καθώς σταδιακά αναμένεται μερική καλυτέρευση των καιρικών συνθηκών, αλλά και αύξηση των καταναλωτών που θα φύγουν για διακοπές, θα μπορούσαμε να πούμε πως ξεπεράσαμε αυτή τη δύσκολη καμπή. Θα ξαναβρούμε τέτοιες δύσκολες καμπές, περισσότερες μάλλον, το 2024 και το 2025. Έως τότε, ελπίζουμε να βρεθούν φθηνές και αποτελεσματικές προσωρινές λύσεις παραγωγής, έτσι που η λειτουργία των δύο νέων συμβατικών μονάδων (6η μονάδα ΑΗΚ και σταθμός PEC στο Βασιλικό) αλλά και των πρώτων αποθηκευτικών συστημάτων να δώσει για τα καλά ανάσα για ασφάλεια παραγωγής ενέργειας.