Ο Πρωθυπουργός, αφήνοντας για λίγο πίσω του χθες τον πονοκέφαλο κι άλλων ανακατατάξεων στην κυβέρνησή του, μετέβη αυθημερόν στο Στρασβούργο για να ζητήσει νέο πακέτο στήριξης όσων επλήγησαν φέτος από τις πυρκαγιές και κυρίως τις πλημμύρες. Βρήκε ανταπόκριση και αλληλεγγύη.

Και βεβαίως παρά τις πληγές που άφησε πίσω στη πατρίδα, πήγε στην βελγική πρωτεύουσα και με τον αέρα μιας χώρας που λίγες μέρες πριν κέρδισε την αναβάθμιση της επενδυτικής της βαθμίδας. Που ουσιαστικά σηματοδοτεί και το τυπικό τέλος της οικονομικής κρίσης που την βύθισε στα μνημόνια, σχεδόν χρεοκοπημένη.

Πριν φύγει, ο κ. Μητσοτάκης πρόλαβε να πείσει τον Κύπριο πολιτικό Χρήστο Στυλιανίδη να αναλάβει το Υπουργείο Ναυτιλίας μετά το πολιτικό ναυάγιο του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, που χειρίστηκε πολύ άγαρμπα επικοινωνιακά τον βίαιο θάνατο ενός 38χρονου άνδρα τον οποίο πέταξαν στη θάλασσα μέλη του πληρώματος επιβατηγού πλοίου, προκαλώντας οργή και αντιδράσεις παντού.

Όταν εξελέγη πάλι η Νέα Δημοκρατία, γνωρίζουμε ότι και με επιθυμία του Κύπριου πολιτικού, ο κ. Μητσοτάκης είχε αποφασίσει να του αναθέσει έναν πολύ σημαντικό ρόλο ανάδειξης και ενίσχυσης των εθνικών μας θεμάτων στα όργανα και πρόσωπα που γνωρίζει τόσο καλά από την μακρά θητεία του στις Βρυξέλλες, αλλά ακόμα και με την εμπλοκή του απόδημου ελληνισμού.

Ταυτόχρονα, ο Στυλιανίδης, διατήρησε την ευθύνη της παρακολούθησης και ολοκλήρωσης όλων των συμφωνιών που είχε συνάψει στις Βρυξέλλες για ενίσχυση της Ελλάδος στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, μέσω του RescEU (υπηρεσία αρωγής προς όλα τα κράτη μέλη σε κάθε φυσική καταστροφή), που ήταν και παραμένει δικό του πνευματικό παιδί. Αυτός ο επικουρικός του ρόλος ήταν και παραμένει πολύ σημαντικός. Και στις πρόσφατες πυρκαγιές ξέρουμε ότι είχε ανοικτή γραμμή με Βρυξέλλες για περαιτέρω ενισχύσεις όποτε χρειαζόταν.

Αυτά όμως, ξεπεράστηκαν από τα γεγονότα, που έδωσαν άλλη τροπή στην στρατηγική από το Μαξίμου.

Πρώτον, οι φοβερές πλημμύρες στην Θεσσαλία. Και δεύτερον, το φρικτό έγκλημα στον Πειραιά, και το «ναυάγιο» του Βαρβιτσιώτη.

Η απομάκρυνσή του από την κυβέρνηση ήταν δεδομένη από την στιγμή που έκανε την άτυχη δήλωσή του στην οποία σχεδόν εξίσωσε το πένθος για τον φόνο του νεαρού ανθρώπου, με το πένθος των συγγενών των δραστών «που ενώ έφυγαν από το σπίτι για το μεροκάματο, επιστρέφουν πλέον με την κατηγορία της δολοφονίας». Δήλωση, που ξεσήκωσε άγρια την κοινή γνώμη.

Η νύξη στον Στυλιανίδη έγινε Πέμπτη με Παρασκευή. Εκείνος φέρεται να ζήτησε μια-δυο μέρες να το σκεφτεί, μη κρύβοντας ότι ήταν δύσκολη απόφαση.

Όμως, του το ζήτησε ο Μητσοτάκης! Ο άνθρωπος που τον έφερε από την Κύπρο (όπου η δημοτικότητά του ήταν και παραμένει πολύ υψηλή), και του πρότεινε να αναλάβει και να στήσει από την αρχή το συγκεκριμένο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και Κλιματικής Κρίσης.

Ο Μητσοτάκης τον εμπιστεύτηκε τυφλά. Του έδωσε πλήρη στήριξη και ελευθερία κινήσεων. Ακόμα κι όταν ο Στυλιανίδης ζήτησε να κάνει κάτι άλλο, και να μην συνεχίσει εκεί, ο Πρωθυπουργός το δέχτηκε. Και επιπλέον του έδωσε και την εξαιρετικά τιμητική δεύτερη θέση στο Ψηφοδέλτιο Επικρατείας.

Τώρα λοιπόν που του ζήτησε να ενεργοποιηθεί ξανά στην κυβέρνηση, και μάλιστα σε έναν τομέα, αυτόν της ναυτιλίας, που είναι και αυτός «εθνικό κεφάλαιο» αλλά έχει και τα «θέματά του δεν μπορούσε να αρνηθεί.
Και όταν ανακοινώθηκε πια την Δευτέρα ότι αναλαμβάνει , η πρώτη αντίδρασή του στην τηλεφωνική μας επικοινωνία χρησιμοποίησε και ναυτικό όρο: «Έχει πολλές και ενδιαφέρουσες προκλήσεις και αυτό το Υπουργείο, αλλάζω ρότα και συνεχίζουμε»!

ΥΓ: Στις 7 το απόγευμα χθες, ο Στυλιανίδης ορκίστηκε νέος Υπουργός Ναυτιλίας της Ελλάδος, ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, και του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοστάκη, που πρόλαβε και γύρισε από τις Βρυξέλλες.