ΑΠΟ την ετήσια έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου για την Τουρκία, προκύπτει πως Άγκυρα και Βρυξέλλες μπορούν να βρουν ένα άλλο πλαίσιο συνεργασίας. Το Ευρωκοινοβούλιο, στην έκθεση του, παροτρύνει την Ε.Ε. και την Τουρκία να άρουν το σημερινό αδιέξοδο και να βρουν ένα «παράλληλο και ρεαλιστικό πλαίσιο» για τις σχέσεις τους.
Προστίθεται δε πως αν η τουρκική κυβέρνηση δεν αλλάξει δραστικά την πορεία της, η διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην Ένωση δεν μπορεί να συνεχιστεί υπό τις παρούσες συνθήκες. Είναι σαφές πως οι σχέσεις έχουν φθάσει σε ένα τέλμα και το ενδεχόμενο να μην προχωρήσουν, διά της οδού των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, είναι πλέον ορατός.
Η ΚΑΤΟΧΙΚΗ Τουρκία, έχει εξαρχής αντιμετωπίσει την ενταξιακή της πορεία στη βάση μιας δικής της προσέγγισης. Διαχειρίστηκε τη διαδικασία αυτή ως να είναι κομμένη ραμμένη στα μέτρα της. Μια αλά καρτ ενταξιακή πορεία. Παρά την ανοχή που έχει επιδείξει η Ευρωπαϊκή Ένωση έναντι της Τουρκίας, όλα έχουν ένα όριο. Δεν μπορεί, για παράδειγμα, οι Βρυξέλλες, οι θεσμοί γενικά να κλείνουν τα μάτια στις ακραίες, αντιδημοκρατικές και ετσιθελικές συμπεριφορές της κατοχικής δύναμης.
ΕΑΝ, λοιπόν, η Ε.Ε. αλλάξει γραμμή πλεύσης και ξεκινήσει, για παράδειγμα, να συζητά με την Άγκυρα ένα καθεστώς ειδικής σχέσης, τότε πολλά θα αλλάξουν. Ποιες θα είναι, με βάση την ειδική σχέση, οι υποχρεώσεις της Τουρκίας; Είναι σαφές, πάντως, ότι το καθεστώς των σχέσεων δεν καθορίζονται μέσα από μια έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου, αν και δεν θα πρέπει να υποβαθμιστεί η προσέγγιση αυτή. Θα αναμένουμε την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τον Οκτώβριο, αλλά και τη στάση, που θα τηρήσουν τα κράτη-μέλη.
Η ΕΚΘΕΣΗ έχει και αναφορές στην Κύπρο και το Κυπριακό. Οι έξι Κύπριοι ευρωβουλευτές έχουν καταφέρει να περιλάβουν στην έκθεση τις έκνομες ενέργειες της κατοχικής δύναμης στην Πύλα. Όπως συναφώς ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, «εάν πράγματι η βούληση για αυτή την πορεία είναι ειλικρινής θα πρέπει η Τουρκία να εφαρμόσει στην πράξη τα όσα διακηρύττει, να σεβαστεί τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, τα ψηφίσματα και τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των θεσμικών της Οργάνων».
Και το μήνυμα της Λευκωσίας, με το οποίο δεν μπορεί κανείς να διαφωνήσει, είναι πως «το όραμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι αρχές στις οποίες εδράζεται δεν μπορούν να χωρέσουν σε μοιρασμένες πατρίδες. Η κατοχή της Κύπρου είναι μια ανοιχτή πληγή στην καρδιά της Ευρώπης, είναι ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα που απαιτεί ευρωπαϊκές λύσεις».