«ΔΕΝ είναι τυχαίο που βρίσκομαι εδώ την ημέρα της Ανεξαρτησίας. Θέλω να στείλω το πιο ξεκάθαρο μήνυμα στην Κύπρο και σε όλο τον κόσμο, ότι η Ε.Ε. παραμένει προσηλωμένη σε αυτό το νησί, ότι το Κυπριακό είναι και ευρωπαϊκό πρόβλημα», ανέφερε η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κα Ρομπέρτα Μέτσολα, η οποία πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο, την Ημέρα της Ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, μετά από πρόσκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη.

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ του κορυφαίου αυτού θεσμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επανέλαβε αυτό που έχει πολλάκις αναφέρει. Ότι, δηλαδή, «η Ευρώπη ποτέ δεν θα είναι ολοκληρωμένη ενόσω η Κύπρος παραμένει διαιρεμένη, Αυτό ανέφερα και πριν από δέκα μέρες στον ΓΓ των ΗΕ σε συνάντηση που είχα μαζί του στη Νέα Υόρκη, υπογραμμίζοντας τη στήριξη μας για διορισμό ενός απεσταλμένου των Ηνωμένων Εθνών».  

Η ΑΝΑΦΟΡΑ αυτή της Ρομπέρτα Μέτσολα, εκφράζει τη σημαντικότερη διάσταση. Το γεγονός, δηλαδή, ότι το Κυπριακό είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα. Και αυτό εκφράζει μια πραγματικότητα καθώς η Κύπρος ανήκει στην ευρωπαϊκή οικογένεια και ως εκ τούτου το πρόβλημα της, είναι όλων. Πρόκειται για ένα πρόβλημα, το οποίο προφανώς και  δεν προκάλεσε η Κυπριακή Δημοκρατία αλλά η Τουρκία, που εισέβαλε στο νησί το 1974 και έκτοτε κατέχει παρανόμως εδάφη.

ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΕΤΑΙ συναφώς ότι η Κύπρος όταν εντασσόταν στην Ευρωπαϊκή Ένωση επένδυε στο γεγονός ότι θα είχε τη στήριξη της. Επένδυε στο γεγονός ότι μια συμφωνία στο Κυπριακό δεν μπορούσε παρά να ήταν εναρμονισμένη με το κοινοτικό κεκτημένο.

ΤΟ Κυπριακό είναι ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα και αυτό θα πρέπει να το συνειδητοποιήσουν όλοι οι εταίροι μας και στη συνέχεια να διαμηνυθεί και προς την κατοχική δύναμη, την Τουρκία. Να διαμηνυθεί προς την κατοχική πλευρά ότι από τη στιγμή κατά την οποία η Άγκυρα θέλει να διατηρήσει δεσμούς με την Ε.Ε., θα πρέπει να κάνει βήματα στο Κυπριακό. Όχι μικρά και επουσιώδη, αλλά σημαντικά προς την κατεύθυνση της επίτευξης συμφωνίας του Κυπριακού.

ΠΡΟΦΑΝΩΣ μια κατοχική δύναμη δεν έχει θέση στην Ε.Ε. Γι αυτό και θα πρέπει, εάν θέλει να διατηρήσει τους δεσμούς και τη συνεργασία με την Ένωση, να κάνει βήματα στο Κυπριακό. Να άρει τα κατοχικά δεδομένα. Η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχει στείλει το μήνυμα και προς τις Βρυξέλλες, τους εταίρους μας στην Ε.Ε. αλλά πρωτίστως  προς την κατοχική Τουρκία.