ΣΕ μια γεμάτη συμβολισμούς κίνηση, οι υπουργοί Εξωτερικών των 27 κρατών-μελών της Ε.Ε. μετέβησαν προ ημερών στο Κίεβο, συνεδρίασαν και συναντήθηκαν, μεταξύ άλλων, και  με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, ο οποίος οργάνωσε αυτή την αποστολή, που έμεινε κρυφή μέχρι και την υστάτη, θέλησε να στείλει μηνύματα με πολλούς αποδέκτες. Και προς τη Μόσχα αλλά και προς την Ουάσινγκτον. Ο Ζοζέπ Μπορέλ σε σχέση με τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία έκανε λόγο για μια «υπαρξιακή κρίση», αλλά και για την Ευρώπη μια «υπαρξιακή απειλή». Και έναντι της απειλής αυτής στηρίζει στρατιωτικά την Ουκρανία και διαιωνίζει τον πόλεμο.

ΕΙΝΑΙ σαφές πως η παρουσία των «27» υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. στο Κίεβο είχε και συμβολικό αλλά και ουσιαστικό χαρακτήρα. Αποτελεί έκφραση αλληλεγγύης και στήριξης ενώ την ίδια ώρα διατυπώθηκε η ξεκάθαρη θέση από πλευράς Μπορέλ ότι η Ουκρανία θα πρέπει να ενταχθεί στην Ένωση, χωρίς ουρές. «Η ένταξη στην Ευρώπη είναι όλα ή τίποτα. Η προσχώρηση είναι προσχώρηση τελεία και παύλα», είπε ενώ ανακοινώθηκε και βοήθεια.

ΟΛΑ αυτά αναφέρθηκαν από τον κ. Μπορέλ, λίγες ημέρες προηγουμένως το Αζερμπαϊτζάν επιτέθηκε στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, αιματοκύλησε την περιοχή και εκδίωξε τους Αρμένιους κατοίκους του. Η αλληλεγγύη στην πράξη χάθηκε στους διαδρόμους των κτιρίων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το Μπακού είναι σημαντικό για την Ένωση. Είναι και σύμμαχος της Τουρκίας, «αδελφό κράτος», που λειτουργεί ενίοτε ως υποκατάστημα της Άγκυρας.

ΤΗΝ  ίδια ώρα, ένα κράτος-μέλος της Ένωσης, η Κυπριακή Δημοκρατία, αντιμετωπίζει θέμα κατοχής εδαφών της από ένα υποψήφιο για ένταξη κράτος, την Τουρκία. Ασφαλώς και δεν είναι ένα καινούργιο ζήτημα. Εδώ και σχεδόν μισό αιώνα, η Τουρκία εισέβαλε και συνεχίζει να κατέχει εδάφη της Κύπρου. Αυτό προφανώς και δεν αλλάζει την ουσία και τις πραγματικότητες. Το θέμα είναι στον τρόπο στήριξης και αλληλεγγύης. Στην περίπτωση της Ουκρανίας προσφέρεται πολλαπλή στήριξη. Στρατιωτικό υλικό, εκπαίδευση προσωπικού, πολιτικές δράσεις. Είναι προφανές πως η στάση αυτή υιοθετήθηκε για γεωπολιτικούς λόγους σε μια περίοδο ανακατανομής ισχύος. Στην Κύπρο γιατί δεν μπορεί να ισχύσουν όλα αυτά; Στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Δυο μέτρα και δυο σταθμά. Η Κύπρος και σωστά συντάχθηκε εξαρχής δίπλα στην Ουκρανία καθώς είναι και η ίδια θύμα εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής. Αλλά, ταυτόχρονα, ζητά και θέλει- δικαιούται- της ίδιας μεταχείρισης.