Ο ΣΦΕΤΕΡΙΣΜΟΣ ελληνοκυπριακών περιουσιών είναι ένα ζήτημα, το οποίο δεν είναι σημερινό, αλλά από της τουρκικής εισβολής και εντεύθεν. Πρόκειται για περιουσίες ελληνοκυπριακής ιδιοκτησίας, οι οποίες ως γνωστό μετά το 1974 διανεμήθηκαν από το κατοχικό καθεστώς σε Τουρκοκύπριους, σε Τούρκους έποικους όπως και σε άλλα άτομα. Προ ημερών δημοσιεύθηκαν στα κατεχόμενα τα αποτελέσματα έρευνας αγοράς σε σχέση με το ιδιοκτησιακό καθεστώς των τεμαχίων γης που ήταν διαθέσιμα προς πώληση στα κατεχόμενα μέσω αγγελιών πώλησης μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου 2023.

ΤΑ στοιχεία, που δημοσιεύθηκαν έχουν μεγάλο ενδιαφέρον. Συγκεκριμένα, με βάση τα στοιχεία, προς πώληση υπήρχαν 4.242 τεμάχια γης, εκ των οποίων τα 2.638 αφορούσαν οικόπεδα και τα 1.604 αγροτεμάχια ή χωράφια. Από τα 4.062 τεμάχια γης, τα 2.131 αφορούσαν «περιουσία ίσης αξίας» που παραχωρήθηκε σε «δικαιούχους» μετά το 1974. Τι σημαίνει τούτο; Με βάση τις αποφάσεις του κατοχικού καθεστώτος, αλλά και το «σύνταγμα» της αποσχιστικής οντότητας, προνοείται «παραχώρηση» περιουσιών ως αντιστάθμισμα των περιουσιών που είχαν εγκαταλειφθεί στις ελεύθερες περιοχές. Δηλαδή, έχουν πάρει τις ελληνοκυπριακές περιουσίες, με βάση την αξία εκείνων που είχαν στις ελεύθερες περιοχές και τώρα τις πουλούν. Την ίδια ώρα, βέβαια, είναι ιδιοκτήτες και των περιουσιών, που εγκατέλειψαν το 1974 στις ελεύθερες περιοχές!

ΕΙΝΑΙ σαφές από τα στοιχεία, ότι το 77,82% των τεμαχίων γης προς πώληση είναι ελληνοκυπριακές περιουσίες. Είναι πρόδηλο ότι βιώνουμε μια διαρκή διαδικασία σφετερισμού περιουσιών, που ανήκουν σε Ελληνοκύπριους και βρίσκονται στις ελεύθερες περιοχές. Είναι, επίσης, γνωστό ότι τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί οι αριθμοί ξένων, που αγοράζουν περιουσίες στα κατεχόμενα. Αγοράζουν παράνομα και τις σφετερίζονται. Αυτή είναι η πραγματικότητα.

ΠΩΣ μπορεί να αντιμετωπιστεί αυτό το φαινόμενο; Προφανώς και μπορούν να γίνουν βήματα μέχρι να εξευρεθεί μια συμφωνία στο Κυπριακό. Είναι αλήθεια πως θα έπρεπε προ πολλού να είχαν αναζητηθεί αποτελεσματικοί τρόποι αντιμετώπισης των σφετεριστών. Δεν έγιναν- πρέπει τούτο να το αναγνωρίσουμε- βήματα προς αυτή την κατεύθυνση. Πρέπει, ωστόσο, να σημειώσουμε πως ξεκίνησε μια συστηματική προσπάθεια την τελευταία περίοδο. Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών, Κωνσταντίνο Κόμπο, η κυβέρνηση επεξεργάζεται ένα πλήρες πακέτο μέτρων προς αντιμετώπιση αυτών των κινήσεων. Εν πρώτοις διαγνώστηκε η απουσία πλαισίου για να μπορεί να γίνουν κάποια πράγματα και στη συνέχεια διαμορφώθηκε πλαίσιο. Έστω και τώρα φαίνεται ότι θα γίνουν κινήσεις, έχοντας ένα πλαίσιο ενώπιον τους οι διαχειριστές.