Αυτό που απεύχονταν πολλοί στη Λάρνακα σ’ ό,τι αφορά στην αγορά και ενοικίαση ακινήτων, δυστυχώς άρχισε να συμβαίνει, με τον κίνδυνο να δημιουργηθούν σοβαρά κοινωνικά προβλήματα στο άμεσο μέλλον να είναι, πλέον, πέραν από ορατός. Ήδη πολλά ζευγάρια, όπως έχει γίνει και στη Λεμεσό, στρέφονται πλέον σε χωριά της επαρχίας, αφού οι τιμές στην πόλη και στις περιοχές που γειτνιάζουν με αυτήν έχουν φτάσει στον… ουρανό και μάλιστα μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Κι όλα αυτά πριν ακόμη ξεκινήσουν τα πολύ μεγάλα έργα ανάπτυξης στην πόλη.

Αν και αυτό οφείλεται στην τεράστια ζήτηση κυρίως από Ισραηλινούς αλλά και ντόπιους, έδωσε την ευκαιρία σε κάποιους, που αποσκοπούν στο γρήγορο κέρδος, ν’ ανεβάσουν τις τιμές σε εξωπραγματικά επίπεδα. Δεν γίνεται, για παράδειγμα, ένα δυάρι 85 τετραγωνικών μέτρων στην Αραδίππου, πριν από πολύ λίγους μήνες να ενοικιαζόταν προς Є500-600, που πάλι είναι πολλά και τώρα η τιμή του να εκτοξεύθηκε στα Є900. Τα ίδια και χειρότερα συμβαίνουν στις ραγδαία αναπτυσσόμενες περιοχές των Λιβαδιών και της Ορόκλινης, όπου τα ενοίκια για δυάρια με τα ίδια χαρακτηριστικά αγγίζουν, σε κάποιες περιπτώσεις, τα Є1000, ενώ στο κέντρο της πόλης και στην περιοχή Μακένζι ξεκινούν από τα Є1.200.

Για τα δεδομένα της Λάρνακας, στην οποία διαμένει ένα πολύ μεγάλο ποσοστό ατόμων από τα μεσαία και χαμηλά εισοδηματικά στρώματα, αυτές οι τιμές είναι το λιγότερο προκλητικές και είναι γι’ αυτόν τον λόγο που κάποιοι άρχισαν να κρούουν, σε όλους τους τόνους, καμπανάκια κινδύνου. «Πρέπει να συμμορφωθούν κάποιοι επειδή σε αρκετές περιπτώσεις η Λάρνακα τείνει να ξεπεράσει ακόμη και τις τιμές της Λευκωσίας. Ξεπεράσαμε τα όριά μας σ’ ότι αφορά στις τιμές και όταν ξεπερνάς τα όρια σταματά το ενδιαφέρον και αυτό φέρνει προβλήματα», ανέφερε πρόσφατα σε ρεπορτάζ του «Φ» ο πρόεδρος του Συμβουλίου Εγγραφής Κτηματομεσιτών, Μαρίνος Κυναιγείρου.

Το αδιανόητο είναι πως ανεβαίνουν γεωμετρικά και οι τιμές για τις πωλήσεις ακινήτων, την ώρα που μειώθηκε το κόστος ανέγερσης οικοδομών, που είχε αυξηθεί λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και την ώρα που δίδονται κίνητρα για να τις συγκρατήσουν, τόσο από το κράτος όσο και από τον Δήμο Λάρνακας.

Κάποιοι έχουν χάσει εντελώς το μέτρο κι εάν δεν σοβαρευτούν τότε θα πληρώσει τίμημα ολόκληρη η πόλη, με πρώτα θύματα νέους και ζευγάρια που λόγω και της ακρίβειας, αδυνατούν ν’ ανταπεξέλθουν στα μηνιαία έξοδα και κάποιοι στρέφονται στο Κοινωνικό Παντοπωλείο. Επιπρόσθετα, εάν οι τιμές είναι σε αυτά τα επίπεδα τώρα, πόσο θ’ ανέβουν όταν θα γίνουν οι μεγάλες αναπτύξεις των δισεκατομμυρίων στο λιμάνι και τη μαρίνα, καθώς και στην περιοχή των πρώην διυλιστηρίων, μέρος της οποίας διεκδικεί ο Δήμος Λάρνακας για να κάνει φοιτητούπολη; Ποιος φοιτητής θα μπορεί να ενοικιάσει διαμερίσματα σε αυτές στις περιοχές, αλλά και στο Μακένζι όπου προγραμματίζεται η ανέγερση της κρατικής Σχολής Θαλάσσιων Επιστημών, Τεχνολογίας και Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΤΕΠΑΚ;

Το παράδειγμα της Λεμεσού, η ραγδαία ανάπτυξη της οποίας μπορεί να βοήθησε την οικονομία, αλλά έχει αποβεί σε βάρος των οικονομικά ασθενέστερων και των φοιτητών, έπρεπε να έχει ήδη ταρακουνήσει.