5η αιτία θανάτου στην Κύπρο είναι ο σακχαρώδης διαβήτης. Συγκεκριμένα, το 12,7% του πληθυσμού στην Κύπρο, ή σε πραγματικούς αριθμούς 114.899 δικαιούχοι του ΓεΣΥ πάσχουν από κάποια μορφή διαβήτη.

Κυκλοφορούν πλέον πολλά φάρμακα για την αντιμετώπισή του – μερικά από αυτά χρησιμοποιούνται και από ανθρώπους που δεν έχουν διαβήτη γιατί βοηθούν και στην απώλειά βάρους. Οι πιο συνετοί και σοβαροί διαβητολόγοι θα προτάξουν την υγιεινή διατροφή και άσκηση προτού συνταγογραφήσουν οποιοδήποτε φάρμακο.
36η ημέρα σήμερα από την ημέρα που η Χαμάς εισέβαλε σε εβραϊκούς οικισμούς και έσφαξε εν ψυχρώ πάνω από 1.400 αμάχους πολίτες, άνδρες, γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένους, και κρατεί σήμερα περίπου 240 ομήρους.

Αυτή η καλά σχεδιασμένη επίθεση από την Χαμάς, πυροδότησε και την σφοδρή αντίδραση του Ισραήλ, με βομβαρδισμούς στην πόλη της Γάζας.
11.000 και πλέον άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων και 4.506 παιδιών έχουν χάσει τη ζωή τους στη Γάζα από τα ισραηλινά αντίποινα.

Τα στοιχεία αυτά κοινοποιούνται από το υπουργείο Υγείας της Γάζας, το οποίο διοικείται από τη Χαμάς. Η βρετανική «Guardian» και τα άλλα δυτικά ΜΜΕ, υπογραμμίζουν κάθε φορά, ότι δεν έχουν τη δυνατότητα οι ξένοι δημοσιογράφοι να επιβεβαιώσουν από ανεξάρτητες πηγές αυτά τα στοιχεία. Όπως και να έχει όμως, οι απώλειες στη ρημαγμένη αυτή περιοχή, είναι μεγάλες. Μιλώντας χθες στο Δελχί, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, παραδέχτηκε ότι «πάρα πολλοί Παλαιστίνοι έχουν σκοτωθεί».

40.000 πρόσφυγες έχουν μεταβεί με τα πόδια από τη βόρεια Γάζα προς τις νότιες περιοχές μετά τη δημιουργία περιοδικών «διαδρόμων» εκκένωσης από τις ισραηλινές δυνάμεις στις 4 Νοεμβρίου.
Οι άμαχοι συνάνθρωποί μας εγκαταλείπουν τα μέρη τους για να σωθούν από τις συνεχείς εχθροπραξίες και βομβαρδισμούς, αλλά και για να μπορέσουν να βρουν φαγητό και νερό. Όσο για το τελευταίο, μάθαμε αυτήν την εβδομάδα, ότι εντοπίστηκαν μικρά παιδιά να πίνουν νερό από πισίνες. Νερό, που βεβαίως πρέπει να περιέχει πια και άπειρες τοξικές κι άλλες επιβλαβείς ουσίες. Μιλάμε για εφιάλτη φρίκης.

41 χιλιόμετρα μήκους και 6 έως 12χλμ. πλάτους είναι η Λωρίδα της Γάζας. Συνολική έκταση 365 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Μέσα σε αυτήν την τόσο στενή λωρίδα γης, ζουν (;) περίπου 2 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι.

Μαζί με το Χόνγκ Κόνγκ, είναι τα δύο πιο πυκνοκατοικημένα μέρη του κόσμου. Και εκεί, τώρα, πέφτουν καθημερινά βόμβες… ΥΓ: Το Χόνγκ Κόνγκ έχει έκταση 1.050 τ.χλμ και σε αυτό κατοικούν 7.433.450 άνθρωποι!
1,4 και πλέον, δισεκατομμύρια είναι ο πληθυσμός της Αφρικής αυτήν τη στιγμή.

Τα Ηνωμένα Έθνη προβλέπουν ότι, με τα πολύ υψηλά ποσοστά γεννήσεων εκεί, αλλά κυρίως με την αξιοσημείωτη πλέον μείωση των άλλοτε πολύ υψηλών ποσοστών θνησιμότητας, ο πληθυσμός το 2050 στη λεγόμενη «Μαύρη Ήπειρο» θα φτάσει κοντά στα 2,5 δισεκατομμύρια. Κι αυτό (πρέπει να) είναι τροφή για σκέψη. Όχι για φόβο. Αλλά για επίγνωση.
65 από τις 100 πόλεις του κόσμου με τα χειρότερα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης βρίσκονται στην Ινδία. Σύμφωνα με Έκθεση της Greenpeace για το 2022, η Ινδία είναι η 8η στην κατάταξη των πιο «μολυσμένων ατμοσφαιρικά» χωρών του κόσμου.

Η πιο «μολυσμένη» είναι το Τσαντ. Και έπονται, πριν από την Ινδία, το Ιράκ, το Πακιστάν, το Μπαχρέιν, το Μπανγκλαντές, η Μπουρκίνα Φάσο και το Κουβέιτ. Από τη γενικότερη περιοχή της Ευρώπης, τα υψηλότερα ποσοστά ρύπανσης έχουν η Βόρεια Μακεδονία, η Σερβία και η Τουρκία. Και ειδικά από την ΕΕ, 1η σε ρύπους είναι η Ελλάδα, στην 50η θέση. Η Κύπρος είναι στην 65η. (Για περισσότερα, εδώ: https://www.iqair.com/world-most-polluted-countries)
(*) Κάθε Σάββατο η στήλη βλέπει τα Πρόσωπα & Προσωπεία με την ματιά των αριθμών