Σε ειδικές διαδικασίες προχωρεί ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας προκειμένου να καλύψει το σοβαρό κενό που εδώ και μερικές εβδομάδες παρατηρείται στο ΓεΣΥ και αφορά την μη διαθεσιμότητα ενέσιμων φαρμάκων για διαβητικούς μέσω του συστήματος.

Τα παράπονα ασθενών και γιατρών πληθαίνουν και ο ΟΑΥ καλείται να μπει σε ένα δύσκολο αγώνα δρόμου προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες των διαβητικών.

Το πρόβλημα, προέκυψε όταν στην τελευταία προσφορά που προκηρύχθηκε από τον ΟΑΥ, καμία από τις τέσσερις εταιρείες εισαγωγής που διαθέτουν αντίστοιχα ενέσιμα σκευάσματα για τον διαβήτη δεν εκδήλωσε ενδιαφέρον με αποτέλεσμα οι δικαιούχοι του συστήματος που λαμβάνουν τη συγκεκριμένη θεραπεία να μην μπορούν να την εξασφαλίσουν μέσω του συστήματος και να υποχρεώνονται να αγοράζουν το φάρμακο τους από τα ιδιωτικά φαρμακεία από την τσέπη τους.

Το διοικητικό συμβούλιο του ΟΑΥ, που συνεδρίασε χθες, αποφάσισε ότι ο οργανισμός θα προχωρήσει πλέον σε ειδικές διαδικασίες προκειμένου να εξασφαλίσει τα συγκεκριμένα σκευάσματα για τους δικαιούχους του ΓεΣΥ.

Στο πλαίσιο αυτών των ειδικών διαδικασιών, ο Οργανισμός θα επικοινωνήσει και με τις τέσσερις εταιρείες εισαγωγής αντίστοιχων σκευασμάτων προκειμένου να εξασφαλίσει αποθέματα για να καλύψει τις ανάγκες των πολιτών.

Υπενθυμίζεται ότι οι εταιρείες είχαν επικαλεστεί αδυναμία εισαγωγής αποθεμάτων εξαιτίας της παγκόσμιας έλλειψης που φαίνεται να παρατηρείται στα ενέσιμα σκευάσματα για τον διαβήτη. Ως εκ τούτου ο ΟΑΥ θα διαβουλευθεί με όλες τις εταιρείες, στη βάση της διαπραγμάτευσης και της διαδικασίας που ακολουθείται στην περίπτωση των καινοτόμων θεραπειών, ώστε να ενταχθούν στο ΓεΣΥ αποθέματα που να είναι αρκετά για να καλυφθούν οι ανάγκες των διαβητικών.

Σε δηλώσεις του στο philenews ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΟΑΥ Άθως Τσινωντίδης ανέφερε ότι «η διαδικασία αυτή θα αρχίσει από τη Δευτέρα με τις φαρμακευτικές εταιρείες που διαθέτουν αυτά τα φάρμακα και ελπίζουμε ότι θα έχουμε θετική κατάληξη στη διαπραγμάτευση που θα ακολουθήσει».