Χωρίς ενέσιμα σκευάσματα για τον διαβήτη έμεινε το ΓεΣΥ αφού καμία από τις εταιρείες εισαγωγής των συγκεκριμένων, αντίστοιχων μεταξύ τους, φαρμάκων στην Κύπρο δεν εκδήλωσε ενδιαφέρον στην πρόσφατη προσφορά που προκήρυξε ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας.

Αποτέλεσμα, οι διαβητικοί που λαμβάνουν τα σκευάσματα αυτά, να υποχρεώνονται να πληρώνουν από την τσέπη τους καθώς, ιδιωτικά μπορούν να τα εξασφαλίσουν αφού, αν και λίγα, υπάρχουν ακόμα αποθέματα στην κυπριακή αγορά.

Η κατάσταση αυτή, δεν φαίνεται να είναι καθόλου άσχετη με την γενικότερη παγκόσμια φρενίτιδα που επικρατεί τα τελευταία δύο χρόνια και αφορά τη χρήση των ενέσιμων φαρμάκων για τον διαβήτη για απλή απώλεια βάρους. Δεδομένης μάλιστα και της εποχής και ενόψει καλοκαιριού και παραλίας, τα αποθέματα διεθνώς άρχισαν να παρουσιάζουν προβλήματα με αποτέλεσμα, για άλλη μια φορά να τεθούν σε συναγερμό οι αρμόδιες εθνικές Αρχές.

Το πρόβλημα για τον ΟΑΥ και τους δικαιούχους του ΓεΣΥ άρχισε, όταν με τη λήξη της προηγούμενης σύμβασης και την προκήρυξη νέου διαγωνισμού, δεν εκδήλωσε ενδιαφέρον καμία από τις εταιρείες εισαγωγής σκευασμάτων της συγκεκριμένης κατηγορίας. Στον Κατάλογο Φαρμακευτικών Προϊόντων υπάρχουν τέσσερα αντίστοιχα σκευάσματα και το ΓεΣΥ αποζημίωνε, μέχρι τη λήξη του συμβολαίου, το ένα εξ’ αυτών (Victoza) κατόπιν συμφωνίας με την εταιρεία εισαγωγής.

Στις 4 Απριλίου, ο ΟΑΥ εξέδωσε ανακοίνωση ενημερώνοντας ότι εξαιτίας της μη εκδήλωσης ενδιαφέροντος από τους προμηθευτές, το συγκεκριμένο ενέσιμο σκεύασμα δεν θα είναι πλέον στη διάθεση γιατρών και ασθενών. Εκ τότε, ο οργανισμός καταβάλλει προσπάθειες για να εκδηλώσει ενδιαφέρον κάποια από τις εταιρείες εισαγωγής. Ωστόσο, μέχρι σήμερα οι προσπάθειες αυτές δεν έχουν αποδώσει και όπως πληροφορούμαστε ο ΟΑΥ ετοιμάζεται να προχωρήσει σε ειδικές διαδικασίες προκειμένου να εξασφαλίσει αποθέματα για να καλύψει τις ανάγκες των κύπριων διαβητικών δικαιούχων του ΓεΣΥ.

«Ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας ενημερώνει τους δικαιούχους ότι, παρά τις πολλαπλές προσπάθειες, δεν κατέστη δυνατή η εξασφάλιση αντιδιαβητικών φαρμάκων της κατηγορίας των Αναλόγων GLP-1. Σημειώνεται ότι, πέραν του φαρμάκου με δραστική ουσία Liraglutide και εμπορική ονομασία Victoza (το οποίο αποζημιωνόταν μέχρι πρόσφατα από το ΓεΣΥ), ο Οργανισμός προέβη σε ενέργειες για εξασφάλιση άλλου Αναλόγου GLP-1 με δραστική ουσία Lixisenatide ή Exenatide ή Dulaglutide, εντούτοις δεν κατέστη δυνατή η εξασφάλιση οποιουδήποτε φαρμάκου, που να εμπίπτει στην ίδια κατηγορία», ανέφερε ο ΟΑΥ.

«Η αδυναμία προμήθειας οφείλεται σε προβλήματα στην παραγωγική αλυσίδα σε διεθνές επίπεδο λόγω της παγκόσμιας αυξημένης ζήτησης, η οποία υπερβαίνει τις παραγόμενες ποσότητες, επηρεάζοντας τόσο την κυπριακή αγορά όσο και πολλές άλλες χώρες. Παρακαλούνται οι δικαιούχοι όπως επικοινωνήσουν άμεσα με τον θεράποντά ιατρό τους σχετικά με τη θεραπεία που ενδείκνυται να ακολουθήσουν».

Μιλώντας στον «Φ» ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΟΑΥ, Άθως Τσινωντίδης, ανέφερε ότι «η μη συμμετοχή των εταιρειών στον διαγωνισμό που προκηρύξαμε σαφώς και μας έχει θορυβήσει διότι το ΓεΣΥ δεν γίνεται να μην μπορεί να προσφέρει στους δικαιούχους του τα φάρμακα που χρειάζονται. Έχουν γίνει αρκετές προσπάθειες, ωστόσο, οι προμηθευτές μας ενημερώνουν ότι δεν είναι σε θέση να διασφαλίσουν την επάρκεια αποθεμάτων που χρειάζεται ώστε να προχωρήσουν σε μια συμφωνία με τον οργανισμό και να μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες του ΓεΣΥ».

Ως ΟΑΥ, πρόσθεσε, «είμαστε υποχρεωμένοι να αναζητήσουμε άλλες λύσεις και αυτό θα γίνει τα αμέσως επόμενα εικοσιστετράωρα, καθώς δεν μπορούμε να αφήσουμε χωρίς φάρμακα τους διαβητικούς που λαμβάνουν τις συγκεκριμένες θεραπείες. Υπάρχουν κάποιες διαδικασίες τις οποίες μπορούμε να ακολουθήσουμε και ήδη τις έχουμε προωθήσει».

Από πλευράς προμηθευτών, όπως πληροφορούμαστε, προβάλλεται το επιχείρημα των μειωμένων αποθεμάτων διεθνώς. Στο φαινόμενο αυτό, φαίνεται να αποδίδεται άλλωστε και η μη συμμετοχή των εταιρειών στη σχετική προσφορά του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας.

Αναφέρεται ότι στην Ελλάδα η κατασκευάστρια εταιρεία είχε ανακοινώσει από τον Νοέμβριο του 2023 ότι θα παρουσιαζόταν έλλειψη στο συγκεκριμένο ενέσιμο σκεύασμα.

Η αδυναμία του Γενικού Συστήματος Υγείας να καλύψει τις ανάγκες των ατόμων με διαβήτη που λαμβάνουν την ενέσιμη θεραπεία έχει μετατραπεί την τελευταία εβδομάδα σε εντάσεις, διαφωνίες και αναστάτωση μεταξύ γιατρών, δικαιούχων του ΓεΣΥ και φαρμακοποιών του συστήματος αφού όταν οι πολίτες προσέρχονται στα φαρμακεία για να προμηθευτούν το σκεύασμα που χρειάζονται και ενημερώνονται ότι πρέπει να το αγοράσουν ιδιωτικά, δικαιολογημένα αντιδρούν. Από την άλλη, οι γιατροί αναζητούν εναλλακτικές λύσεις και συνδυασμούς άλλων σκευασμάτων προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες των ασθενών τους, κάτι το οποίο όμως δεν είναι πάντοτε εφικτό ή ασφαλές.

Νεότερα για τους διαβητικούς που λαμβάνουν τη συγκεκριμένη θεραπεία πρέπει να αναμένονται σύντομα, αφού οι ειδικές διαδικασίες τις οποίες έχει προωθήσει ο ΟΑΥ βρίσκονται ήδη σε προχωρημένο στάδιο.

Λαμβάνουν τα μέτρα τους οι Φαρμακευτικές Υπηρεσίες

Ενήμερες για την κατάσταση είναι και οι Φαρμακευτικές Υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας, οι οποίες, μάλιστα, από σήμερα αναλαμβάνουν δράση και ετοιμάζονται να εφαρμόσουν και στην περίπτωση του σκευάσματος Victoza τα μέτρα που είχα εφαρμόσει πέρσι τέτοια εποχή, όταν το σκεύασμα Ozempic (που ανήκει στην ίδια κατασκευάστρια εταιρεία), το οποίο ανήκει στην ίδια κατηγορία, διαπιστώθηκε ότι διατίθετο σε μη διαβητικούς για σκοπούς απώλειας βάρους με αποτέλεσμα να μειωθούν σημαντικά τα αποθέματα σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Όπως ανέφερε στον «Φ» η διευθύντρια Φαρμακευτικών Υπηρεσιών, Έλενα Παναγιωτοπούλου, «επειδή θέλουμε να αποφύγουμε φαινόμενα όπως αυτά που είχαμε στην περίπτωση του Ozempic και με δεδομένο ότι ήδη η κατασκευάστρια εταιρεία του Victoza, εξαιτίας της αυξημένης ζήτησης έχει προχωρήσει σε διαδικασίες ελέγχου των αποθεμάτων της, εμείς ως Φαρμακευτικές Υπηρεσίες θα αρχίσουμε τους ελέγχους στα φαρμακεία που λειτουργούν σε ολόκληρη την Κύπρο προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι το σκεύασμα αυτό, το οποίο είναι συνταγογραφούμενο και προορίζεται για άτομα με διαβήτη, καταλήγει όντως στους διαβητικούς. Από τη στιγμή που παρατηρούμε ότι υπάρχει πρόβλημα γενικά με τα αποθέματα αυτού του σκευάσματος πρέπει να παρέμβουμε και να προλάβουμε δυσάρεστες καταστάσεις. Οι ασθενείς που χρειάζονται τα φάρμακα τους πρέπει να μπορούν να τα εξασφαλίζουν. Αυτό είναι κάτι το οποίο εμείς πρέπει να το διασφαλίσουμε».

Στην αγορά, είπε η Παναγιωτοπούλου, «υπάρχουν αποθέματα αυτή τη στιγμή τα οποία μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες των ασθενών για ικανοποιητικό διάστημα. Βεβαίως, από τη στιγμή που το σκεύασμα δεν είναι πλέον στο ΓεΣΥ, οι ασθενείς πρέπει να πληρώνουν από μόνοι τους για να το εξασφαλίσουν. Αυτό είναι ένα θέμα το οποίο φυσικά, γνωρίζουμε ότι προσπαθεί να διευθετήσει ο ΟΑΥ».