ΕΠΡΕΠΕ προ πολλού το κράτος να είχε προχωρήσει με την αλλαγή της δομής του ολοήμερου σχολείου. Ενός θεσμού πολύ σημαντικού και χρήσιμου. Ενός θεσμού, ωστόσο, με κενά και αδυναμίες,   που έπρεπε να είχαν αντιμετωπιστεί εδώ και καιρό καθώς είχαν διαπιστωθεί. Σύμφωνα με  πρόσφατο ρεπορτάζ του «Φιλελεύθερου», πρόθεση του υπουργείου Παιδείας, της ίδιας της υπουργού, Αθηνάς Μιχαηλίδου, είναι να αναβαθμίσουν τον θεσμό του ολοήμερου σχολείου, έτσι ώστε τα παιδιά να επεκτείνουν τον ωφέλιμο χρόνο τους και να αναπτύξουν περαιτέρω τις ικανότητες και τις δεξιότητές τους, σε ένα παιδαγωγικό περιβάλλον. Η σταδιακή επέκταση, στη βάση συγκεκριμένων κριτηρίων, του θεσμού του ολοήμερου σχολείου στην Κύπρο έχει στόχο την καθολική εφαρμογή του στη δημοτική εκπαίδευση και την πιλοτική εφαρμογή του στη μέση εκπαίδευση.

ΣΤΟ ρεπορτάζ αναφέρεται ότι η αναβάθμιση του θεσμού θα συμβάλει στην ολόπλευρη καλλιέργεια και ανάπτυξη των  παιδιών, στην ικανοποίηση των ειδικών ενδιαφερόντων των παιδιών, την προώθηση δράσεων που προάγουν την κοινωνικοποίηση, τη δημιουργικότητα, τη φιλαναγνωσία, την ερευνητική διάθεση, την αισθητική καλλιέργεια και τις πρακτικές ικανότητες των παιδιών.

ΚΑΤΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ διάφορα πλεονεκτήματα και οφέλη, που θα προκύψουν από την αναβάθμιση του θεσμού. Εκείνο, που πρέπει να σημειωθεί, το οποίο προφανώς και οι γονείς το θέλουν πολύ,  είναι να κάνουν στο χρόνο αυτό τις εργασίες τους τα παιδιά. Όπως συναφώς αναφέρεται, αυτό που επιδιώκεται είναι  «η παροχή χρόνου στα παιδιά για διεκπεραίωση της κατ’ οίκον εργασίας τους και για αντιμετώπιση μαθησιακών και άλλων δυσκολιών».

Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ αλλάζει και οι ανάγκες με την εξέλιξη είναι πολλές και διαφορετικές. Ο θεσμός του ολοήμερου σχολείου, που ξεκίνησε για πρώτη φορά τη σχολική χρονιά 1999-2000 πιλοτικά, ήταν και είναι μια σημαντική εξέλιξη, που διευκολύνει τους εργαζόμενους γονείς. Όταν ξεκινούσε πιλοτικά και όταν είχε ενισχυθεί ικανοποιούσε τις ανάγκες της οικογένειας και του σχολείου, των παιδιών τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

ΘΕΩΡΟΥΜΕ πως έχει φθάσει η ώρα για αναβάθμιση του θεσμού. Ήδη αυτό έχει καθυστερήσει. Έστω και τώρα, λαμβάνοντας υπόψη τα κοινωνικά δεδομένα και τις ανάγκες των παιδιών, της οικογένειας, της κοινωνίας εν γένει, να προχωρήσει η αναβάθμιση του θεσμού. Σύμφωνα και με το πλαίσιο, που έτυχε επεξεργασίας λύσεις στις ανάγκες θα προσφέρεται με τις αλλαγές και την αναβάθμιση. Εν αναμονή της υλοποίησης του σχεδιασμού αυτού.