Να τους πάρουμε στα σοβαρά ή να το πάρουμε κι αυτό στο σιορολόπ; Ανακάλυψαν ξαφνικά ότι το πρόβλημα με τα λεωφορεία είναι το ότι δεν διαθέτουν εξοπλισμό αυτόματης κατάσβεσης φωτιάς. Αν διέθεταν εξοπλισμό δεν πειράζει που θα άρπαζαν φωτιά ενώ θα ήταν γεμάτα με μαθητές ή άλλους επιβάτες, διότι αυτομάτως θα την έσβηνε την φωτιά ο εξοπλισμός.

Μήπως υπάρχει κάποιο άλλο πρόβλημα, πιο μεγάλο; Διότι, για να πω το ήμαρτον μου, χωρίς να είμαι ειδικός επί των λεωφορείων, μου φαίνεται πολύ παράξενο να αρπάζουν φωτιά τέσσερα λεωφορεία, είτε έχουν εξοπλισμό κατάσβεσης, είτε δεν έχουν.

Στα χρόνια τα δικά μας (όπως έλεγε κι ο παππούς μου), που επίσης πηγαίναμε σχολείο και εκδρομές μέχρι την Απόστολο Ανδρέα και τον Άγιο Νεόφυτο (κι όχι μέχρι το Mall) ούτε εξοπλισμός αυτόματης κατάσβεσης υπήρχε στα λεωφορεία, ούτε Τεχνικός Έλεγχος, αλλά δεν θυμάμαι να άρπαζαν φωτιά τόσο συχνά και εν κινήσει. Τι στο καλό συμβαίνει σήμερα και μέσα σε μερικούς μήνες άρπαξαν φωτιά, όχι ένα και δύο αλλά τέσσερα λεωφορεία;

Όταν εγκατασταθεί αυτός ο εξοπλισμός και σβήνουν οι φωτιές στις μηχανές, άλλο πρόβλημα δεν υπάρχει; Πώς; Αφού μόλις τον περασμένο Μάιο σε μαθητική εκδρομή στη Λάρνακα, εν κινήσει λεωφορείο έχασε δύο από τους τροχούς του. Και έξι μήνες πριν από αυτό άλλο λεωφορείο είχε το ίδιο ακριβώς πρόβλημα. Ο Αλέξης Βαφεάδης, μάλιστα, έλεγε τότε, τον Μάιο, ότι «δεν πρόκειται για μεμονωμένο συμβάν» και «υπάρχει κενό στο σύστημα ελέγχου.

Κι άντε λύθηκε το πρόβλημα με τις φωτιές. Άντε λύθηκε και το πρόβλημα με τους τροχούς. Τι θα ακολουθήσει; Θα αρχίσουν να μην πιάνουν τα φρένα; Να μην δουλεύει το τιμόνι; Να πετάνε οι καρέκλες; Κάτι δεν πάει καλά με τα λεωφορεία, αλλά σίγουρα κάτι δεν πάει καλά και με τον έλεγχο του κράτους, που υπογράφει συμβάσεις, δίνει ένα σωρό λεφτά και βάζει τα παιδιά μας σε κίνδυνο.

«Οι συμβάσεις τις οποίες υπέγραψε το κράτος προνοούν ρητά ότι τα λεωφορεία θα διαθέτουν εξοπλισμό αυτόματης κατάσβεσης φωτιάς και από τη στιγμή που δεν υπάρχει ο εξοπλισμός, μπορώ να αποφασίσω ότι δεν θα εκτελούνται οι διαδρομές μέχρι να εφοδιαστούν», έλεγε χτες ο κ. Βαφεάδης. Ωραία. Αλλά αν 570 λεωφορεία που ανέλαβαν τη διακίνηση 6.000 μαθητών δεν είχαν τον εξοπλισμό που επρονοείτο, γιατί έπρεπε να φτάσουμε στο τέταρτο καιγόμενο λεωφορείο για να ληφθούν μέτρα; Γιατί δεν ελέγχθηκαν πριν ξεκινήσουν τις διαδρομές;

Ναι μεν ακινητοποιήθηκαν ξαφνικά όλα τα λεωφορεία που δεν έχουν τον εξοπλισμό και ήταν μια απόφαση, που ήθελε να δείξει αντανακλαστικά, αλλά αν είσαι «παίκτης» δεν αφήνεις τα πράματα να φτάσουν στο απροχώρητο. Διότι, δημιουργείς άλλο πρόβλημα, όπως αυτό με τις έξι χιλιάδες μαθητές που βρέθηκαν ένα πρωί χωρίς μεταφορικό μέσο. Όταν ο ίδιος ο αρμόδιος υπουργός διαπιστώνει (στην περίπτωση με τους τροχούς) ότι «υπάρχει κενό στο σύστημα ελέγχου», αλλά το κενό συνεχίζει να υπάρχει για μήνες, οι πολίτες τι πρέπει να κάνουν;Να ζητούν εγγύηση από τον οδηγό πριν βάλουν τα παιδιά τους στο λεωφορείο; Ή να βλέπουν τα λεωφορεία να καίγονται ή να τους φεύγουν οι τροχοί και να μην ανησυχούν επειδή θα σκέφτονται ότι υπάρχουν λεωφορειολωρίδες;

Υ.Γ. Πριν λίγες μέρες, απαντώντας σε ερώτηση βουλευτών «γιατί το δημόσιο δεν κτίζει ιδιόκτητα κτήρια», ο υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Ιωάννου, είπε πως θα ανεγείρονταν δύο υπουργεία (στην περιοχή Αρχιγραμματείας) αλλά αποφασίστηκε να δοθεί προτεραιότητα στις 43 προσφυγικές πολυκατοικίες (οι οποίες αντιμετωπίζουν στατικά προβλήματα), έστω και αν ανατρεπόταν προσωρινά ο προγραμματισμός των κυβερνητικών κτηρίων. Ορθώς δόθηκε προτεραιότητα στις προσφυγικές πολυκατοικίες. Έτσι γίνονται οι δουλειές αν σκέφτεσαι τους πολίτες. Άμα κρούζουν τα λεωφορεία των μαθητών και τους φεύγουν οι τροχοί είναι προτεραιότητα να τα ελέγχεις και οι λεωφορειολωρίδες μπορούν να περιμένουν λίγο, αν δεν μπορείς να τα κάνεις όλα μαζί.