Η μια απογοήτευση μετά την άλλη… Αν ζητούσαν από τον γράφοντα να αποδώσει με λίγα λόγια την εικόνα της κυβέρνησης στην παρούσα φάση, θα επέλεγε αυτή τη φράση χωρίς δεύτερη σκέψη.

Για όσους παρακολουθούν την επικαιρότητα, θα αντιλήφθηκαν ότι το σχόλιο είναι για τον κυβερνητικό χειρισμό σε σχέση με τον ευρωπαϊκό κανονισμό που προνοεί παρακολούθηση δημοσιογράφων.

Δεν είναι τόσο η… οπίσθια κυβίστηση των ανθρώπων του Προεδρικού όταν αντιλήφθηκαν ότι δεν τους παίρνει πλέον να παίζουν με τη νοημοσύνη μας, όσο η μετέπειτα στάση τους που δείχνει ότι είναι φανατικοί ωτακουστές. Στέλνοντας το λογισμό μας αρκετές δεκαετίες πίσω, στην τραγική για τον Ελληνισμό επταετία, την χούντα των συνταγματαρχών…

Την Τρίτη ο «Φ» μαζί με άλλα 4-5 ευρωπαϊκά δίκτυα δημοσιογράφων αποκάλυψε τον ρόλο της Κύπρου και άλλων χωρών σε σχέση με τον κανονισμό που κατέθεσε η Κομισιόν και υποτίθεται ότι προασπίζει την ελευθεροτυπία.

Είχαμε σημειώσει ότι η Κύπρος μαζί με άλλα 24 κράτη-μέλη της ΕΕ στηρίζει τον ύπουλο κανονισμό, ο οποίος προοριζόταν να ενισχύει την ελευθεροτυπία, αλλά για πρώτη φορά νομιμοποιεί την παρακολούθηση των λειτουργών του γραπτού και ηλεκτρονικού Τύπου.

Προσθέταμε ότι πρακτικά των καθοριστικών διαπραγματεύσεων μεταξύ των τριών θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης δείχνουν πως η Κύπρος είναι ανάμεσα στις επτά χώρες που τάχθηκαν υπέρ μιας προσθήκης της Γαλλίας στο επίμαχο άρθρο 4, που κάνει ακόμη χειρότερα τα πράματα. Επρόκειτο για μια πρόνοια που δίδει το δικαίωμα στις υπηρεσίες πληροφοριών των κρατών-μελών να υποκλέπτουν συνομιλίες δημοσιογράφων κατά το δοκούν όταν κρίνουν πως τίθεται θέμα εθνικής ασφαλείας.

Δείξαμε σ΄ αυτό το πρώτο ρεπορτάζ ότι έχουμε γνώση των πρακτικών των διαπραγματεύσεων και παραθέσαμε αναφορά για την στάση της Κύπρου, την οποία παρουσίαζε ως κράτος που δεν έδειχνε ευελιξία/ελαστικότητα για αφαίρεση της καταστροφικής -για την ελευθεροτυπία- πρότασης των Γάλλων.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, την επομένη έκανε λόγο για… παρανόηση των πρακτικών και μας κατηγόρησε ότι δεν ζητήσαμε επίσημη θέση. Και παρανοϊκοί και ατεκμηρίωτοι, δηλαδή… Μόνο που όλα τα σχετικά ρεπορτάζ της Τρίτης περιλάμβαναν σαφείς αναφορές για τα καταγεγραμμένα διαμειφθέντα. Επιπλέον, η εφημερίδα μας είχε παρουσιάσει και δηλώσεις του πλέον αρμόδιου ατόμου που εξέφραζε τις θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας στις διαπραγματεύσεις. Θέσεις οι οποίες μας επιβεβαίωναν.

Την Τετάρτη, λοιπόν, δημοσιοποιήσαμε δυο αποκαλυπτικές αναφορές για τη στάση της Κύπρου (οι οποίες διέλυαν τις όποιες αμφιβολίες), ενώ φροντίσαμε να ξεκαθαρίσουμε ότι είχαμε επίσημες τοποθετήσεις από την Ελληνοκύπρια εκπρόσωπο στην Μόνιμη Αντιπροσωπεία. Κι εκεί φαίνεται ότι κατάλαβαν πως δεν μπορούσαν να συνεχίσουν το παραμύθι της δημοσιογραφικής παρανόησης. Έτσι, αποφάσισαν να κάνουν στροφή 180 μοιρών, με τον αναπληρωτή κυβερνητικό εκπρόσωπο, Γιάννη Αντωνίου, να βγαίνει μπροστά για να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά. Ο κ. Αντωνίου, λοιπόν, σχολίασε πως θα ήταν οξύμωρο η Κύπρος να ακολουθήσει άλλη γραμμή, καθώς η εθνική νομοθεσία προνοεί παρακολουθήσεις υπό προϋποθέσεις. Ναι, αλλά ουδέποτε γινόταν ειδική αναφορά σε κάποιο νομοθέτημα για υποκλοπή συνομιλιών δημοσιογράφων…

Πέραν της κυβερνητικής προσπάθειας να θολώσει τα νερά, υπήρξε και κάτι άλλο. Ενώ από τη Δευτέρα είχαμε ενημερώσει την εκπρόσωπο της Κυπριακής Δημοκρατίας για το τι θα δημοσιεύαμε στις 05:00 τα ξημερώματα της Τρίτης, την ίδια ημέρα σε διαπραγμάτευση που ακολούθησε ώρες αργότερα μεταξύ των θεσμικών οργάνων της Ε.Ε. η Κύπρος παρέμεινε συνεπής στη θέση της για τις παρακολουθήσεις. Τα νεότερα πρακτικά που εξασφαλίσαμε επιβεβαιώνουν ότι την ημέρα που… όλοι οι άνθρωποι του Προέδρου μας κατηγορούσαν για παρανόηση, έκαναν αυτό που διέψευδαν ότι κάνουν.