Ισορροπημένη θεωρείται κατά πολλούς η φόρμουλα που συμφωνήθηκε τον περασμένο μήνα για την ενίσχυση του νομικού πλαισίου για τις εκποιήσεις, μέσω της διεύρυνσης των αρμοδιοτήτων του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου αλλά και της επικείμενης λειτουργίας της Ειδικής Δικαιοδοσίας, γνωστού ως Δικαστηρίου Εκποιήσεων.

Κάτι το οποίο θα φανεί τους επόμενους μήνες στην πράξη, όταν οι δανειολήπτες που κινδυνεύουν να χάσουν την κύρια κατοικία τους θα θελήσουν να αξιοποιήσουν τον νέο νόμο. Καθημερινά, δεκάδες δανειολήπτες τηλεφωνούν στον Φορέα Εξώδικης Επίλυσης Διαφορών Χρηματοοικονομικής Φύσης, ζητώντας πληροφορίες για το νέο πλαίσιο και τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθήσουν για να προχωρήσουν στην εξωδικαστική ρύθμιση για να προστατεύσουν την κύρια κατοικία τους.

Προ ημερών, το Υπουργικό Συμβούλιο προχώρησε και στον διορισμό του εννιαμελούς Διοικητικού Συμβουλίου του Φορέα, το οποίο αναμένεται να κινήσει τις διαδικασίες για διορισμό του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου. Η συγκεκριμένη θέση είναι κενή από την 1η Ιουλίου, μετά τη λήξη της θητείας του Παύλου Ιωάννου.

Το Διοικητικό Συμβούλιο αναμένεται να προχωρήσει για δεύτερη φορά σε προκήρυξη της θέσης του Επιτρόπου, καθώς την πρώτη φορά η διαδικασία κινήθηκε στη βάση του προηγούμενου νόμου. Η Κυβέρνηση συνέδεε πάντα τον διορισμό του νέου Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου με την εφαρμογή του νέου νομοθετικού πλαισίου.

Άλλο ένα ζήτημα στο οποίο θα πρέπει να επικεντρωθεί η Κυβέρνηση μετά τον διορισμό του Επιτρόπου, είναι η ενίσχυση του Φορέα με επιπρόσθετο προσωπικό, για να μπορέσει να ανταπεξέλθει στις επιπρόσθετες αρμοδιότητες που του έχουν ανατεθεί.

Με το νέο νομικό πλαίσιο, δίνεται η δυνατότητα επιβεβαίωσης του οφειλόμενου ποσού από το γραφείο του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου, σε περίπτωση εκποίησης, ή και αμφισβήτησης του ύψους του χρέους ή της διαγραφής καταχρηστικών ρητρών. Το πλεονέκτημα της επιβεβαίωσης χρέους μέσω του γραφείου του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου είναι η ταχύτητα της επίλυσης τυχόν διαφοράς, εντός αυστηρά καθορισμένων χρονοδιαγραμμάτων, καθώς και η ευθυγράμμιση των κινήτρων δανειοληπτών και ενυπόθηκων δανειστών για εξώδικη επίλυση της διαφοράς που αφορά το ύψος του χρέους, αντί της χρήσης ένδικου μέσου, δηλαδή περιορίζεται η όποια κατάχρηση του δικαστικού συστήματος από τους εμπλεκόμενους.

Πέραν των πιο πάνω, από τον περασμένο μήνα τέθηκε σε εφαρμογή και το Σχέδιο Ενοίκιο Έναντι Δόσης. Πρόκειται για το τέταρτο κυβερνητικό σχέδιο για προστασία της κύριας κατοικίας του δανειολήπτη. Με το Σχέδιο Ενοίκιο Έναντι Δόσης επιλέξιμοι δανειολήπτες θα μετατρέπονται σε ενοικιαστές, αφού η κυριότητα της κατοικίας τους θα μεταβιβάζεται στην ΚΕΔΙΠΕΣ, θα διαγράφεται το δάνειό τους, πέραν της αξίας της εξασφάλισης και το κράτος θα καταβάλλει το ενοίκιο για περίοδο 14 ετών, με δικαίωμα επαναγοράς μετά την πάροδο πέντε ετών σε προνομιακή τιμή.

Υπενθυμίζεται πως γύρω στους 2.500 δανειολήπτες υπολογίζεται πως θεωρούνται επιλέξιμοι. Με τις πιο πάνω ρυθμίσεις, τους διορισμούς και τα σχέδια, πλέον μπήκε το νερό στο αυλάκι για να προστατεύσουν όσοι επιθυμούν την περιουσία τους από εκποίηση. Πλέον, κανένας που θέλει πραγματικά να διαφυλάξει την περιουσία του δεν έχει δικαιολογία για να μην αξιοποιήσει ένα από τα πολλά εργαλεία που έχει στη διάθεση του.

Εάν πέσει στο κενό και η νέα προσπάθεια της Κυβέρνησης και οι δυνητικά δικαιούχοι δεν αρπάξουν την ευκαιρία που τους δίνεται, θα πρέπει οι πιστωτές να πράξουν ό,τι έπρεπε να κάνουν εδώ και χρόνια. Δηλαδή, να εντοπίσουν όσους σκόπιμα δεν εξοφλούν τα δάνεια τους και να λάβουν όλα τα νόμιμα μέτρα εναντίον τους. Με τη συνεχή απόρριψη των διαφόρων σχεδίων από κάποιους επηρεαζόμενους, εξάγεται εύλογα το συμπέρασμα πως πρόκειται για στρατηγικούς κακοπληρωτές δανείων, οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα αλλά συνειδητά δεν καταβάλλουν τις δόσεις τους. Με αυτό τον τρόπο βοηθούνται και οι πιστωτές, οι οποίοι εδώ και χρόνια προσπαθούν να καθορίσουν τον ορισμό του στρατηγικού κακοπληρωτή. Με την κατηγοριοποίηση των δανειοληπτών θα ξεκαθαρίσουν και τα χαρτοφυλάκια των πιστωτών.